Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Παζάρια και οι αντιδράσεις για την αποστολή αρμάτων «Leopard» στην Ουκρανία

Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα παζάρια και οι αντιθέσεις στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο με αφορμή την αποστολή πολωνικών αρμάτων μάχης «Leopard 2» στην Ουκρανία. Τα συγκεκριμένα άρματα..

Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα παζάρια και οι αντιθέσεις στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο με αφορμή την αποστολή πολωνικών αρμάτων μάχης «Leopard  στην Ουκρανία.

Τα συγκεκριμένα άρματα μάχης ακριβείας κρίνονται κομβικής σημασίας, ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, όπου η Ρωσία φαίνεται να προετοιμάζει νέες επιθέσεις, προσπαθεί να θέσει υπό πλήρη έλεγχο το Ντονμπάς, αλλά και η Ουκρανία θέλει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με δυτικού τύπου βαρέα τεθωρακισμένα, ώστε να επιδιώξει αντεπίθεση.

Ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρ. Ντούντα, επέμεινε πως η Βαρσοβία επιδιώκει να σχηματιστεί «διεθνής συνασπισμός» χωρών προθύμων να συνεισφέρουν επίσης τέτοια τεθωρακισμένα. Θετική στην αποστολή αρμάτων «Leopard 2» εμφανίζεται και η Φινλανδία, όπου και εκεί έχει τεθεί ενεργά το θέμα της δωρεάς αρμάτων «Leopard» στην Ουκρανία. Χθες το βράδυ, ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο δήλωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να δωρίσει «έναν μικρό αριθμό» αρμάτων μάχης «Leopard 2» στην Ουκρανία «αν μια ευρύτερη ομάδα ευρωπαϊκών χωρών αποφασίσει επίσης να κάνει το ίδιο».

Με αυτήν την κίνηση, η Πολωνία εντείνει την πίεση προς τη Γερμανία, επειδή βάσει συμβάσεων πρέπει να εγκρίνει τις πολωνικές παραδόσεις των γερμανικών «Leopard» και επιπλέον για να προχωρήσει και το Βερολίνο άμεσα στην αποστολή υπερσύγχρονων βαρέων τεθωρακισμένων στην Ουκρανία. Μετά τη σχετική ανακοίνωση της πολωνικής κυβέρνησης, ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, από το κόμμα των Πρασίνων, Ρ. Χάμπεκ, έσπευσε να δηλώσει πως «η Γερμανία δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στη λήψη αποφάσεων άλλων χωρών για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ανεξάρτητα από το ποιες αποφάσεις λαμβάνει η Γερμανία».

Από την πλευρά του, η γερμανική καγκελαρία διαμηνύει ότι δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες, αλλά θα δράσει σε συντονισμό με τους «Δυτικούς συμμάχους» και κυρίως τις ΗΠΑ και τη Γαλλία – όπως συνέβη την προηγούμενη βδομάδα με τη συμφωνία αποστολής στην Ουκρανία 40 γερμανικών τεθωρακισμένων τύπου «Marder», καθώς και ενός επιπλέον αντιπυραυλικού συστήματος «Patriot». Η στάση της Γερμανίας, που αυξάνει συνεχώς τη στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο, αλλά εμφανίζεται πιο «μετρημένη» στο θέμα σε σχέση με την Πολωνία, τις ΗΠΑ κ.ά., σχετίζεται με τα αποκλίνοντα συμφέροντα του Βερολίνου με άλλους «συμμάχους» για την «επόμενη μέρα» στην Ευρώπη, για τις δυνατότητες διατήρησης ορισμένων «διαύλων» με το ρωσικό κεφάλαιο κ.ο.κ.

«Ακόμη κι αν η Γερμανία διέθετε λογικά επιχειρήματα προκειμένου να μη στείλει “Leopard”, θα το πράξει αναπόφευκτα αργότερα», ανέφερε, σε μια δήλωση που προκάλεσε αίσθηση, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD. Τόνισε, μάλιστα, ότι αυτό ακριβώς συνέβη και με τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, τα «Marder» και τα «Patriot»…

Εξάλλου, η Γαλλία δήλωσε σήμερα πως ευελπιστεί να παραδώσει ελαφρά άρματα μάχης AMX 10-RC στην Ουκρανία εντός των επομένων δύο μηνών, ανέφερε σήμερα σε μια ανακοίνωση ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνού.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις