Κοινωνία

ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ: Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του Euronews

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους του Euronews στην Ελλάδα τους οποίους η εργοδοσία σε σύμπλευση με την Κομισιόν ετοιμάζεται να απολύσει καθώς τους θεωρεί «περιττό βάρος» για τα επιχειρησιακά και τα σε στενή αλληλεξάρτηση γεωπολιτικά της σχέδια στα οποία θυσιάζει τη δουλειά και τη ζωή τους.

Ηδη στέλνει στην ανεργία όσους δούλευαν με «μπλοκάκι».

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι του Euronews επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά ότι η πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ, των κυβερνήσεών της και όσων δυνάμεων υπηρετούν τις στρατηγικές επιλογές των παραπάνω, είτε ασκείται με κρατική παρέμβαση, είτε με ιδιωτικά «επενδυτικά» κριτήρια, στρέφεται κατά των εργαζομένων.

Το Euronews ξεκίνησε ως «κανάλι» των κρατικών καναλιών της ΕΕ, για να προπαγανδίζει συνολικά την ευρωενωσιακή πολιτική. Στη συνέχεια η Κομισιόν άνοιξε το δρόμο διείσδυσης ιδιωτικών κεφαλαίων στο Euronews και από το 2015 και μετά η πλειοψηφία του πακέτου της επιχείρησης ανήκει σε «επενδυτή».

Η διείσδυση του καναλιού σε σειρά χωρών, ευρωενωσιακού «ενδιαφέροντος» και σε ανταγωνισμό με αντίστοιχους οργανισμούς άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, επιτεύχθηκε μέσα από την ανάπτυξη «υπηρεσιών» του Euronews και με χρηματοδότηση από την ΕΕ.

 Η πολιτική αυτή συνεχίστηκε και με την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων στις «υπηρεσίες» αυτές, τα οποία απέκτησαν πλειοψηφικά πακέτα, αλλά με την ΕΕ πάντα παρούσα καθώς διατηρεί το δικαίωμα να ορίζει τους διευθυντές ειδήσεων και το «ενημερωτικό» πλαίσιο.

Στην κατεύθυνση αυτή το Euronews λειτουργεί με «τις μηχανές στο φουλ» από τα Δυτικά Βαλκάνια ως την Ουκρανία και την Μ. Ανατολή, περιοχές οξύτατου ανταγωνισμού ιμπεριαλιστικών κέντρων. Τώρα εκτιμούν ότι δεν τους συμφέρει οικονομικά να λειτουργεί στην Ελλάδα και το οδηγούν προς

το κλείσιμο. Προοπτική που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα περάσουν στην ανεργία.

Οι «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» στα εργασιακά, η προπαγάνδα για «περισσότερη Ευρώπη» σε όλους τους τομείς που αφορούν στη ζωή των λαών, στρέφονται κατά λαών και εργαζομένων, φυσικά και των εργαζομένων του Euronews.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Αυτό το παιχνίδι επιχειρηματικών και γεωπολιτικών συμφερόντων, στο οποίο τα αστικά ΜΜΕ, κρατικά και ιδιωτικά, έχουν συγκεκριμένο ρόλο, δείχνει ότι είναι σε βάρος των εργαζομένων και στα ΜΜΕ και στο σύνολό τους.

Η πολιτική διαχείρισης του Euronews είναι ένα ακόμη παράδειγμα ότι οι σχεδιασμοί της Κομισιόν, των κυβερνήσεων των κρατών μελών, των επιχειρηματιών και των ιδιοκτητών ΜΜΕ, δεν παίρνουν υπόψιν τις ανάγκες των εργαζομένων για μόνιμη, σταθερή δουλειά με μισθούς ικανοποιητικούς και ασφάλιση, με όλα τα δικαιώματα για τη ζωή των οικογενειών τους.

Ολοι αυτοί εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να εγκλωβίζονται σε διλήμματα όπως: «ανεργία ή αναζήτηση “επενδυτή”», και να δίνουν «πίστωση χρόνου» στην εργοδοσία, θυσιάζοντας τα  εργασιακά δικαιώματα στις απαιτήσεις των αφεντικών που ενισχύει η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

Κάθε φορά που οι εργαζόμενοι «έβαζαν πλάτη», με την έλευση του «επενδυτή» βρίσκονταν σε ακόμα χειρότερη θέση από την προηγούμενη: Με ατομικές συμβάσεις εργασίας, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με πετσοκομένους μισθούς και άλλες απώλειες.

Τα παραδείγματα από τέτοιες πρακτικές – στις οποίες έχει συμβάλλει και ο εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός των ενώσεων του κλάδου και γι’ αυτό έχει βαριές ευθύνες – είναι πάρα πολλά σε ομίλους ΜΜΕ.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Η θέση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι του Euronews στην Ελλάδα είναι μια ακόμα απόδειξη ότι το συμφέρον των εργαζομένων βρίσκεται στην κατεύθυνση της οργανωμένης πάλης της αλληλεγγύης των εργαζομένων όλου του κλάδου για την υπεράσπιση όλων των δικαιωμάτων τους κόντρα στην πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων των κρατών μελών της, της εργοδοσίας.

Διεκδικούμε:

–Να μην χαθεί καμία θέση εργασίας.

–Καμιά μορφή ευέλικτης σχέσης εργασίας.

— Μετατροπή της εργασιακής σχέσης με μπλοκάκι σε σχέση αορίστου χρόνου πλήρους εργασίας

–Πλήρη κάλυψη όλων των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στο Euronews ανεξάρτητα από την σχέση εργασίας τους με το κανάλι.

(Επισκέψεις: 104 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend