Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πεδίο αντιπαράθεσης Δύσης-Ρωσίας η Μολδαβία – Οριακή νίκη υπέρ της ένταξης στην ΕΕ στο δημοψήφισμα

Τη μεγάλη όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΕΕ – ΗΠΑ και Ρωσίας στην ανατολική Ευρώπη αποτύπωσαν, όπως αναμενόταν, οι προεδρικές εκλογές και..

Τη μεγάλη όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΕΕ – ΗΠΑ και Ρωσίας στην ανατολική Ευρώπη αποτύπωσαν, όπως αναμενόταν, οι προεδρικές εκλογές και το δημοψήφισμα για την ΕΕ που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Μολδαβία.

Σε ένα από τα πιο καυτά μέτωπα αυτής της αντιπαράθεσης, το εκλογικό και γεωπολιτικό «διακύβευμα» θα αυξηθεί το επόμενο έτος, όταν η Μολδαβία θα διεξαγάγει βουλευτικές εκλογές.

Παρότι οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα έδειχναν σταθερό προβάδισμα υπέρ του «ναι» στο ερώτημα αν πρέπει να εγγραφεί στο Σύνταγμα της χώρας ο στόχος της ένταξης στην ΕΕ, τελικά το «ναι» υπερίσχυσε πολύ οριακά, με 50,46% έναντι 49,54% του «όχι», με διαφορά μόλις 13.500 ψήφων.

Καθοριστικές μάλιστα γι’ αυτό το οριακό αποτέλεσμα ήταν οι ψήφοι υπέρ του «ναι» στο εξωτερικό, οι οποίες ήταν κατά 127.000 περισσότερες από αυτές του «όχι».

Η «φιλοδυτική» Πρόεδρος, Μάγια Σάντου, η οποία εξασφάλισε την πρώτη θέση στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών με περίπου 42%, έσπευσε να καταγγείλει ρωσική ανάμειξη. «Εγκληματικές ομάδες, συνεργαζόμενες με ξένες δυνάμεις εχθρικές προς τα εθνικά μας συμφέροντα, έχουν επιτεθεί στη χώρα μας με δεκάδες εκατ. ευρώ, ψέματα και προπαγάνδα», επανέλαβε τον ισχυρισμό χτες, Δευτέρα. Κατήγγειλε ότι περίπου 300.000 ψηφοφόροι εξαγοράστηκαν, σε «μια απάτη πρωτοφανούς κλίμακας».

Από τους 11 υποψηφίους δεύτερος ήρθε, με περίπου 26%, ο Αλεξάντρ Στογιάνογλο, πρώην εισαγγελέας, ο οποίος θεωρείται φίλα διακείμενος στη ρωσική ηγεσία και θα συμμετάσχει στον επαναληπτικό γύρο στις 3 Νοέμβρη.

Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κλιμακώνεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός στη Μολδαβία, η οποία αναφέρεται ακόμη και ως ένα πιθανό δεύτερο μέτωπο μεταξύ των δυνάμεων ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Τους μήνες πριν από τις εκλογές εντάθηκαν οι προσπάθειες επιρροής, με «Δυτικούς» αξιωματούχους να «παρελαύνουν» στη χώρα, όπως την προηγούμενη βδομάδα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας και ευρωπαϊκό «πακέτο στήριξης» 1,8 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Μολδαβίας με την ΕΕ δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι η Μόσχα είχε διοχετεύσει περίπου 100 εκατ. ευρώ με σκοπό να διαταράξει τις εκλογές.

Το δημοψήφισμα της Μολδαβίας για την ΕΕ έγινε με «πρωτοφανή εκφοβισμό και ξένη παρέμβαση από τη Ρωσία ή τους πληρεξουσίους της», δήλωσε χτες εκπρόσωπος της ΕΕ.

Η αστυνομία πραγματοποίησε τους τελευταίους μήνες 350 έρευνες και προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις υπόπτων, που κατηγορούνται ότι επιδίωκαν να διαταράξουν την εκλογική διαδικασία για λογαριασμό της Μόσχας. Σύμφωνα με την αστυνομία, στήθηκε ένα «σύστημα εξαγοράς ψήφων», στο πλαίσιο του οποίου «150.000 Μολδαβοί πληρώθηκαν για να ψηφίσουν κατά της Σάντου και κατά της ΕΕ».

Νωρίτερα, ο πρώην ηγέτης της αντιπολίτευσης Ιλάν Σορ, φίλα διακείμενος στη ρωσική ηγεσία, ο οποίος έχει καταφύγει στη Μόσχα έπειτα από καταδίκη για απάτη και κλοπή και στον οποίο έχουν επιβληθεί ευρωενωσιακές κυρώσεις, είχε προσφερθεί δημόσια να πληρώσει Μολδαβούς για να ψηφίσουν «Οχι» και να υποστηρίξουν «τον δικό μας υποψήφιο». Αρνείται πως έχει κάνει οποιοδήποτε αδίκημα και λέει ότι τα χρήματα είναι δικά του.

Το Κρεμλίνο απέρριψε «κατηγορηματικά» τους ισχυρισμούς για παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία, ενώ ο εκπρόσωπός του, Ντμ. Πεσκόφ, έκανε λόγο για «ανωμαλίες» στην εκλογική διαδικασία και «τεχνητή αύξηση» των ψήφων που έλαβαν η Σάντου και το «ναι», ενώ κατήγγειλε «ανελεύθερη προεκλογική εκστρατεία» για την αντιπολίτευση, στελέχη της οποίας «διώχθηκαν, μπήκαν φυλακή, ανακρίθηκαν, δεν τους επετράπη η είσοδος στη χώρα, ΜΜΕ έκλεισαν, οι διαδικτυακές πηγές μπλοκαρίστηκαν».

Κρίσιμες εκλογές στη Γεωργία

Η Γεωργία βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες βουλευτικές εκλογές την Κυριακή, οι οποίες μπορεί να κρίνουν αν θα συνεχιστεί η πορεία «ενσωμάτωσης με τη Δύση» ή αν θα στραφεί ξανά προς τη Μόσχα.

Το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Ονειρο, του Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, κατηγορείται ότι σπρώχνει τη χώρα «μακριά από τις ΗΠΑ και την ΕΕ» για να συνταχθεί με τη Ρωσία.

Ζωτικής σημασίας πύλη για δρόμους Ενέργειας και εμπορευμάτων που συνδέουν την Ευρώπη και την Ασία, η Γεωργία «πρωταγωνιστεί» τις τελευταίες δεκαετίες στις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας.

Σε ένα τέτοιο φόντο το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg» μετέδωσε ότι Ρώσοι κατάσκοποι παρακολουθούσαν την κυβέρνηση και μεγάλες εταιρείες της Γεωργίας σε μια ολοκληρωμένη εκστρατεία κατασκοπείας και χάκινγκ επί χρόνια, συλλέγοντας πληροφορίες και αποκτώντας εξουσίες για να σαμποτάρουν δυνητικά κρίσιμες υποδομές.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες διείσδυσαν στο υπουργείο Εξωτερικών, στο υπουργείο Οικονομικών, στην Κεντρική Τράπεζα και σε βασικούς παρόχους Ενέργειας της Γεωργίας, σύμφωνα με έγγραφα και εκθέσεις που επικαλείται το «Bloomberg». Φέρεται να απέκτησαν πρόσβαση σε γεωργιανές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαϊκούς τερματικούς σταθμούς, πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης και κυβερνητικές υπηρεσίες μεταξύ του 2017 και του 2020.

(Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις