Κοινωνία

«Όχι άλλος σακατεμένος για τα κέρδη των εργοδοτών»

«Το νέο εργατικό ατύχημα στις 30/5, συναδέλφου διανομέα στο κέντρο της Αθήνας, που τον παρέσυρε αυτοκίνητο, προστίθεται στα δεκάδες εργατικά ατυχήματα που έχουν γίνει τους τελευταίους, μόνο, μήνες, ορισμένα ακόμη και θανατηφόρα», σημειώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, τονίζοντας ότι, «επιβεβαιώνει με το πιο τραγικό τρόπο για άλλη μια φορά ότι το επάγγελμα είναι βαρύ και ανθυγιεινό, με τεράστια επικινδυνότητα για τη ζωή των εργαζομένων».

Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, επισημαίνει το Συνδικάτο, «και οι εργοδότες έχουν εγκληματικές ευθύνες. Συνεχίζουν να έχουν τους διανομείς εκτός ΒΑΕ, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των διανομέων ως περιττό κόστος». Ρίχνουν την ευθύνη της συντήρησης και του ελέγχου, υπογραμμίζει, «αποκλειστικά στους διανομείς που δουλεύουν με δικά τους οχήματα, χωρίς να χορηγούνται τα απαραίτητα ατομικά μέτρα παρά μόνο διαφημιστικά μπουφάν στη καλύτερη των περιπτώσεων».

Αντί η κυβέρνηση και το υπουργείο εργασίας, αναφέρει, «να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων και να βελτιώσουν τις συνθήκες δουλειάς, ετοιμάζονται να περάσουν το νέο νομοσχέδιο, που θα κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη τη δουλειά του διανομέα, που θα είναι αναγκασμένος να δουλεύει στο δρόμο μέχρι και 13ωρες!».

Για τους διανομείς, προσθέτει, «δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από την οργάνωση στο συνδικάτο και τη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 10 Ιούνη. Αυτή πρέπει να είναι η δική μας απάντηση»

Και το Συνδικάτο καταλήγει. «Συνεχίζουμε και διεκδικούμε:

• Ένταξη των διανομέων στα ΒΑΕ, με επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

• Διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας με ευθύνη της επιχείρησης.

• Εταιρικά μηχανάκια, αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας ο έλεγχος και η συντήρηση τους.

• Αυξήσεις στους μισθούς, υποχρεωτική ΣΣΕ με 5ημερο 7ωρο 35ωρο.

• Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα που καταργεί το 8ωρο και ποινικοποιεί τη δράση των εργατικών σωματείων.

Όχι άλλος σακατεμένος για τα κέρδη των εργοδοτών! Όλοι στην απεργία στις 10 Ιούνη».

(Επισκέψεις: 166 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend