Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ουκρανία: Η ΕΕ εκταμίευσε κι άλλο 1,5 δισ. ευρώ, την ώρα που ο Όρμπαν δηλώνει πως «δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο»

Συνολικά 70 δισ. ευρώ έχουν εκταμιευτεί από την ΕΕ προς την Ουκρανία, την ώρα που ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ζητάει «διπλωματική λύση» και «μπλοκάρει» την αποδέσμευση ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας

Η ΕΕ πραγματοποίησε την τέταρτη πληρωμή ύψους 1,5 δισ. ευρώ, από το πακέτο Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας για την Ουκρανία το 2023, που ανέρχεται συνολικά σε 18 δισ. ευρώ.

Η κορυφαία σύμμαχος του Κιέβου, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Η Ουκρανία αντεπιτίθεται γενναία ενάντια στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας. Η Ευρώπη συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό αυτής της χώρας. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, έχουμε καταβάλει 7,5 δισ. ευρώ σε μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια. Αυτή η χρηματοδότηση συμβάλλει σημαντικά στην κάλυψη των άμεσων οικονομικών αναγκών της Ουκρανίας. Και θα ακολουθήσουν κι άλλες».

Αυτή η υποστήριξη θα βοηθήσει την Ουκρανία να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις και να διατηρήσει τη λειτουργία των βασικών δημόσιων υπηρεσιών, όπως νοσοκομεία, σχολεία και στέγαση για άτομα που μετεγκαταστάθηκαν. Θα επιτρέψει επίσης στην Ουκρανία να διασφαλίσει τη μακροοικονομική σταθερότητα και να αποκαταστήσει κρίσιμες υποδομές που καταστράφηκαν από τη Ρωσία στον επιθετικό της πόλεμο, όπως ενεργειακές υποδομές, συστήματα ύδρευσης, δίκτυα μεταφορών, δρόμοι και γέφυρες.

Η σημερινή πληρωμή έρχεται αφού η Επιτροπή στις 23 Απριλίου διαπίστωσε ότι η Ουκρανία συνέχισε να σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο προς την εφαρμογή των συμφωνημένων όρων πολιτικής και συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, οι οποίες αποσκοπούν στη διασφάλιση της διαφανούς και αποτελεσματικής χρήσης των κεφαλαίων. Η Ουκρανία σημείωσε ιδιαίτερα σημαντική πρόοδο για την ενίσχυση του κράτους δικαίου (!), την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, τη βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος φυσικού αερίου και την προώθηση ενός καλύτερου επιχειρηματικού κλίματος. Αυτό το πόρισμα θα επιτρέψει επίσης την εκταμίευση περαιτέρω μηνιαίας πληρωμής 1,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, η υποστήριξη προς την Ουκρανία και τους Ουκρανούς ανέρχεται σε περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει οικονομική, ανθρωπιστική, προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης και στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία από την ΕΕ, τα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και πόρους που διατίθενται για να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να καλύψουν τις ανάγκες των Ουκρανών που φεύγουν από τον πόλεμο.

Όρμπαν: Η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία

Στην εκτίμηση ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο απέναντι στην Ρωσία, προχώρησε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ενώ τάχθηκε υπέρ των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα για να τεθεί τέλος στη σύγκρουση.

Ο Όρμπαν, ο οποίος αρνείται να βοηθήσει στρατιωτικά την Ουκρανία, επανέλαβε τις εκκλήσεις του για εκεχειρία. «Είναι προφανές ότι η στρατιωτική λύση δεν προχωρά», δήλωσε κατά τη διάρκεια οικονομικού φόρουμ στο Κατάρ, εκτιμώντας ότι η ρωσική εισβολή το 2022 είναι αποτέλεσμα της «αποτυχίας της διπλωματίας».

«Αν δούμε την πραγματικότητα, τους αριθμούς, το πλαίσιο και το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να στείλει στρατεύματα, είναι προφανές ότι δεν θα υπάρχει νίκη για τους φτωχούς Ουκρανούς στο πεδίο της μάχης. Αυτή είναι η θέση μου», δήλωσε ο Ορμπάν.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, ο οποίος διατηρεί δεσμούς με το Κρεμλίνο, είναι ένας από τους ελάχιστους ηγέτες, ο μόνος της ΕΕ, που δεν έχει επισκεφθεί το Κίεβο.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Ουγγαρία αρνείται την αποδέσμευση ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, δηλώνοντας «βέβαιος» ότι η βοήθεια αυτή θα αποδεσμευτεί.

Για τον Βίκτορ Ορμπάν, μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία ασφαλείας πρέπει να τεθεί υπό διαπραγμάτευση με τη Μόσχα έπειτα από μια εκεχειρία. «Ως κράτος, η Ουκρανία είναι ασφαλώς πολύ σημαντική αλλά πιο μακροπρόθεσμα, από στρατηγική άποψη, αυτό που διακυβεύεται είναι η μελλοντική ασφάλεια της Ευρώπης».

«Είναι σαφές ότι χωρίς τις ΗΠΑ, δεν υπάρχει αρχιτεκτονική ασφάλειας για την Ευρώπη. Και αυτός ο πόλεμος δεν θα μπορεί να σταματήσει, παρά μόνο εάν οι Ρώσοι καταλήξουν σε μια συμφωνία» με την Ουάσινγκτον, πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις