Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Στα άκρα η Τουρκία: Σχεδιάζει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη περιοχή νοτίως του Καστελόριζου εξακολουθεί να σχεδιάζει η Άγκυρα. Στόχος του τουρκικού καθεστώτος..

Έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη περιοχή νοτίως του Καστελόριζου εξακολουθεί να σχεδιάζει η Άγκυρα. Στόχος του τουρκικού καθεστώτος είναι να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο των παζαριών και των ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή. 

Επόμενος στόχος της Άγκυρας αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, το τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, η οποία μπαίνει «σφήνα» στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, στερώντας από την Τουρκία την «πρόσβαση» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου «κόβει» την Τουρκική ΑΟΖ από την Ανατολική Μεσόγειο

 

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤΡΑΟ, η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας, έθεσε αίτημα προς το αρχηγείο του τουρκικού Ναυτικού για να διεξάγει σεισμικές έρευνες μετά τις 15 Αυγούστου, σε περιοχή που ξεκινάει από τα νότια της Ρόδου και φτάνει πέρα από το Καστελόριζο, πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στον 28ο και 29ο μεσημβρινό.

Την ίδια περίοδο λήγει και η αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Ουρούτς Ρέις» στη Θάλασσα του Μαρμαρά και ουσιαστικά ανοίγει παράθυρο αξιοποίησής του στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως άλλωστε έχει προαναγγελθεί από την Άγκυρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 16 Αυγούστου, λήγει και ο διεθνής διαγωνισμός που έχει προκηρύξει η TPAO, για την πρόσληψη ιδιώτη εργολάβου ασφαλείας, που θα αναλάβει την ένοπλη εν πλω φύλαξη του «Ουρούτς Ρέις».

Σύμφωνα με το διαγωνισμό που διενεργεί η TPAO, ο εργολάβος ασφαλείας θα αναλάβει τη φύλαξη του σκάφους που θα πραγματοποιεί έρευνες στη Μεσόγειο, τόσο με προσωπικό επί του πλοίου, όσο και με συνοδεία του με άλλο σκάφος. Η διάρκεια του συμβολαίου θα είναι 730 ημερών και σύμφωνα με τους όρους, οι υπάλληλοι του εργολάβου θα πρέπει να επιχειρούν και εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Αυτό που δεν διευκρινίζεται στη δημοσίευση είναι αν ο εργολάβος έχει την αρμοδιότητα χρήσης πυρών και κάτω από ποιες συνθήκες.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», πάντως, την τουρκική κινητικότητα παρακολουθεί στενά η Αθήνα, η οποία, μέσω όλων των υφιστάμενων διαύλων, έχει κοινοποιήσει προς την τουρκική πλευρά τις κόκκινες γραμμές της.

Η Άγκυρα «ακυρώνει» την Κυπριακή Δημοκρατία

Σε κάθε περίπτωση εξακολουθούν να υπάρχουν εκτιμήσεις στην Αθήνα ότι τελικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα δώσει εντολή για να αναπτυχθεί και το τέταρτο τουρκικό πλοίο εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), προκειμένου να ολοκληρώσει αυτό τον ιδιότυπο θαλάσσιο στραγγαλισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Άγκυρα συνεχίζοντας την προκλητική της δράση απέναντι στην Κύπρο εξέδωσε «Navtex» (οδηγία προς ναυτιλλόμενους) για τη συνέχιση των «ερευνών» του «Barbaros» εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, περικλείει όλη την επιχειρηματολογία για την έωλη θέση της ότι η Κυπριακή Δημοκρατία… δεν υφίσταται!

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Τουρκία, στη «ΝΑVΤΕΧ 838/19», την οποία δημοσιεύει η ιστοσελίδα «Militaire.gr», όλη η ευθύνη για τη ναυσιπλοΐα ανήκει στο σταθμό της Αττάλειας. Προσθέτει δε ότι όσα μηνύματα εκδίδονται από το σταθμό της Λάρνακας, δεν έχουν καμία ισχύ αφού «η Κύπρος που αναφέρεται στην “Larnaca NAVWARN NR MA48-375/19” δεν είναι το αρχικό κράτος που ιδρύθηκε το 1960».

Ως εκ τούτου, η Τουρκία δηλώνει ότι «ο όρος “Κύπρος” δεν έχει καμία μορφή αναγνώρισης με βάση τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, που απορρέουν από τη Συνθήκη Εγγύησης και τη Συνθήκη περί ιδρύσεως του 1960».

«Οι προσπάθειες νομιμοποίησης των παρανόμων ισχυρισμών της κυβέρνησης της Ελλάδας μέσω του “Larnaca NAVWARN NR MA48-375/19” είναι άκυρες και δεν θα γίνουν δεκτές ούτε από την Τουρκία», καταλήγει η τουρκική «Navtex».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στα ανοιχτά της Κύπρου παραμένουν τα γεωτρύπανα «Γιαβούζ» και «Φατίχ» περιμένοντας εντολές από την κυβέρνηση Ερντογάν. 

 

 

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις