Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πανδημία ή «ευκαιρία» για το ΥΠΠΟ;

Η παραμονή της παγκόσμιας κοινότητας σε κατάσταση πανδημίας φαίνεται πως από τη μια δοκιμάζει τις αντοχές των λαών, αλλά από..

Η παραμονή της παγκόσμιας κοινότητας σε κατάσταση πανδημίας φαίνεται πως από τη μια δοκιμάζει τις αντοχές των λαών, αλλά από την άλλη αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις κυβερνήσεις να «κλείσουν» ανοιχτούς λογαριασμός.

Κι ενώ στη χώρα μας παρακολουθούμε να ολοκληρώνεται η σύνθλιψη των εργασιακών δικαιωμάτων, σε άλλα υπουργεία και τομείς που δεν συγκεντρώνουν την ειδησεογραφική προσοχή ξεκαθαρίζονται διαφόρων ειδών εκκρεμμότητες.

Στο Υπουργείο Πολιτισμού, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Αττίκης, Νήσων και Στερεάς Ελλάδας καταγγέλλουν ότι «γίνεται απόπειρα νομιμοποίησης  των περισσότερων από 2.000 τ.μ. αυθαίρετων κατασκευών αλλά και καταπατήσεων κοινόχρηστων χώρων στην Αίγλη του Ζαππείου, που δεινοπαθεί εδώ και χρόνια στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων στα οποία έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση».  

Το θέμα εισάγεται προς συζήτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων «στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας που έχει οδηγήσει σε λήψη περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, με την εξαίρεση των επειγόντων θεμάτων». Εξάλλου, όπως σημείωνει ο Ενιαίος Σύλλογος «οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, έχουν διαπιστώσει παραβάσεις ήδη από το 1993, όπως και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Δήμου Αθηναίων. Μέχρι σήμερα όμως παρότι έχουν διαπιστωθεί οι πολεοδομικές παραβάσεις δεν έχουν προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την κατεδάφιση και κατάργηση των αυθαίρετων κατασκευών».

Αντί, λοιπόν, οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στις εκ του νόμου υποχρεωτικές ενέργειες για την άρση των πολεοδομικών παρανομιών, το θέμα εισάγεται στο ΚΣΝΜ. Οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ επισημαίνουν ότι «η ιστορική Αίγλη Ζαππείου πρέπει να διασωθεί στην αρχική της μορφή. Όχι μόνο γιατί προστατεύεται από τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου και τις διατάξεις περί κληροδοτημάτων, αλλά και γιατί είναι σκανδαλώδες η πολιτεία και τα όργανά της, υποσκάπτοντας το κύρος τους να υποκύπτουν σε πολυποίκιλες πιέσεις και να παραμένει η κατάσταση ως έχει ή ακόμα περισσότερο να επιχειρείται η νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών».   

Στο μεταξύ, σε μία άλλη εκκρεμότητα, το ΥΠΠΟ φρόντισε να κάνει τα δέοντα για «να μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό». Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι «την προηγούμενη εβδομάδα κι ενώ ακόμη η κατάσταση στις υπηρεσίες του Υπουργείου ήταν ρευστή σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας, εξαιτίας των καθυστερήσεων και των αμφιταλαντεύσεων της πολιτικής ηγεσίας», ανακοινωνόταν ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο  ενέκρινε τις κατεδαφίσεις 900 κτηρίων στο Ελληνικό. Μεταξύ των υπό κατεδάφιση αυτών και το κτίριο που στεγάζει το Κοινωνικό Ιατρείο, αλλά και το κτήριο που στεγάζει τις αποθήκες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.   

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ τις προηγούμενες ημέρες οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν δραματικές καθυστερήσεις και παλινωδίες από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας σχετικά με την προσαρμογή του τρόπου εργασίας σε συνθήκες πανδημίας και τη λήψη μέτρων προστασίας για τους υπαλλήλους. Η ένταξη των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας ή εξ αποστάσεως έγινε κατόπιν επανειλημμένων εκκλήσεων από τους εργαζόμενους οι οποίοι είχαν προβεί ακόμα και σε διαμαρτυρία έξω από το κτήριο της κεντρικής υπηρεσίας της οδού Μπουμπουλίνας. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες δρομολογούνταν εργασίες μετακόμισης συγκεκριμένης Υπηρεσίας του ΥΠΠΟ, παρά τα περιοριστικά μέτρα και το καθεστώς μερικής αναστολής! Κάτι που τελικά αναβλήθηκε μετά τις διαμαρτυρίες των συλλόγων των εργαζομένων.   

Σχετικά θέματα

Απόψεις