Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πάκο Ντε Λουθία: Ενας αριστοτέχνης του φλαμένκο

Ο Πάκο ντε Λουθία πέθανε από έμφραγμα του μυοκαρδίου στις 25 Φλεβάρη 2014 στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Μεξικού Πλάγια ντελ Κάρμεν, σε ηλικία 67 χρονών

Ο Πάκο ντε Λουθία πέθανε από έμφραγμα του μυοκαρδίου στις 25 Φλεβάρη 2014 στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Μεξικού Πλάγια ντελ Κάρμεν, σε ηλικία 67 χρονών.

Ο διάσημος ισπανός κιθαριστής υπήρξε ένας από τους βασικούς ανανεωτές του φλαμένκο (Nuevo flamenco). Έως σήμερα, θεωρείται από τους κορυφαίους κιθαρίστες που υπήρξαν ποτέ σε παγκόσμια εμβέλεια, αλλά και ο καλύτερος κιθαρίστας στον τομέα του φλαμένκο.

Ο Φρανθίσκο Σάντσεθ Γόμεθ (Francisco Sanchez Gomez), όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 21 Δεκέμβρη 1974 στην Αλχεθίρα της Ανδαλουσίας, μία πόλη στη νοτιοανατολική πλευρά της Ισπανίας. Ήταν το μικρότερο από τα πέντε παιδιά του κιθαριστή του φλαμένκο Αντόνιο Σάντσεθ και της πορτογαλίδας Λουσία Γκόμεζ. Προς τιμή της μητέρας του υιοθέτησε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Πάκο δε Λουθία. Δύο από τα πέντε αδέρφια του έκαναν επίσης σημαντική  μουσική καριέρα, ο συνθέτης και τραγουδιστής Πέπε ντε Λουθία (1945-) και ο κιθαριστής και συνθέτης Ραμόν δε Αλχεθίρας (1938-2009).

Δάσκαλός του στην κιθάρα υπήρξε ο πατέρας του, ο οποίος άσκησε καθοριστική επιρροή στη μουσική του εξέλιξη. «Έμαθα κιθάρα, όπως ένα παιδί μαθαίνει να μιλάει» είπε σε μία συνέντευξή του. Σε ηλικία 11 ετών έδωσε την πρώτη του συναυλία και τρία χρόνια αργότερα δημιούργησε με τον αδελφό του Πέπε το συγκρότημα Λος Τσικίτος ντε Αλχεθίρας («Los Chiquitos de Algeciras» — «Τα πιτσιρίκια του Αλχεθίρας») και πραγματοποίησε την πρώτη του ηχογράφηση.

Η φήμη του ως βιτουόζου κιθαρίστα γρήγορα ξεπέρασε τα ισπανικά σύνορα. Η απίστευτη δεξιοτεχνία και δύναμη στο δεξί του χέρι τον βοηθούσε να εκτελεί εξαιρετικά γρήγορα και “καθαρά” πικάδο (picado).

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 άρχισε η διεθνής του καριέρα. Με το επιθετικό παίξιμό του, τη ροπή του στον αυτοσχεδιασμό και την επαφή του με την τζαζ και την κλασική μουσική, κατάφερε να εκμοντερνίσει το παραδοσιακό ισπανικό φλαμένκο και να το κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Οι μουσικές συναντήσεις, στις αρχές της καριέρας του, με κιθαριστές από άλλους χώρους, όπως ο Τζον Μακ Λάφλιν, ο Λάρι Κόριελ και ο Αλ Ντιμέολα άφησαν εποχή και εκτόξευσαν τη φήμη του.

Στην Ελλάδα έγινε ευρύτερα γνωστός από τη συμμετοχή του στη μεγάλη συναυλία της 29ης Σεπτεμβρίου του 1986 στο Ολυμπιακό Στάδιο για τους σεισμοπαθείς της Καλαμάτας, όπου τραγούδησε μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα.

Η πρώτη εμφάνιση του Πάκο ντε Λουθία στη χώρα μας έγινε στις 25 Νοέμβρη 1985  στον «Ορφέα» της Αθήνας και δυο μέρες μετά ακολούθησε η συναυλία του στο «Αλεξάνδρειο Μέλαθρο» της Θεσσαλονίκης.

Στις κορυφαίες στιγμές του στη δισκογραφία συγκαταλέγονται το κομμάτι «Entre dos aguas» του 1973, που έμεινε επί 20 εβδομάδες στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια της Ισπανίας και το άλμπουμ «Friday Night in San Francisco» (1981), που ηχογράφησε μαζί με τους Τζον ΜακΛάφλιν και Αλ Ντι Μέολο και πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

 

Ο Πάκο ταύτισε την μουσική του καριέρα με το φλαμένκο, ένα είδος χορού και μουσικής που συνδέεται απόλυτα με την κουλτούρα και την ιστορία της γενέτειρας του, της Ανδαλουσίας. Το κύριο στοιχείο αυτής της μουσικής είναι η φωνή εκείνου που τραγουδά, σε συνέχεια με το χορό, τη κιθάρα και τα κρουστά. Ο Πάκο ντε Λουθία ανανέωσε καθοριστικά τη μουσική του φλαμένκο, καθώς προσέθεσε όργανα που δεν συνηθίζονταν σε αυτή τη μουσική όπως το μπάσο, το σαξόφωνο και το φλάουτο. Κύρια επιρροή του σε αυτές τις προσθήκες αποτέλεσαν οι μουσικές του προτιμήσεις.

Σε όλη την διάρκεια της μουσικής του καριέρας, ο Πάκο ποτέ δεν ξέχασε τις ρίζες του, την παραδοσιακή κουλτούρα που έφερε από τον τόπο του και διατηρούσε πάντα αυτή την επαφή. Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός πως ο Πάκο ντε Λουθία άφησε το δικό του προσωπικό στίγμα στη μουσική βιομηχανία, και ειδικότερα στην μουσική παράδοση του φλαμένκο.

 

 

Απόψεις