Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Προϋπολογισμός περικοπών» στη Γερμανία

Ο κρατικός προϋπολογισμός της Γερμανίας για το 2024 που κατέθεσε η συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών (SPD) – Πρασίνων – Φιλελευθέρων (FDP) αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη..

Ο κρατικός προϋπολογισμός της Γερμανίας για το 2024 που κατέθεσε η συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών (SPD) – Πρασίνων – Φιλελευθέρων (FDP) αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή, εν μέσω προβλέψεων για νέα ύφεση στην ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία της Ευρωζώνης, «ανησυχιών» για το «φρένο χρέους» και «αντιπαράθεσης» μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών που συγκυβερνούσαν για 12 χρόνια.

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό περικοπών, μετά και την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις δαπάνες που είχαν προβλεφθεί για την πανδημία, αλλά χρησιμοποιήθηκαν πέρυσι για άλλους σκοπούς.

Το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 προβλέπει δαπάνες 476,8 δισ. ευρώ, έναντι 445,7 δισ. που ήταν η αρχική πρόβλεψη πριν από την ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Οι μεγαλύτερες περικοπές γίνονται στο υπουργείο Υγείας, καθώς εκπίπτουν πλέον οι δαπάνες για την καταπολέμηση της πανδημίας. Επίσης, ο προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει περικοπές σε προγράμματα για την «προστασία του κλίματος», σε κρατικές επιδοτήσεις για την ηλεκτροκίνηση και το πετρέλαιο αγροτικής χρήσης, σε δαπάνες εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου κ.ά.

Την ίδια ώρα, οι κρατικές επενδύσεις ανέρχονται σε 70,5 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών από το κόμμα των Φιλελευθέρων, Κρ. Λίντνερ, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο «ρεκόρ επενδύσεων στον σιδηρόδρομο, στο οδικό δίκτυο, αλλά και στα ψηφιακά δίκτυα».

Ο νέος δανεισμός κυμαίνεται στα 39,03 δισ. ευρώ (έναντι 16,6 δισ. που προβλέπονταν στο αρχικό σχέδιο για το 2024). Είναι το ανώτατο ποσό που επιτρέπει το συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο χρέους», το οποίο τίθεται φέτος και πάλι σε εφαρμογή μετά το 2019 που είχε προσωρινά καταργηθεί λόγω «ειδικών συνθηκών» της πανδημίας.

Στο μεταξύ, το Βερολίνο καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αυξήσουν τις συνεισφορές τους για το Κίεβο, ώστε να μειωθεί ή να σταθεροποιηθεί το οικονομικό βάρος που επωμίζεται για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Εάν για οποιονδήποτε λόγο εκτιναχθεί το κόστος, η γερμανική κυβέρνηση δεν αποκλείεται να επικαλεστεί εκ νέου μία «δημοσιονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ώστε να μην εφαρμοστεί το «φρένο του χρέους» για το τρέχον έτος.

Σχετικά με την Ουκρανία, ο καγκελάριος Ολ. Σολτς υπογράμμισε την αποφασιστικότητα του Βερολίνου να συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο. «Η Γερμανία είναι μετά τις ΗΠΑ η χώρα που βοηθά περισσότερο και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε. (…) Είναι η υποχρέωσή μας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη», δήλωσε και ζήτησε περισσότερη στήριξη και από άλλες χώρες της ΕΕ.

«Αν ο κόσμος γίνει ακόμη πιο δύσκολος, ενδεχομένως με το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, η ΕΕ θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο ισχυρή. Η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει τότε να αναλάβουν αυτό το καθήκον (…) Η Ευρώπη είναι το ισχυρότερο εθνικό συμφέρον μας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις εντεινόμενες αντιθέσεις μέσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ.

«Η Γερμανία ζει πάνω από τις δυνατότητές της, οι δαπάνες είναι πολύ μεγαλύτερες από τα έσοδα», σχολίασε από την πλευρά της η κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «συσσωρεύει συνεχώς νέα χρέη» και «δείχνοντας» στην κατεύθυνση ακόμα μεγαλύτερων περικοπών.

Ο πρόεδρος της CDU, Φρ. Μερτς, άσκησε κριτική στους Σοσιαλδημοκράτες, λέγοντας πως «από κόμμα των εργαζομένων, έχετε γίνει κόμμα της επιδοτούμενης ανεργίας» και επανέλαβε ότι χρειάζεται «αναθεώρηση» των επιδομάτων, χαρακτηρίζοντας τα επιδόματα φτώχειας «πολύ γενναιόδωρα»…

Συζητήσεις για άρση ή προσαρμογή του «φρένου χρέους»

Σύμφωνα με Γερμανούς οικονομολόγους, η Γερμανία έχει ανάγκη επενδύσεων δισεκατομμυρίων ευρώ, για να εφαρμόσει την ενεργειακή μετάβαση, επενδύσεις στο «κλίμα» και τις νέες τεχνολογίες, για την αναμόρφωση της βιομηχανίας της, που πλήττεται από τις αυξημένες τιμές της Ενέργειας και τον αμερικανικό και κινεζικό ανταγωνισμό: «Αν δεν γίνουν τώρα επενδύσεις, η χώρα κινδυνεύει με αποβιομηχάνιση και μαζική απώλεια ευημερίας στο μέλλον».

Στη συγκυρία αυτή, οι «σοφοί της οικονομίας», το συμβούλιο των οικονομολόγων που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση, ζήτησε επίσης αυτήν την εβδομάδα μεταρρύθμιση του κανόνα του «φρένου χρέους», έτσι ώστε το όριο δανεισμού που είναι τώρα στο 0,35% του ΑΕΠ να μπορεί να φτάνει στο 0,50% του ΑΕΠ, όσο το δημόσιο χρέος δεν ξεπερνά το 90% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος της Γερμανίας αντιστοιχεί περίπου στο 65,1% του ΑΕΠ.

«Υπό τη σημερινή του μορφή, το φρένο χρέους είναι περισσότερο αυστηρό από όσο χρειάζεται για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους» και «περιορίζει άνευ λόγου τα δημοσιονομικά περιθώρια ελιγμών για τις μελλοντικές δαπάνες», έγραψαν οι «σοφοί».

Αντίστοιχα, και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας, σχολιάζοντας τη συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,3% το 2023, δήλωσε ότι «η Γερμανία πληρώνει το τίμημα του πολύ σκληρού φρένου χρέους (…) Η καλύτερη λύση θα ήταν η άμβλυνση αυτού του κανόνα».

(Πηγή: «Ριζοσπάστης»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις