Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Νομοσχέδιο για τη “Δευτεροβάθμια Περίθαλψη”: Επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα – Ιδιώτες στο ΕΣΥ

Οδοστρωτήρας για τα δικαιώματα γιατρών και ασθενών είναι το νομοσχέδιο για τη «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας», το οποίο τέθηκε χτες σε..

Οδοστρωτήρας για τα δικαιώματα γιατρών και ασθενών είναι το νομοσχέδιο για τη «Δευτεροβάθμια περίθαλψηιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας», το οποίο τέθηκε χτες σε δημόσια διαβούλευση και διαπνέεται από την πολιτική μείωσης του «κόστους» και τη μεταβίβασή του στις τσέπες των ασθενών.

Το νομοσχέδιο έρχεται να δώσει νέο χτύπημα στην εργασία πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στους γιατρούς, με δόλωμα την παράλληλη «παροχή υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα».

Μεταξύ άλλων προβλέπει «συμβούλια κρίσεων» σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια για να είναι η επιλογή μόνιμου προσωπικού «στοχευμένη και προσαρμοσμένη στις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων», όπως αναφέρει, προαναγγέλλοντας νέους «κόφτες» στις προσλήψεις. Ενώ συγκροτούνται σε κάθε νοσοκομείο «συμβούλια αρμόδια για τη διεξαγωγή της συνέντευξης και τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας των ιατρών», με πρόσχημα την «ορθολογικότερη επιλογή ιατρικού προσωπικού».

Νομιμοποιώντας την ανακύκλωση προσωπικού και τα «μπαλώματα», το νομοσχέδιο ορίζει «ομάδες νοσοκομείων ανά ειδικότητα». Μάλιστα, «οι προς εξειδίκευση γιατροί θα ασκούνται κυκλικά σε όλα τα νοσοκομεία της ίδιας ομάδας», βάζοντας έτσι τους ειδικευόμενους σε ένα ατέλειωτο «γαϊτανάκι» μπας και μπαλωθούν τρύπες και κενά, αντί να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό.

Αντιδραστικό σημείο – τομή στο νομοσχέδιο είναι η πρόβλεψη για «δυνατότητα προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης» για γιατρούς στο ΕΣΥ, «οι οποίες θα καλύπτονται από ιατρούς που θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος». Μάλιστα, υπό προϋποθέσεις δίνεται η δυνατότητα και στους ιατρούς «πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ «να ασκούν περιορισμένα ιδιωτικό έργο ή να παρέχουν υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα».

Παράλληλα, το νομοσχέδιο θεσμοθετεί την «ετήσια αξιολόγηση των επικουρικών ιατρών που υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας», προφανώς με κριτήρια τη συνεισφορά τους στην επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων, κάτι που, σε συνδυασμό με τα περιβόητα DRG’s, αποσκοπεί να αποτελεί μόνιμο βραχνά στους γιατρούς για την προώθηση της λογικής «κόστους – οφέλους».

ΠΗΓΗ: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις