Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Όλα καλά για τον Μητσοτάκη: Ακρίβεια υπάρχει, αλλά… και τι να κάνουμε – Το 2027 καλύτεροι μισθοί!

Ο πρωθυπουργός απάντησε, χωρίς να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις, για τα φλέγοντα θέματα της ακρίβειας και των χαμηλών μισθών

Όλα καλά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, σύμφωνα με όσα είπε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, σήμερα το πρωί (Κυριακή 8/9). Συνεχίζοντας το… τροπάρι της προηγούμενης μέρας όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επιχείρησε να… ανακατέψει τα ψίχουλα, ο πρωθυπουργός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: αυτήν τη φορά απάντησε χωρίς να δώσει καμιά ουσιαστική απάντηση -ειδικά για τα φλέγοντα θέματα όπως οι χαμηλοί μισθοί και η τεράστια ακρίβεια!

Ενδεικτική ήταν η απάντησή του σε ερώτηση σχετικά με την ακρίβεια που ταλανίζει τα νοικοκυριά. Ο πρωθυπουργός αρκέστηκε σε μια αρκετά φιλολογική απάντηση, όπου προσπάθησε να μας εξηγήσει τη σχέση ανάμεσα στον πληθωρισμό και την επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ! Επίσης, εν είδει ευχής, είπε πως αναμένεται ο πληθωρισμός να σταθεροποιηθεί στο 2%, ενώ για μια ακόμη φορά ευλόγησε τα γένια του -χρησιμοποιώντας οικονομικά πρωτοετούς της ΑΣΟΕΕ- λέγοντας πως παρά την αύξηση των επιτοκίων, που επιβραδύνουν, υποτίθεται, τους ρυθμούς ανάπτυξης, η Ελλάδα εξακολουθούσε να έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης! 

Αλλά, σαν να μην έφτανε αυτό, σε ερώτηση που έγινε λίγο αργότερα, με θέμα τους χαμηλούς μισθούς που τα νοικοκυριά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος ζωής, ο Κυρ. Μητσοτάκης, ούτε λίγο ούτε πολύ επιχείρησε να αντιστρέψει την ίδια την πραγματικότητα! Στην ουσία επιχείρησε να πει ότι οι μισθοί είναι καλύτεροι από ότι παλιότερα, ενώ κυρίως αναφέρθηκε στην ανεργία η οποία, όπως είπε, έπαψε να αποτελεί πρόβλημα για τους πολίτες. Είπε επίσης ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν καλύτερες δουλειές με μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια! Την ίδια ώρα, φυσικά, έχουν καταστρατηγηθεί όλα τα εργασιακά δικαιώματα, ενώ οι επιχειρήσεις είναι στην ουσία ανεξέλεγκτες από τον κρατικό μηχανισμό, αφού για αυτό φρόντισε η κυβέρνηση με την πλήρη απαξίωση της Επιθεώρησης Εργασίας. Κατά τα άλλα, παρέπεμψε στο μέλλον την όποια καλυτέρευση των μισθών, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της ακρίβειας. 

Φτάνοντας σε ένα ακόμη δείγμα πολιτικού αμοραλισμού, είπε: «Γι’ αυτό και σας μίλησα για μέσο μισθό στα 1500 ευρώ με ορίζοντα το 2027. Και αυτό είναι προφανώς κάτι το οποίο θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι στη χώρα θα εξακολουθούν να γίνονται επενδύσεις, θα πέφτει και άλλο η ανεργία και η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζόμενου θα ενισχύεται».

Στην ουσία, ο πρωθυπουργός δεν έδωσε, λοιπόν, καμιά απάντηση (ή, για να το πούμε πιο γλαφυρά, η απάντησή του ήταν του τύπου «υπάρχει ακρίβεια, αλλά και τι να κάνουμε;»), για το πως σκέφτεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνησή του την ακρίβεια που διαλύει τα νοικοκυριά, ενώ όσον αφορά τους μισθούς συνέστησε… υπομονή! Αυτό δείχνει αφενός την επιλογή της κυβέρνησης να μην ασκήσει καμιά άλλου είδους πολιτική -πέραν της επιδοματικής και των ψίχουλων τύπου pass, τα οποία και αυτά μας… τέλειωσαν– και αφετέρου αναδεικνύει, για μια ακόμη φορά, τις δεσμεύσεις που έχει η χώρα απέναντι στην Ε.Ε. και την ΕΚΤ, όπου λεφτά βρίσκουν για να στέλνουν αφειδώς όπλα στην Ουκρανία, αλλά όχι για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός και η ακρίβεια. 

Για να δούμε πάντως το μέγεθος της αναλγησίας της κυβερνητικής πολιτικής και του ίδιου του πρωθυπουργού, για την ακρίβεια ισχύουν τα εξής: 

  1. Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει δημόσια παραδεχθεί ότι η Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες χώρες της ευρωζώνης σε βασικά αγαθά,  
  2. Προϊόντα όπως ο γαύρος και η σαρδέλα έχουν καταστεί οριακά είδη πολυτελείας
  3. Σύμφωνα με νέα έρευνα 8 στους 10 αποφεύγουν να κάνουν παιδί εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών,
  4. Σε εφιάλτη εξελίσσεται η ακρίβεια για τα νοικοκυριά, με 6 στους 10 να μην μπορούν ανταπεξέλθουν στην κάλυψη των αναγκών τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας Οικονομικής Συγκυρίας του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του ΙΟΒΕ,
  5. Τα 2/3 των καταναλωτών δαπανούν το 90% του εισοδήματος για αγορά βασικών αγαθών.

Την ώρα λοιπόν που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρκέστηκε να πει κάποια γενικόλογα για την ακρίβεια, ενώ για τους μισθούς συνέστησε υπομονή μέχρι το… 2027!

Σχετικά θέματα

Απόψεις