Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο Σι Τζιπινγκ ξανά στο «τιμόνι» του Κ.Κ. Κίνας και αναμένεται να γίνει Πρόεδρος για τρίτη συνεχή θητεία

Εξασφάλισε τη θέση του Γ.Γ. για άλλα πέντε χρόνια που σημαίνει ότι θα αναδειχθεί εκ νέου πρόεδρος της Κίνας τον Μάρτιο του 2023

Για τρίτη συνεχόμενη θητεία αναδείχθηκε ξανά ηγέτης της Κίνας ο Σι Τζινπίνγκ, καθώς επανεκλέχθηκε  μετά από το 20ό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. 

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, δεν υπήρχε αμφιβολία ότι θα εξασφαλίσει τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΚ, για άλλα πέντε χρόνια, στην ψηφοφορία κεκλεισμένων των θυρών, που σημαίνει ότι θα αναδειχθεί εκ νέου πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου τον Μάρτιο του 2023.

Τέσσερα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής από το στενό περιβάλλον του Σι

Ο ίδιος τοποθέτησε πολλούς από τους στενότερους συμμάχους του στη Διαρκή Επιτροπή, το επταμελές όργανο που κρατά στην πραγματικότητα στα χέρια του την εξουσία στην Κίνα. Τα τέσσερα νέα μέλη της προέρχονται από το στενό περιβάλλον του Σι, ενισχύοντας τη θέση του εντός του κόμματος, όπου η πίστη προς τον γενικό γραμματέα υπερισχύει των πάντων, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές.

Ο Λι Τσιανγκ, επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στη Σαγκάη, καταλαμβάνει έτσι τη δεύτερη θέση με βάση το πρωτόκολλο, παρά το χαώδη τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το μεγάλο σε διάρκεια lockdown στη μητρόπολη την άνοιξη. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται να οριστεί πρωθυπουργός κατά την ετήσια συνεδρίαση τον επόμενο Μάρτιο, αντικαθιστώντας τον 67χρονο Λι Κετσιάνγκ, που θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του.

Ο Ντινγκ Σουεσιάνγκ, ιδιαίτερος γραμματέας του Σι Τζινπίνγκ, ο Λι Σι, επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, και ο Κάι Τσι, επικεφαλής των οργάνων του κόμματος στο Πεκίνο, ορίζονται επίσης μέλη της Διαρκούς Επιτροπής, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση από το Παλάτι του Λαού στο Πεκίνο.

«Είναι όλοι τους άνθρωποι του Σι, αυτό δείχνει ότι θέλει να κυβερνήσει πέρα από μια τρίτη θητεία», δηλαδή μετά το 2027, τόνισε ο Άλφρεντ Γου Μουλουάν, ειδικός στα κινεζικά πολιτικά πράγματα στο εθνικό πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Η ανακατάταξη στο κορυφαίο όργανο εξουσίας ακολουθεί το 20ό συνέδριο του Κόμματος, που ανανέωσε τη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής, ενός είδους κοινοβουλίου με περίπου 200 μέλη. Το όργανο αυτό πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη του συνεδρίαση και όρισε τη νέα Διαρκή Επιτροπή.

Η σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του AFP, η σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής είναι ανανεωμένη κατά 65% σε σχέση με την σύνθεση του 2017.

Η νέα Κεντρική Επιτροπή αποτελούμενη από 205 άτομα, ανάμεσά τους 11 γυναίκες, θα συνέλθει αύριο για πρώτη φορά. Θα ορίσει τα 25 μέλη του Πολιτικού Γραφείου καθώς και την Μόνιμη Επιτροπή.

Το όργανο αυτό αποτελούμενο από επτά μέλη κρατά στην πραγματικότητα στα χέρια του την εξουσία στην Κίνα.

Πολλοί σινολόγοι εκτιμούν ότι κανείς πιθανός διάδοχος δεν πρόκειται να αναδειχθεί.

Είναι βέβαιο ότι η θητεία του Σι Τζινπίνγκ ως γενικού γραμματέα θα ανανεωθεί. Η διαδικασία αυτή θα του επιτρέψει να εξασφαλίσει τον Μάρτιο, γεγονός πρωτοφανές, τρίτη προεδρική θητεία για μία ακόμη πενταετία.

Για να παραμείνει στην εξουσία, ο Σι Τζινπίνγκ απάλειψε το 2018 από το Σύνταγμα το όριο των δύο θητειών. Ετσι, στα 69 του χρόνια, μπορεί να ελπίζει σε ισόβια παραμονή στην εξουσία.

Σήμερα, το Κομμουνιστικό Κόμμα ενέταξε στο καταστατικό του «τον κεντρικό ρόλο του συντρόφου Σι Τζινπίνγκ», σε μία απόφαση που εγκρίθηκε ομοφώνως και ενισχύει περαιτέρω την εσωκομματική του εξουσία.

Από την ανάληψη της εξουσίας στο τέλος του 2012, ο Σι Τζινπίνγκ έχει συγκεντρώσει τις εξουσίες στην κορυφή της κινεζικής ηγεσίας και έχει ηγηθεί της ενίσχυσης των εξουσιών του καθεστώτος.

Για πρώτη φορά, το ΚΚΚ αποφάσισε να περιλάβει στο καταστατικό του ειδική μνεία στην «αντίθεσή» του στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Μετά την απόφαση αυτή, η Ταϊπέι κάλεσε σήμερα το Πεκίνο να απαλλαγεί από την «παλιά νοοτροπία». «Καλούμε τη νέα διεύθυνση της κινεζικής κομμουνιστικής κυβέρνησης να εγκαταλείψει την παλιά νοοτροπία της εισβολής και της σύγκρουσης και να επιλύσει τις διαφορές με ειρηνικά, ισότιμα και ρεαλιστικά μέσα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συμβουλίου Ηπειρωτικών Υποθέσεων της Ταϊβάν, του οργανισμού που καθορίζει την κυβερνητική πολιτική του νησιού των 23 εκατομμυρίων κατοίκων απέναντι στο Πεκίνο.

Σχετικά θέματα

Απόψεις