Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο Μητσοτάκης είναι «το πιο καλό παιδί»: Ούτε οι βουλευτές των ΗΠΑ δεν θα ταυτίζονταν τόσο με την εξωτερική πολιτική της χώρας τους

Τον ρόλο του «πιο καλού μαθητή» επέλεξε για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών

Τον ρόλο του «πιο καλού μαθητή» επέλεξε για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, με επικεφαλής τον πρόεδρο της επιτροπής στρατιωτικών υποθέσεων, Άνταμ Σμιθ, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζόρτζ Τσούνη.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο… εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι εστίασε στη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, με βάση και το δεύτερο πρωτόκολλο τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA). Και προσπάθησε, σαν καλό παιδί που είναι να παρουσιάσει την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης και σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό και την ενεργειακή ασφάλεια.

Μάλιστα είπε ότι η Ελλάδα, εκτός από πύλη για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη, μετατρέπεται και σε κόμβο διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων (data) με επενδύσεις εταιρειών όπως η Amazon, η Microsoft και η Google.

Φυσικά, δεν παρέλειψε να ξαναπάρει θέση αναφορικά με τον πόλεμο λέγοντας πως η Ρωσία εργαλειοποιεί την ενέργεια σε βάρος της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά έκανε λόγο για την ακραία και κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της τουρκικής πλευράς, καθώς και για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, η οποία είναι απαράδεκτη. Είπε, δε, ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας ή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Επανέλαβε ότι οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και στις αρχές της καλής γειτονίας και επαναβεβαίωσε την πάγια θέση της χώρας μας υπέρ της συνεννόησης και του διαλόγου με βάση το πλαίσιο αυτό.

Σχετικά θέματα

Απόψεις