Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Νότια Κορέα: Ξεκίνησαν διαδικασίες αποπομπής του προέδρου μετά την προσπάθεια κήρυξης στρατιωτικού νόμου

Οι βουλευτές της Νότιας Κορέας ξεκίνησαν τις διαδικασίες κατά του προέδρου, Γιουν Σουκ Γιολ, μετά την απόφαση του να κηρύξει..

Οι βουλευτές της Νότιας Κορέας ξεκίνησαν τις διαδικασίες κατά του προέδρου, Γιουν Σουκ Γιολ, μετά την απόφαση του να κηρύξει χτες «στρατιωτικό νόμο έκτακτης ανάγκης», στο όνομα της «εξάλειψης των φιλο-βορειοκορεατικών δυνάμεων» και την «προστασία της συνταγματικής τάξης», εξέλιξη που αποτυπώνει τις έντονες ενδοαστικές αντιθέσεις στη χώρα, έναν από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό που αποτελεί την αιχμή της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης των Ευρωατλαντικών με την Κίνα στη συγκεκριμένη περιοχή. 

Πλέον το Κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει μέχρι το Σάββατο για το αν θα τον παραπέμψει. Η παραπομπή απαιτεί υποστήριξη από τουλάχιστον 201 από τα 300 μέλη της Εθνοσυνέλευσης. Στη συνέχεια, διεξάγεται δίκη ενώπιον του εννεαμελούς Συνταγματικού Δικαστηρίου και εάν έξι από τα μέλη του δικαστηρίου ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής, ο πρόεδρος απομακρύνεται από τα καθήκοντά του.

Ο Γιουν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο του 2022 επικαλούμενος συνθήματα υπέρ της «κάθαρσης, αλλά και υποσχόμενος μια πιο «σκληρή γραμμή» απέναντι στη Βόρεια Κορέα. Επίσης, εμφανιζόταν υπέρμαχος της βελτίωσης των σχέσεων της Νότιας Κορέας με την Ιαπωνία, με την οποία η χώρα διατηρεί μια ιστορική διαμάχη εδώ και δεκαετίες. 

Ωστόσο, από τον Απρίλιο δεν είχε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς η αντιπολίτευση κέρδισε στις γενικές εκλογές της χώρας και εμφανιζόταν να έχει δημιουργηθεί «νομοθετικό αδιέξοδο». Επιπλέον τα ποσοστά δημοφιλίας του έχουν καταρρεύσει, λόγω των πολλών σκανδάλων διαφθοράς στα οποία έχει εμπλακεί.

«Θρυαλλίδα» των εξελίξεων αποτέλεσε η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, με την αντιπολίτευση να περικόπτει περίπου 4,1 τρισεκατομμύρια γουόν (2,8 δισεκατομμύρια δολάρια) από τον προτεινόμενο προϋπολογισμό, με τις μειώσεις να αφορούν το σύνολο των δαπανών για ειδικές δραστηριότητες της γραμματείας του προεδρικού γραφείου και του γραφείου Εθνικής Ασφάλειας, καθώς και κονδύλια για την εισαγγελία, την κρατική υπηρεσία ελέγχου και την αστυνομία, όπως γράφουν οι «Τhe Korea Times». 

Το κυβερνών «Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας» κατήγγειλε την κίνηση της αντιπολίτευσης ως «εξουδετέρωση των λειτουργιών της εισαγγελίας, της αστυνομίας και του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού», υποστηρίζοντας ότι στοχεύει στη θωράκιση του αρχηγού του «Δημοκρατικού Κόμματος» (το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης), Λι Τζαε Μιουνγκ που αντιμετωπίζει πολλές δίκες.

Ενδοαστικές αντιθέσεις στο φόντο του ανταγωνισμού Κίνας-ΗΠΑ

Αν και η είδηση για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία», στην πραγματικότητα η εξέλιξη αποτέλεσε την «κορυφή του παγόβουνου» των ενδοαστικών αντιθέσεων στη Νότια Κορέα, στο πλαίσιο του ολοένα εντεινόμενου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ στην περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ένα δημοσίευμα από το 2023, του διαδικτυακού περιοδικού «Diplomat», που εδρεύει στην Ουάσιγκτον και περιέχει αναλύσεις για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, πάντα υπό το πρίσμα της εξυπηρέτησης των αμερικανικών συμφερόντων των ΗΠΑ και με την …σχετικότητα που μπορεί να έχει αφού πάντα οι ΗΠΑ πιέζουν για περισσότερα τους συμμάχους τους. 

«Η θέση της Νότιας Κορέας στις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχει εξελιχθεί σε εσωτερική σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων» διαπίστωνε το δημοσίευμα και στη συνέχεια ανέλυε τις θέσεις και τις ενέργειες των δύο μεγάλων κομμάτων της νοτιοκορεατικής πολιτικής σκηνής, του κυβερνώντος κόμματος «Λαϊκής Εξουσίας» από το οποίο προέρχεται ο πρόεδρος και του «Δημοκρατικού Κόμματος» που είναι αξιωματική αντιπολίτευση. 

Το Diplomat σημείωνε πως το «Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας» «υπερασπίστηκε τη φιλοαμερικανική στρατηγική του Γιουν στον Ινδο-Ειρηνικό» και «έχει προωθήσει προσπάθειες εναντίον της Κίνας», αναφέροντας για παράδειγμα την ανάκληση των δικαιωμάτων ψήφου των Κινέζων κατοίκων στη Νότια Κορέα.

Από την άλλη το «Δημοκρατικό Κόμμα» «επικρίνει τις πολιτικές του Γιουν λέγοντας ότι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ευημερία της Κορεατικής Χερσονήσου». Επίσης, το περιοδικό ανέφερε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «επιδιώκει ενεργά το δικό του διπλωματικό κανάλι με την Κίνα», υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρός του είχε συνάντηση με τον Κινέζο πρέσβη και το κόμμα έχει στείλει αντιπροσωπείες βουλευτών για συνομιλίες με αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης και εκπροσώπους επιχειρήσεων.

Επιπλέον, το «Δημοκρατικό Κόμμα» επικρίνει ιδιαίτερα την απόφαση της κυβέρνησης Γιουν να συνεργαστεί με την Ιαπωνία, στο πλαίσιο της τριμερούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ, καθώς η Ν. Κορέα έχει ανοικτή διαμάχη με το Τόκιο με αφορμή τα ιαπωνικά εγκλήματα πολέμου στη χώρα στη διάρκεια του Β’ ΠΠ και το αποικιακό παρελθόν της Ιαπωνίας. 

Το δημοσίευμα διαπίστωνε ότι «η διαφωνία σχετικά με την κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής της Νότιας Κορέας επιδεινώνει την ήδη ουσιαστική πόλωση εντός της κορεατικής πολιτικής» και εκτιμούσε ότι η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί. Προειδοποιούσε επίσης ότι «ο πολιτικός διχασμός ενέχει σημαντικό κίνδυνο για τη Νότια Κορέα υπονομεύοντας την αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα της εξωτερικής πολιτικής της», αναγκάζοντας «τους συμμάχους να διστάσουν να συνάψουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες απαραίτητες για το μέλλον και τα αμοιβαία οφέλη της συμμαχίας».

Το Diplomat ανέφερε ακόμη πως «αυτή την εσωτερική διαφωνία μπορεί, κατά καιρούς, να εκμεταλλευτεί η Κίνα ή η Βόρεια Κορέα, οι οποίες ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν τη διαίρεση για να εμποδίσουν τις προσπάθειες της Νότιας Κορέας να ενισχύσει την ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία». Ενώ, καλούσε τη Σεούλ «να καταβάλει προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός ισχυρού και διαρκούς πλαισίου που είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τις συμμαχίες όσο και για την οικονομία της Νότιας Κορέας» και πρόσθετε ότι η ένταξη σε οικονομικά σχήματα που προωθούν οι ΗΠΑ στην περιοχή, όπως η Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για την Εταιρική Σχέση του ΥπερΕιρηνικού (CPTPP) και το Οικονομικό Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού για την Ευημερία (IPEF) «μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής».

Θυμίζουμε ότι τον Αύγουστο του 2023 πραγματοποιήθηκε τριμερής σύνοδος ΗΠΑ-Νότιας Κορέας-Ιαπωνίας στο Καμπ Ντέιβιντ. Εκεί συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στον Ινδο-Ειρηνικό σε δύο βασικούς τομείς, την οικονομία και την θαλάσσια ασφάλεια. Όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας αναφέρθηκε σε ένα νέο τριμερές (ΗΠΑ-Ν.Κορέα-Ιαπωνία) πλαίσιο συνεργασίας για την θαλάσσια ασφάλεια και την προστασία της ναυτιλίας, με ιδιαίτερη αναφορά στα νησιωτικά κράτη, όπου η Κίνα έχει καταφέρει σημαντικές συμφωνίες. Σε αυτή την τριμερή σύνοδο αρνητική ήταν η αντίδραση του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος» (DP) της Νότιας Κορέας.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Korea Times, Diplomat)

Σχετικά θέματα