Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Ο μεταπολεμικός γίγαντας με τη βροντερή ρεμπέτικη φωνή»

Σαν σήμερα (23/10/1979) σίγησε μια μεγάλη φωνή του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού, ο Πρόδρομος Τσαουσάκης, δημοφιλής τραγουδιστής, στιχουργός και τραγουδοποιός...

Σαν σήμερα (23/10/1979) σίγησε μια μεγάλη φωνή του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού, ο Πρόδρομος Τσαουσάκης, δημοφιλής τραγουδιστής, στιχουργός και τραγουδοποιός.

«Μεταπολεμικό γίγαντα του λαϊκού τραγουδιού» τον είχε αποκαλέσει ο Βασίλης Τσιτσάνης, μιλώντας στο τρίτο πρόγραμμα το 1976 «βροντερή ρεμπέτικη φωνή. Έχει τραγουδήσει πάνω από 150 τραγούδια μου. Γίνανε όλα, σχεδόν, επιτυχίες. Είναι ο μόνος άνθρωπος που δεν αξιοποίησε αυτές τις επιτυχίες και προτίμησε την ησυχία, τον απομονωτισμό.»

Το πραγματικό του όνομα ήταν Πρόδρομος Μουτάφογλου. Γεννήθηκε το 1919 στο Φανάρι. Ήρθε στη Θεσσαλονίκη με την οικογένειά του το 1922, σε ηλικία μόλις 3 ετών. Από παιδί του άρεσε να τραγουδάει. Πριν ασχοληθεί όμως με το τραγούδι ήταν επαγγελματίας παλαιστής.

Όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος ήταν ήδη στρατιώτης. Πολέμησε γενναία και από τα ανδραγαθήματα του στη μάχη έγινε λοχίας. Τους λοχίες εκείνη την εποχή τους αποκαλούσαν και τσαούσηδες κι έτσι πήρε το προσωνύμιο Τσαουσάκης όπου έγινε γνωστός αργότερα στο ευρύ κοινό. Στον πόλεμο πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Γερμανούς και βασανίστηκε. 

Με τη γυναίκα του, Άννα Καδόγλου γνωρίστηκαν στα χρόνια της Κατοχής και παντρεύτηκαν το 1943. Τότε, έπαιζε και τραγουδούσε με κομπανίες σε διάφορες ταβέρνες της Θεσσαλονίκης. Εκεί γνωρίστηκε και με τον Βασίλη Τσιτσάνη και συνεργάστηκε για πρώτη φορά. Η δισκογραφική πορεία του αρχίζει το 1946, από την “Odeon” (την μετέπειτα “Minos”). Στα τέλη της ίδιας χρονιάς συνεργάζεται και με την “Columbia”, ενώ αργότερα θα συνεργαστεί και με άλλες δισκογραφικές.

Από την πλούσια δισκογραφία του οι γνωστότεροι δίσκοι του είναι: Π. Τσαουσάκης 1, 2 και 3 και οι δίσκοι που κυκλοφόρησαν μετά το θάνατο του: Αυθεντικές εκτελέσεις (1984), Κυνηγημένος από τους νόμους (1985), Για πάντα (1991), Τα λαϊκά του Π. Τσαουσάκη (1991), Αρχείο: Τραγουδιστές του Ρεμπέτικου 3 (1994), Τα Πορτραίτα της ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ 8 (1995), Μετανάστης (1996, με ηχογραφήσεις της δεκαετίας του 1970) και Τραγούδια από τις 45 στροφές (1997).

Πέθανε στις 23 Οκτωβρίου του 1979 σε ηλικία 60 ετών.

Απόψεις