Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πάρτι βιομηχάνων με τα πάρκα του Άδωνι

Ενώ ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κάνει φιλο-περιβαλλοντικές αναρτήσεις στο twitter, o υπουργός Ανάπτυξης νομοθετεί την καταπάτηση των περιοχών Natura και την επέκταση των επιχειρηματικών πάρκων δίχως περιβαλλοντική εκτίμηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή στου στο twitter, θέλησε για μία ακόμη φορά να τονίζει το έντονα φιλο-περιβαλλοντικό χαρακτήρα της διακυβέρνησης του. Έτσι πληροφορηθήκαμε ότι στις 7 Οκτωβρίου «η Ελλάδα για πρώτη φορά κάλυψε επί πέντε ώρες τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής εξολοκλήρου μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας». Αυτό όμως που δεν πληροφορηθήκαμε (μια και ο πρωθυπουργός δε το tweetαρε) είναι πως τις ίδιες ακριβώς ημέρες κατατέθηκε στην Βουλή και ετοιμάζεται να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο, μεγάλης σημασίας, που μόνον …φιλοπεριβαλλοντικό δεν το λες. Για την ακρίβεια πρόκειται για ένα …πάρτι εξυπηρέτησης βιομηχανικών συμφερόντων που σχετίζεται με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ίδρυση βιομηχανικών πάρκων. Όπως πιθανότατα μαντέψατε εισηγητής του είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης που ουδέποτε κρύβει την πρόθεση του να εξυπηρετήσει τους επενδυτές. Ακόμη και αν αυτό σημαίνει καταπάτηση των περιοχών NATURA όπως δήλωσε ξεκάθαρα η WWF Ελλάς.

Τα παραπάνω τεκμηριώνονται δίχως αμφιβολία από τις τοποθετήσεις που καταγράφθηκαν στην Βουλή, όταν το επίμαχο νομοθέτημα συζητήθηκε στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Εκεί μαζεύτηκαν οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών όλης της χώρα για να εκφράσουν τις απόψεις τους. Όπως φάνηκε από όσα δήλωσαν …το γιόρτασαν δεόντως.

Aς σταχυολογήσουμε ορισμένες μόνον από τις τοποθετήσεις ή μάλλον τις …επευφημίες που ακούστηκαν:

ΜΙΧΑΗΛ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ (Διευθυντής στον Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)): Δήλωσε πως «είναι ένα νομοσχέδιο που επιχειρεί να λύσει μια σειρά από προβλήματα, ορισμένα από τα οποία όσοι ασχολούνται με το χώρο γνωρίζουν ότι φαντάζουν ανυπέρβλητα για δεκαετίες». Συμπλήρωσε μάλιστα πως «θα ήθελα, πράγματι, να αναγνωρίσω για άλλη μια φορά τη μεγάλη προσπάθεια του Υπουργείου Ανάπτυξης, γιατί όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα αυτό».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ (Α΄ Αντιπρόεδρος – Εκτελεστικός του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ)): Εκτίμησε ένα από τα θετικά σημεία του νομοσχεδίου είναι οι δυνατότητα απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως είπε «αυτό το οποίο πρέπει να σημειώσουμε και αποτελεί θετικό στο παρόν νομοσχέδιο, είναι η δυνατότητα που δίνεται πλέον στους υποδοχείς να συμμετάσχουν στις επενδύσεις και μέσω του RRF, δηλαδή του Ταμείου Ανάκαμψης και να πραγματοποιήσουν μέσα στα χρονικά πλαίσια ωριμότητας που προκαθορίζει το Ταμείο Ανάκαμψης επενδύσεις που θα αφορούν τη βελτίωση των υποδομών των επιχειρηματικών περιοχών». Τόνισε μάλιστα ότι «στα θετικά θα πρέπει να σημειώσουμε ιδιαίτερα την πρόβλεψη του 80% της έκτασης για ένα νέο επιχειρηματικό πάρκο. Είχαμε το 55% τόσα χρόνια και δεν έγινε κανένα επιχειρηματικό πάρκο».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ (Εκτελεστικός Προέδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών  Αττικής – Πειραιώς (ΣΒΑΠ): Αποκάλεσε εντυπωσιακό το νομοσχέδιο. Όπως δήλωσε «με το νομοσχέδιο το οποίο σήμερα ήρθε σε  διαβούλευση θεσμοθετούνται διατάξεις που δημιουργούν εντυπωσιακά βήματα προς την υλοποίηση των επιχειρηματικών πάρκων που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις και ειδικά η Αττική . Χαιρετίζουμε την κατάργηση των εμποδίων στις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων μέσης όχλησης δηλαδή,. Αυτό το μέτρο η ολέθρια  εφαρμογή του οποίου για χρόνια υπονόμευσε την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την περιβαλλοντική συμμόρφωση, μπορεί να αποτελέσει εργαλείο σημαντικής οικονομικής αναζωογόνησης της  Περιφέρειας». Ζήτησε παράλληλα «διευκόλυνση της ενσωμάτωσης των όμορων στα επιχειρηματικά πάρκα επιχειρήσεων εκτός της ζώνης. Αυτό μπορεί να γίνει με την αξιοποίηση για τη δημιουργία των υποδομών όταν δεν επαρκεί ο χώρος της αρχικής συγκέντρωσης για το κτίριο διοίκησης, για τους παιδικούς σταθμούς, για το πάρκινγκ. Τότε μπορούμε να χρησιμοποιούμε όμορες περιοχές».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΥΚΑΤΟΣ(Γενικός Γραμματέας του ΔΣ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΣΕ)): Στο ίδιο μήκος κύματος και αυτός. Είπε πως «θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό, κάτι που ήταν πάγιο αίτημα των βιομηχανιών μελών του συνδέσμου μας, ότι προστίθεται στα κίνητρα για την ίδρυση επιχειρηματικού πάρκου το γεγονός ότι η εισφορά σε χρήμα με το οποίο συμμετέχει κάθε ιδιοκτήτης στις δαπάνες για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και έργων υποδομής, αποτελεί παραγωγική δαπάνη και εντάσσεται στις επιχειρηματικές δαπάνες».

 

WWF: Νομοσχέδιο δίχως περιβαλλοντικές εγγυήσεις

 

Όμως μετά από όλες αυτές τις εγκωμιαστικές δηλώσεις, τοποθετήθηκε στην επιτροπή η νομική εκπρόσωπος της WWF Ελλάς, Άννα Βαφειάδου. Δηλώνοντας με σαφήνεια ότι «το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα παρουσιάζει μια σειρά από προβληματικά σημεία, κυρίως παρουσιάζεται ως απολύτως φιλοπεριβαλλοντικό, ενώ στην πραγματικότητα δεν περιέχει τις αναγκαίες περιβαλλοντικές εγγυήσεις». Αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα των περιοχών NATURA. Τόνισε πως «στο ζήτημα της χωροθέτησης επιχειρηματικών πάρκων εντός περιοχών NATURA η σχετική παράγραφος στο άρθρο 9 κρίνεται πολύ προβληματική, είναι δυσνόητη, σε αντίθεση με την πρόβλεψη που ισχύει στον ειδικό χωροταξικό για τη βιομηχανία, αλλά και στο ν.3982/2011 όπου παραπέμπει σαφώς στα καθεστώτα προστασίας των περιοχών του δικτύου NATURA, αλλά και εξαιρεί ρητά σημαντικούς πυρήνες της βιοποικιλότητας».

Επισήμανε επίσης ότι «τα επιχειρηματικά πάρκα ιδρύονται με το εργαλείο του χωρικού σχεδιασμού, τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για αυτά απαιτείται η εκπόνηση στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και έγκρισή τους με προεδρικό διάταγμα. Η πρόβλεψη όμως στο νομοσχέδιο ότι θα θεσπίζονται πολεοδομικού χαρακτήρα ρυθμίσεις με κοινή υπουργική απόφαση δίχως την εκπόνηση στρατηγικής μελέτης δεν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Υποχρέωση στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και δέουσας εκτίμησης όπου απαιτείται, επίσης προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και ενωσιακή και εθνική».

Να σημειωθεί πως το νομοθέτημα προωθείται για ψήφιση τις επόμενες ημέρες στην Βουλή έχοντας συγκεντρώσει τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Παρόλα αυτά θα γίνει άμεσα νόμος του κράτους με την στήριξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις