Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ρωσία – Κίνα υπόσχονται να οδηγήσουν τις σχέσεις τους σε «νέα ύψη»

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Κίνας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, είχαν συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης, εξαίροντας τις σχέσεις των δύο χωρών και υποσχόμενοι να τις..

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της ΚίναςΒλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, είχαν συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης, εξαίροντας τις σχέσεις των δύο χωρών και υποσχόμενοι να τις οδηγήσουν σε «νέα ύψη», μία μέρα μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ και σε μία περίοδο που οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα απογειώνονται.

Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου είναι αυτοτελείς και δεν επηρεάζονται από τις παγκόσμιες συνθήκες ή εσωτερικούς πολιτικούς παράγοντες, είπε ο Βλ. Πούτιν. «Η συνολική ενίσχυσή τους ανταποκρίνεται πλήρως στο έργο της ολοκληρωμένης ανάπτυξης της Ρωσίας και της Κίνας και της βελτίωσης της ευημερίας των λαών και των δύο χωρών», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι ο εμπορικός τζίρος μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, παρά τις αρνητικές εξωτερικές επιρροές, αυξήθηκε κατά 7%. «Αν και έχουμε υπολογίσει στοιχεία μόνο για 11 μήνες, ο εμπορικός τζίρος σημείωσε αύξηση άνω του 7% και έφτασε τα 220 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις κινεζικές στατιστικές, ολόκληρο το έτος ανήλθε σε σχεδόν 245 δισεκατομμύρια», ανέφερε. 

Από την πλευρά του, ο Σι Τζινπίνγκ είπε ότι οι κινεζικές αρχές είναι έτοιμες να φέρουν τις σχέσεις με τη Ρωσία «σε νέα ύψη» το 2025.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Πεκίνο θα προσπαθήσει να διατηρήσει σταθερές σχέσεις Κίνας-Ρωσίας «για χάρη της ανάπτυξης και της ευημερίας των δύο χωρών».

Αναφορικά με τα διεθνή ζητήματα, σε μία στιγμής όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία και η Κίνα έχουν κοινές απόψεις για το πώς πρέπει να οικοδομηθούν οι σχέσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η κοινή δουλειά της Μόσχας και του Πεκίνου στην εξωτερική πολιτική παίζει «σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις».

Η Κίνα και η Ρωσία θα υπερασπιστούν το διεθνές σύστημα σχέσεων, στο οποίο ο ΟΗΕ διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο, δήλωσε από την άλλη ο Σι Τζινπίνγκ. Πρόσθεσε ότι το Πεκίνο σκοπεύει, μαζί με τη Μόσχα, «να αντισταθεί στην εξωτερική αβεβαιότητα στη βάση της σταθερότητας».

Σχετικά θέματα