Κοινωνία

ΠΑΜΕ: «Το εφοπλιστικό κεφάλαιο αυξάνει ξανά τα εισιτήρια. Να ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο!»

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Σάμου – Ικαρίας – Φούρνων του ΠΑΜΕ τοποθετείται στο θέμα των αυξήσεων των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που θα φτάσει μέχρι και 10%(!!!) από το εφοπλιστικό κεφάλαιο με την ανοχή της κυβέρνησης. 

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση σημειώνεται:

“Να ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο! Την στιγμή που οι εργαζόμενοι που διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς τους αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, οι «μεγάλοι ευεργέται», το εφοπλιστικό κεφάλαιο αυξάνει ξανά τις τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Με τις αυξήσεις το εισιτήριο από Αθήνα για Σύρο πάει στα 40€. Για Ικαρία στα 42€, για Σάμο στα 60€, για Ρόδο 72,50€. Δηλαδή μια οικογένεια με 2 παιδιά για πάει και να έρθει στην Ρόδο θα χρειάζεται πάνω από ένα μισθό! Οι αυξήσεις των τελευταίων χρόνων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στο Αιγαίο ξεπερνούν το 30%.

Αυτή είναι η πολιτική τους. Χρήμα και προνόμια στους εφοπλιστές – Φτώχεια, ανεργία, αυταρχισμός στους εργαζόμενους

Έχει τεράστιες ευθύνες η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Μεταφορών Καραμανλής, που αποκαλεί τους εργαζόμενους «νταβατζήδες» και «αποβράσματα», αλλά μπροστά στους εφοπλιστές κάθονται σούζα! Και όχι μόνο αυτό, αλλά και ενώ οι εφοπλιστές αρνούνται την υπογραφή ΣΣΕ για τους ναυτεργάτες, η κυβέρνηση προχωρά σε αύξηση των επιδοτήσεων προς τους εφοπλιστές για το 2020 δίνοντας επιπλέον εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα ο Υπουργός Ανάπτυξης Γεωργιάδης απαιτεί από τον φτωχό κοσμάκη να βγάζει το μήνα με 200€.

Και όλα αυτά, ενώ επιβάτες και ναυτεργάτες μετακινούνται σε πολλές περιπτώσεις με «σαπάκια», με τεράστιες διαδρομές και ταλαιπωρία για να μειώνουν οι εφοπλιστές τα κόστη τους. Οι αυξήσεις των εισιτηρίων πάνε χέρι-χέρι με τη χειροτέρευση του ακτοπλοϊκού συγκοινωνιακού δικτύου, με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, τα εξαντλητικά δρομολόγια και τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας των ναυτεργατών, υπονομεύοντας ακόμα και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Πόσες φορές θα επαναληφθούν φέτος οι καταστάσεις της Σαμοθράκης;

Η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των εφοπλιστών, οδηγεί στην μετατροπή των νησιών σε «προορισμούς πολυτελείας», για να κερδίζουν εφοπλιστές και μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο. Η αύξηση των εισιτηρίων θα αποκόψει εντελώς τον ελληνικό λαό από τα νησιά και το δικαίωμα των διακοπών εκεί, αλλά και θα εγκλωβίζει τους νησιώτες, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

Σε μια νησιωτική χώρα, όπως η Ελλάδα είναι άμεση ανάγκη η υλοποίηση των αιτημάτων και διεκδικήσεων νησιωτών-ναυτεργατών για ακτοπλοϊκή σύνδεσή με σύγχρονα, ασφαλή πλοία, με δρομολόγια που θα εξυπηρετούν όλη τη διάρκεια του χρόνου, τόσο την τουριστική κίνηση όσο και τις ανάγκες των κατοίκων, με μείωση της τιμής των εισιτηρίων και των ναύλων των οχημάτων”.

(Επισκέψεις: 846 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend