Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

“Πόλεμος” για την εκεχειρία στο Σουδάν – Για 185 νεκρούς μιλάει ο ΟΗΕ – Αγωνία για τους εγκλωβισμένους Ελληνες στο Χαρτούμ

150 Ελληνες βρίσκονται στο Σουδάν σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ανδρέα Κατσανιώτη. Εκκενώσεις θα γίνουν μόνο αν βρεθεί ασφαλής δίοδος. Αβέβαιη εκεχειρία ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις

Τουλάχιστον 185 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.185 τραυματίστηκαν από το Σάββατο στο Σουδάν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος εκτιμά ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν δείχνει επιθυμία για ειρηνευτική διαμεσολάβηση, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι ο απολογισμός των θυμάτων στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Το Χαρτούμ παραμένει το επίκεντρο των μαχών ενώ ο σουδανικός λαός βυθίζεται στη δυστυχία και την απελπισία. 

Στο μεταξύ οι αντιμαχόμενες δυνάμεις ερίζουν για την εκεχειρία την ώρα που ο λαός είναι εγκλωβισμένος σε διασταυρούμενα πυρά. 

Ο αρχηγός της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης», RSF, στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο ή «Χεμέντι» ανακοίνωσε μέσω Twitter πως συμφώνησε σε μία 24ωρη εκεχειρία για την ασφαλή διέλευση των αμάχων, μετά την επικοινωνία που είχε με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αλλά και με άλλα «φιλικά έθνη».

Παράλληλα στα tweets του ανέφερε πως ο στρατός του Σουδάν απέτυχε να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός, χαρακτηρίζοντας τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς πόλεων «κατάφωρη παραβίαση των θεμελίων και των αρχών του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου».

Από την άλλη πλευρά ο στρατός του Σουδάν εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι δεν γνώριζε πως είχε γίνει κάποια προσπάθεια εκεχειρίας με μεσολαβητές τη διεθνή κοινότητα και πως ο RSF ήθελε να τη χρησιμοποιήσει ως κάλυψη μίας «συντριπτικής ήττας».

Καταρρέει το υγειονομικό σύστημα του Σουδάν

 

Στο μεταξύ η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) επεσήμανε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να προσφέρει ανθρωπιστικές υπηρεσίες γύρω και μέσα στο Χαρτούμ και προειδοποίησε ότι το υγειονομικό σύστημα της χώρας κινδυνεύει με κατάρρευση.

«Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν αδύνατο να προσφέρουμε οποιαδήποτε ανθρωπιστική υπηρεσία γύρω και μέσα στο Χαρτούμ», δήλωσε ο Φαρίντ Αϊγουάρ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της IFRC στο Σουδάν.

«Υπάρχουν κλήσεις από διάφορους οργανισμούς και εγκλωβισμένοι που ζητούν να απομακρυνθούν», πρόσθεσε.Ο Αϊγουάρ προειδοποίησε ότι, αν συνεχιστούν τα προβλήματα, το σουδανικό σύστημα υγείας «σχεδόν θα καταρρεύσει».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμος Υγείας έχει προειδοποιήσει για εξάντληση κρίσιμων για τη θεραπεία των τραυματιών προμηθειών σε ορισμένα νοσοκομεία του Χαρτούμ, καθώς έχουν ξεμείνει από αίμα, εξοπλισμό μετάγγισης, ενδοφλέβια υγρά και άλλο ζωτικής σημασίας υλικό. Επεσήμανε, επίσης, ότι έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής τρεις επιθέσεις εναντίον υγειονομικών υποδομών, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, ενώ επανάλαβε την έκκλησή του να σταματήσουν.

 

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

 

Οι φονικές συγκρούσεις μαίνονται ανάμεσα στις δυνάμεις των δύο αντίπαλων πραξικοπηματιών στρατηγούς, στις στρατιωτικές μονάδες πιστές στον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν και στις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο ή «Χαμέτι».

Αμερικανική διπλωματική αυτοκινητοπομπή δέχτηκε πυρά χθες, χωρίς να τραυματιστεί κάποιος, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. «Αυτή η ενέργεια ήταν απερίσκεπτη, ήταν ανεύθυνη και φυσικά ανασφαλής», είπε σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες της G7 στην Ιαπωνία. 

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε την επίθεση ως «κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης. Η ασφάλεια των διπλωματικών εγκαταστάσεων και του προσωπικού είναι ευθύνη των σουδανικών αρχών και υποχρέωσή τους, βάση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 κάλεσαν τις αντίπαλες πλευρές στο Σουδάν να σταματήσουν τις συγκρούσεις και να προχωρήσουν σε διάλογο. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν πως η πολεμική αντιπαράθεση «υπονομεύει τις προσπάθειες επανέναρξης της μετάβασης της χώρας στη δημοκρατία», μια αντιπαράθεση βέβαια για την οποία δεν είναι άμοιροι ευθυνών, καθώς οι  ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί έχουν βάλει την σφραγίδα τους στις εξελίξεις, σε μια πορεία που σημαδεύτηκε από την διχοτόμηση της χώρας το 2011, την σφαγή στο Νταρφούρ και δεκάδες πραξικοπήματα.  Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν,  δήλωσε πως συζήτησε χωριστά με τους δυο αντίπαλους στρατηγούς. 

 

Καμία λύση ακόμα για τους εγκλωβισμένους

 

Εν τω στην  ορθόδοξη μητρόπολη του Χαρτούμ παραμένουν εγκλωβισμένα 15 άτομα, ανάμεσά τους τέσσερις Ελληνες που δεν μπορούν να μετακινηθούν, καθώς βρίσκονται ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά των δύο ομάδων πραξικοπηματιών που μάχονται για την νομή της εξουσίας.  

Περίπου 150 Ελληνες βρίσκονται ανάμεσα στους 1.000 Ευρωπαίους στο Σουδάν,  σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέα Κατσανιώτη.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε στην ΕΡΤ πως «αν δε βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις», συμπληρώνοντας “έχουμε πει στον Μητροπολίτη να παραμείνει στην Εκκλησία όπως οι υπόλοιποι παραμένουν στα σπίτια τους. Οι Γάλλοι είναι αυτοί που αυτή τη στιγμή έχουν τους περισσότερους εγκλωβισμένους και αυτοί έχουν την ευθύνη αυτή τη στιγμή των επιχειρήσεων”. Όπως είπε, όλες οι κινήσεις θα γίνουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Ελλάδα δεν έχει πρεσβεία στο Σουδάν και εξυπηρετείται από την ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο. 

Η μονάδα διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών  ενημερώνεται επίσης από την πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Αλ. Πατεράκη και τον επίτιμο πρόξενο Γ. Παγουλάτο. Τέλος, οι δύο Έλληνες, που τραυματίστηκαν από θραύσματα ρουκέτας, παραμένουν εκτός κινδύνου αλλά δεν έχουν χειρουργηθεί ακόμα λόγω καθυστερήσεων.

Πολύ κοντά στη Μητρόπολη βρίσκεται το υπουργείο Ενέργειας και Μεταλλείων, όπου λαμβάνουν χώρα σφοδρές μάχες. Σύμφωνα με τον ANT1 ο θυρωρός της Μητρόπολης έχει πει σε δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εξόδου, αφού στους δρόμους κείτονται διάσπαρτα πτώματα.

 

(Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Σχετικά θέματα

Απόψεις