Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πάιατ: Εύσημα στις κυβερνήσεις «της τελευταίας δεκαετίας» για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

Εύσημα στις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας για τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο με μια σειρά έργα που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βαίνουν προς ολοκλήρωση, έδωσε ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Παϊατ, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε σήμερα, για το Διεθνές Συνέδριο Πόλεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, «Οι πόλεις του Μέλλοντος: Σύγχρονες, Ασφαλείς και Βιώσιμες - Η ώρα της υλοποίησης».

Εύσημα στις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας για τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο με μια σειρά έργα που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βαίνουν προς ολοκλήρωση, έδωσε ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Παϊατ, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε σήμερα, για το Διεθνές Συνέδριο Πόλεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, «Οι πόλεις του Μέλλοντος: Σύγχρονες, Ασφαλείς και Βιώσιμες – Η ώρα της υλοποίησης».

Επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι στόχος της μετατροπής της Βόρειας Ελλάδας σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο και ενεργειακό κόμβο, εξυπηρετεί τις επιδιώξεις των ΗΠΑ για απεξάρτηση της ΕΕ από το φυσικό αέριο της Ρωσίας και ταυτόχρονα αύξηση των αγορών για το Αμερικάνικο LNG.

«Μακάρι οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να έβλεπαν τόσο μπροστά όσο η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα βήματα που έχει κάνει πάνω από μια δεκαετία τώρα για να διαφοροποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ενώ αναφέρθηκε και στα σχετικά έργα όπως ο αγωγός TAP, ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, ο IGB και τον σταθμό παραλαβής και αεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ορισμένες πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έλαβαν την έγκαιρη απόφαση που πήρε η ελληνική κυβέρνηση για να τερματίσει την εξάρτηση και την ευαλωτότητα από τη Ρωσία», σημείωσε ο Αμερικανός Πρέσβης και χαρακτήρισε απολύτως σωστή την ατζέντα του Έλληνα Πρωθυπουργού για την ενεργειακή μετάβαση. Όπως είπε «η αγορά LNG είναι παγκόσμια. Το αέριο θα πάει εκεί που το στέλνει η αγορά. Από αυτή την άποψη, το ενδιαφέρον μας για την Ελλάδα δεν είναι πρωτίστως εμπορικό». Και πρόσθεσε πως «το ενεργειακό μας συμφέρον είναι να υποστηρίξουμε την απολύτως σωστή ατζέντα του πρωθυπουργού για την ενεργειακή μετάβαση, στην οποία το αέριο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο βοηθώντας να γίνει το άλμα από το “βρώμικο” και επιβλαβές για το κλίμα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει ως βάση τον άνθρακα, σε ένα σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και σ’ αυτό, το φυσικό αέριο παίζει ρόλο ως μια “γέφυρα”.

Ενδιαφερόμαστε, επίσης, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε το συμφέρον της Ευρώπης να απαλλαγεί από την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο».

Σχολίασε ότι «υπάρχουν μεγάλα τμήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπου το βιομηχανικό μοντέλο οργανώνεται γύρω από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία» και υπογράμμισε πως πολλές χώρες, όπως η Βουλγαρία και κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, πλέον δεν θέλουν να έχουν τη Ρωσία ως μονοπωλιακό προμηθευτή τους.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο αμερικανικές εταιρείες να μπουν στα νέα πρότζεκτ που προωθούνται για τους νέους πλωτούς σταθμούς αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) υπενθύμισε πως «οι ΗΠΑ είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας LNG στον κόσμο και οι αμερικανικές εταιρείες έχουν μεγάλη παράδοση στη συνεργασία με αντίστοιχες εταιρείες εδώ στην Ελλάδα».

Ο Τζ. Πάϊατ αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στον στρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης και της ευρύτερης περιοχής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του Διαδρόμου Βορρά- Νότου στο πλαίσιο της πολιτικής περικύκλωσης της Ρωσίας.

Για τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Καβάλας που βρίσκονται σε εξέλιξη, (μεταξύ των πλειοδοτών βρίσκεται και η αμερικανική εταιρεία BLACK SUMMIT) προέτρεψε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις για να μην χαθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Από 902.gr

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις