Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, κλιμάκιο της Πολεοδομίας πραγματοποίησε την πρώτη αυτοψία στο σημείο, ενώ αναμένονται τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων, τα οποία θα κρίνουν εάν υπήρξαν παραβάσεις της οικοδομικής νομοθεσίας ή τεχνικές αστοχίες που οδήγησαν στην κατάρρευση.
Η διπλανή πολυκατοικία έχει εκκενωθεί προσωρινά
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έλεγχοι στατικότητας και στα γειτονικά κτίρια. Η διπλανή πολυκατοικία έχει εκκενωθεί προσωρινά, καθώς έχουν εντοπιστεί σοβαρές ενδείξεις στατικής επιβάρυνσης. Στη βάση του κτιρίου έχει δημιουργηθεί μεγάλο κενό, ενώ η είσοδός του παραμένει αποκλεισμένη από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας που κατέρρευσε.
Κάτοικοι της περιοχής περιγράφουν ότι τη στιγμή της κατάρρευσης αισθάνθηκαν ισχυρή δόνηση, «σαν να έγινε σεισμός», με την αγωνία να παραμένει έντονη τόσο για όσους έχασαν τα σπίτια τους όσο και για τους ενοίκους των γειτονικών οικοδομών.
«Η ρωγμή εξελισσόταν πάρα πολύ γρήγορα»
Την ίδια ώρα, η πολιτική μηχανικός Στελίνα Τσάφου, η οποία ήταν η πρώτη που διέγνωσε τον άμεσο κίνδυνο και ζήτησε την εκκένωση της πολυκατοικίας, περιέγραψε τα δραματικά λεπτά πριν από την κατάρρευση, μιλώντας στο ΕΡΤnews Radio 105,8.
«Μου περιέγραψαν αυτή την ρωγμή, το μέγεθος της στο τηλέφωνο. Έκρινα πως έπρεπε να πάω να δω ακριβώς τι είναι και να βρούμε το αίτιο αυτής της ρωγμής. Όταν έφτασα εκεί όμως, η ρωγμή ήταν ήδη σημαντικά μεγαλύτερη από αυτό που είχε περιγραφεί και αυτό ήταν το πιο ανησυχητικό, ότι δηλαδή αυτό εξελισσόταν πάρα πολύ γρήγορα. Για αυτό και πρότεινα να μείνουν όσοι είναι εκτός του κτιρίου και αν γνωρίζουν κάποιον να τον ειδοποιήσουν στα τηλέφωνα. Και φυσικά η συνεργάτιδά μου χτυπούσε τα κουδούνια της πολυκατοικίας για να εκκενωθεί».
Αναφερόμενη στα πιθανά αίτια της κατάρρευσης, η πολιτική μηχανικός εκτίμησε ότι η εκσκαφή στο όμορο οικόπεδο συνδέεται με το περιστατικό, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι μόνο οι πραγματογνώμονες μπορούν να αποφανθούν με βεβαιότητα. «Εγώ είμαι στη διάθεσή τους και όποια στοιχεία έχω να τους τα δώσω», κατέληξε η κ. Τσάφου.