Πολιτισμός

«Όλα ή τίποτα» στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας

Την βραβευμένη με τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας «Όλα ή Τίποτα» (In the Fade – Στο φως) του τουρκικής καταγωγής Γερμανού σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν προβάλλεται την Κυριακή 10 Νοέμβρη στις 07:30 μ.μ. στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων – Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου», Πατησίων 252 πλατεία Κολιάτσου.

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από τους φόνους που διέπραξαν Γερμανοί νεοναζί με θύματα μετανάστες, Τούρκοι, Κούρδοι και Ελληνες, αλλά και από τον μεροληπτικό τρόπο με τον οποίο τους αντιμετώπισε η γερμανική αστυνομία και η δικαιοσύνη.

Σενάριο –Σκηνοθεσία: Φατίχ Ακίν

Παίζουν: Ντάνια Κρούγκερ, Ντένις Μοσκίτο, Γιοχάνες Κρις, Ούρλιχ Τουκούρ.

Διάρκεια: 106΄

Γλώσσα: Γερμανικά. Παραγωγή 2017

Στο σημείωμα παρουσίασης της ταινίας, το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας σημειώνει:

«75 χρόνια μετά τον μεγάλο Ιμπεριαλιστικό πόλεμο ο φασισμός, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι εδώ.

Όχι μόνο στη Γερμανία, όχι μόνο στην Ελλάδα με την «Χρυσή Αυγή», όπως μας δείχνει ο σκηνοθέτης της ταινίας – Τούρκος άλλωστε κι αυτός, μετανάστης σε ξένη γη – ο φασισμός αναβιώνει και πλανιέται όπου γης παγκόσμια απειλή, όσο το κοινωνικό σύστημα που ζούμε με τα τεράστια αδιέξοδά του τον χρειάζεται.

Η φτώχεια, η ανεργία, η οικονομική εξαθλίωση πρέπει να δείχνουν σαν αιτία τον ξένο, τον μετανάστη, τον κυνηγημένο από πολέμους κι όχι μόνο, πρόσφυγα, ώστε η συνείδηση του μέσου ανθρώπου, ιδιαίτερα των νέων, αλλοτριωμένη πλήρως να στοχεύει ακριβώς αυτούς.

Ετσι και στην ταινία μας το σύστημα επικαλύπτει, με κάθε μορφή λειτουργίας του – εδώ την δικαστική – φασιστικά και ρατσιστικά εγκλήματα. Μόνο που η ατομική τρομοκρατία δεν μπορεί να ξεριζώσει τον φασισμό όσο κι αν συναισθηματικά ίσως ταυτιστούμε. Ο συλλογικός κι οργανωμένος αγώνας θα φέρει μίαν άλλη ανθρωπινότερη κοινωνία».

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

(Επισκέψεις: 254 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend