Κοινωνία

«Όχι» στη μετατροπή του ΕΠΑΛ Περάματος σε «Πρότυπο» — Συλλαλητήριο Τετάρτη 9 Ιούνη στις 7:00 μ.μ.

ΚΚΕ και ΕΚ Πειραιά στηρίζουν τις κινητοποιήσεις και τον αγώνα της ΕΛΜΕ και των μαθητών

Συλλαλητήριο οργανώνει σήμερα Τετάρτη 9 Ιούνη στις 7:00 μ.μ. με αφετηρία την Πλατεία Ηρώων, η ΕΛΜΕ Πειραιά ενάντια Στην επιδίωξη της κυβέρνησης, του υπουργείου Παιδείας, με την αμέριστη βοήθεια του διευθυντή του σχολείου, να μετατραπεί το ΕΠΑΛ Περάματος σε «Πρότυπο ΕΠΑΛ», παρά την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών, των μαθητών, της τοπικής κοινωνίας του Περάματος και της ΕΛΜΕ. 

Την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου αποφάσισε σύσκεψη που πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής στο Πέραμα η ΕΛΜΕ Πειραιά, όπως και στη συμμετοχή την επόμενη μέρα στην πανεργατική απεργία ενάντια στο νόμο-έκτρωμα.

Την εισήγηση στη σύσκεψη, πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, Ηλ. Πατίδης ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα επιχειρήματα περί «αναβάθμισης» δήθεν του σχολείου, αλλά και συνολικά του Περάματος από τη μετατροπή του σχολείου σε «Πρότυπο», σημειώνοντας πως χωρίς καμία αμφιβολία παιδιά του Περάματος και του Κερατσινίου, ειδικά τα πιο αδύναμα κοινωνικά και μορφωτικά, θα πεταχτούν έξω από το σχολείο, όπως επί της ουσίας ομολογεί η κυβέρνηση. 

Τόνισε πως «Η συγκέντρωση των λεγόμενων καλών μαθητών σε ένα μόνο σχολείο, είτε αυτό γίνεται με εξετάσεις, είτε με βαθμό απολυτηρίου, η κατηγοριοποίησή τους σε καλά και σε κακά σχολεία είναι κατά τη γνώμη μας μια βαθιά αντιπαιδαγωγική επιλογή», τονίζοντας πως «Είναι τελικά ταξικό το ζήτημα κύρια και όχι εκπαιδευτικό. Ανοίγει ο δρόμος για σχολεία πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα, ανάλογα την περιοχή και την τσέπη του γονιού. Εκεί το πάνε, ας μην υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Εμείς όμως γίναμε εκπαιδευτικοί για όλα τα παιδιά και όχι για κάποια. Και βασικά για τα παιδιά που η ζωή δεν τους τα φέρνει βολικά και εύκολα. Γι’ αυτά τα παιδιά παλεύουν με μεράκι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, πολλοί για πάνω από 20 χρόνια».

Σε ό,τι αφορά τα όσα προβλέπονται για απλήρωτη πρακτική άσκηση για τους μαθητές για πρώτη φορά μάλιστα στην επαγγελματική εκπαίδευση, ο Ηλ. Πατίδης τόνισε πως «Κατά τη γνώμη μας, η θέση των ανήλικων μαθητών δεν είναι να δουλεύουν τσάμπα, αλλά να είναι στο σχολείο και στο εργαστήριο. Που πρέπει να αναβαθμιστούν σε όλα τα σχολεία, με σύγχρονη υποδομή και εξοπλισμό», ενώ σε ό,τι αφορά τα περί καλύτερης «σύνδεσης» με την αγορά εργασίας, τόνισε πως «Την καραμέλα την ακούμε χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, που όλες πίνουνε νερό στο όνομα της σύνδεσης του ΕΠΑΛ με την αγορά. Όλες παλεύουν να συνδέουν την εκπαίδευση με την αγορά, τάζουν επαγγελματική αποκατάσταση, καλές δουλειές, αλλά τα παιδιά των ΕΠΑΛ δουλειά βρίσκουν δύσκολα. Αν βρουν, είναι με άθλιους όρους. Πτυχία απαξιώνονται σε ένα βράδυ. Φτιάχνονται άλλες ειδικότητες, ζούνε για λίγο, μετά δεν πατάει μαθητής. Άλλωστε, τόσα χρόνια ακούμε για δουλειές κλπ., αλλά τα πτυχία των ΕΠΑΛ αντιμετωπίζονται από όλες τις κυβερνήσεις σαν ένα προσόν ανάμεσα στα άλλα και γι’ αυτό καλούνται οι απόφοιτοι μετά να πάρουν έξτρα πιστοποίηση με πληρωμή ή χωρίς, πάντως έξω από το πτυχίο και έξω από το σχολείο».

Ενώ για τις υποσχέσεις περί διατήρησης των οργανικών θέσεων σημείωσε ότι αποτελεί προσωρινό ελιγμό της κυβέρνησης που «Έχουν χίλιους δυο τρόπους να αναιρέσουν» κι ενώ ο νόμος μιλάει ξεκάθαρα για θητεία. 

Κλείνοντας, ο Ηλ. Πατίδης σημείωσε ότι «Αν ήθελε πραγματικά να στηρίξει η κυβέρνηση την Επ. Εκπαίδευση θα μπορούσε:

  • Να δώσει χρήματα, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης σε όλα τα σχολεία κι όχι σε κάποια για να αναβαθμιστούν τα εργαστήρια, να εξοπλιστούν με σύγχρονη υποδομή, που αγγίζουν τα μηχανήματα 20ετια και 30ετια.
  • Να φτιάξει σύγχρονα βιβλία, αναλυτικά προγράμματα που να έχουν τις τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης, της ειδικότητας, της τεχνολογίας.
  • Το πτυχίο να δίνει πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς έξτρα εξετάσεις και πιστοποιήσεις.
  • Να προσλάβει εκπαιδευτικούς, με μόνιμη και σταθερή εργασία σε όλους». 

Η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ

Την αντίθεσή της στη μετατροπή του ΕΠΑΛ Περάματος σε «Πρότυπο», εκφράζει η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ:

«Χαιρετίζουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών που παλεύουν ενάντια στη μετατροπή του ΕΠΑΛ Περάματος σε “Πρότυπο”, από την κυβέρνηση της ΝΔ. Οι κινητοποιήσεις είναι δίκαιες γιατί η μετατροπή του σε “Πρότυπο” είναι μια αντιδραστική εξέλιξη. Δεν γίνεται για να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον στους μαθητές, αναβαθμισμένη μόρφωση στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών του Περάματος και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, καλύτερους όρους δουλειάς στους εκπαιδευτικούς. Άλλωστε, κάθε διαχωρισμός των σχολείων σε “Πρότυπα” και “μη”, “καλά” και “κακά” τελικά ενισχύει την κατηγοριοποίηση και την υποβάθμιση, που αφορά στο σύνολο των σχολείων.

Μέσα από τις ειδικότητες που φαίνεται ότι θα διαμορφωθούν στο “Πρότυπο” ΕΠΑΛ στο Πέραμα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξασφαλίσει σε επιχειρηματικούς ομίλους όπως η COSCO στο λιμάνι, στους εργοδότες της Ζώνης και άλλους το φτηνό εργατικό δυναμικό που είναι απαραίτητο για την κερδοφορία τους, με “τόσες όσες” δεξιότητες απαιτεί αυτή. Και όπως έχει αποδειχθεί όπου έχουν προχωρήσει αντίστοιχες αλλαγές, θα το εκμεταλλεύονται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, θα το “στύβουν” και θα το πετούν σαν “στυμμένη λεμονόκουπα”.

Την ίδια ώρα, ένας μαθητής από το Πέραμα που θα θέλει να παρακολουθήσει μια ειδικότητα, όπως αυτές που έχει σήμερα στο ΕΠΑΛ, θα αναγκάζεται κυριολεκτικά να “εξοριστεί” σε άλλο ΕΠΑΛ που θα έχει την ειδικότητα που τον ενδιαφέρει. Ενώ το σύστημα εισαγωγής που θα γίνεται με βάση το απολυτήριο Γυμνασίου, θα οδηγήσει τις λαϊκές οικογένειες από το Πέραμα, το Κερατσίνι και τις άλλες λαϊκές γειτονιές του Πειραιά να βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη, μήπως και καταφέρουν τα παιδιά τους να μπουν στο λεγόμενο Πρότυπο ΕΠΑΛ.

Τελικά, στις γειτονιές του Πειραιά που μαστίζονται από την ανεργία και τη φτώχεια, η μετατροπή του ΕΠΑΛ Περάματος σε “Πρότυπο” και οι αλλαγές που σχεδιάζονται, έρχονται να δώσουν ένα ακόμη χτύπημα στη μόρφωση των παιδιών και στην εξασφάλιση δουλειάς με δικαιώματα για το μέλλον τους.

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη έχει ξετυλιχθεί ένα ρεσιτάλ υποκρισίας από τα κόμματα και τους βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Πειραιά. Βουλευτής της ΝΔ από την περιοχή “έσπευσε” να υπερασπιστεί αυτή την εξέλιξη λέγοντας ότι γίνεται για “το καλό των μαθητών και του Περάματος”. Ας μην κουράζεται …το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το “καλό” των μαθητών και των καθηγητών του ΕΠΑΛ στο Πέραμα και συνολικά των παιδιών του Πειραιά το είδαμε τόσα χρόνια. Είδαμε τη μειωμένη χρηματοδότηση, τις καταργημένες ειδικότητες, την έλλειψη καθηγητών, εργαστηριακού εξοπλισμού. Είδαμε τα σχολεία να ανοίγουν χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας της υγείας. Το ενδιαφέρον τους… για την εργασιακή προοπτική των λαϊκών παιδιών το βλέπουμε στο νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ωρου.

Ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ υποκρίνεται. Φορτώνει τη μετατροπή του ΕΠΑΛ Περάματος σε “Πρότυπο”, που είναι κατεύθυνση από το κεφάλαιο και την ΕΕ, σε “ιδεοληψία” της ΝΔ για να αποκρύψει τον πραγματικό χαρακτήρα αυτής της πολιτικής. Με την οποία άλλωστε και ο ίδιος συμφωνεί, όπως φαίνεται και σε σχετική έκθεση όταν ήταν κυβέρνηση το 2016, όπου πρότεινε συμπράξεις με επιχειρήσεις για να προωθηθεί ο πειραματισμός και να προσαρμοστούν τα προγράμματα σπουδών, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είναι στην αντίπερα όχθη από όλους αυτούς. Γιατί σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για πραγματική αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ώστε οι μαθητές να μαθαίνουν ολοκληρωμένα την τέχνη και το επάγγελμα που έχουν επιλέξει και να έχουν δουλειά με δικαιώματα.

Για αυτό καλούμε τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, συνολικά τον περαμαϊκό και πειραιώτικο λαό, να παλέψουν για:

  • Να μη γίνει “Πρότυπο” το ΕΠΑΛ του Περάματος. Να μην μπει κανένας “κόφτης” στη συμμετοχή μαθητών στο ΕΠΑΛ της γειτονιάς τους.
  • Αναβάθμιση του ΕΠΑΛ του Περάματος με καθηγητές, βιβλία, εργαστήρια, αίθουσες ώστε να παρέχει όλες τις αναγκαίες γνώσεις για την πρόσβαση στην εργασία. Να βγαίνουν τα παιδιά μας από τα ΕΠΑΛ με όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ασκήσουν το επάγγελμα που έχουν επιλέξει.

Η νεολαία των λαϊκών γειτονιών του Πειραιά δεν πρόκειται να “κάτσει στα αυγά της”. Θα χαλάσει τα κυβερνητικά σχέδια και το ζοφερό μέλλον που της ετοιμάζουν!»

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στηρίζει τον αγώνα σωματείων και μαζικών φορέων ενάντια στην μετατροπή του ΕΠΑΛ Περάματος σε πρότυπο

«Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στηρίζει τον αγώνα σωματείων και μαζικών φορέων της περιοχής του Περάματος στον αγώνα που δίνουν ενάντια στην μετατροπή του ΕΠΑΛ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ σε Πρότυπο.

Άμεσα πρέπει να σταματήσουν τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης για μετατροπή του σχολείου σε “Πρότυπο”. Δηλαδή σε ένα σχολείο που θα αποκλείονται μαθητές, που θα ανοιγοκλείνουν ειδικότητες με βάση τις ανάγκες της αγοράς, που προωθείται η ανήλικη και απλήρωτη εργασία (με τη μορφή της πρακτικήςάσκησης) από τα 15 χρόνια.

Καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους της περιοχής στο ΝΕΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ που καλεί η ΕΛΜΕ Πειραιά

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 9/6 ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ (ΠΛ. ΗΡΩΩΝ 19:00)»

 

 

 

(Επισκέψεις: 82 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend