Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Νομοσχέδιο για αστυνομία στα ΑΕΙ: Πρότειναν μέχρι και σώμα με εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων

Σύμπραξη Ν.Δ -  Ελληνικής Λύσης υπέρ της αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Στρατό στα πανεπιστήμια δεν πρότειναν...

Όταν οι προτάσεις της κυβέρνησης κινούνται στο πολιτικό πλαίσιο της άκρας δεξιάς, τότε η …άκρα δεξιά οφείλει να κάνει το..

Όταν οι προτάσεις της κυβέρνησης κινούνται στο πολιτικό πλαίσιο της άκρας δεξιάς, τότε η …άκρα δεξιά οφείλει να κάνει το «κάτι παραπάνω». Έτσι, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου ξεκίνησε να συζητείται το νομοσχέδιο για την αστυνομία στα πανεπιστημια, «έπεσε» και η πρόταση για εδικό σώμα που θα συγκροτείται από …ΟΥΚάδες και ΛΟΚατζήδες ώστε να «παρεμβαίνει άμεσα» εναντίον των φοιτητών!

Την πρόταση κατέθεσε η Ελληνική Λύση του Κ.Βελόπουλου, με την εισηγήτριά της στο νομοσχέδιο να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Η ξεκάθαρη πρόταση της Ελληνικής Λύσης είναι η δημιουργία ειδικού σώματος προστασίας των πανεπιστημίων, με προσωπικό άρτια εκπαιδευμένο, με ολοκληρωμένη στρατιωτική θητεία στις ειδικές δυνάμεις το οποίο θα εγγυάται για την ασφάλεια των σπουδαστών και των ακαδημαϊκών και του λοιπού προσωπικού και θα μπορεί να παρεμβαίνει άνευ ειδικής αδείας όταν διαπιστώνει την τέλεση εγκληματικών πράξεων ή έκνομων ενεργειών».  Αυτά ενώ λίγο νωρίτερα ο βουλευτής του κόμματος Κωνσταντίνος Μπούμπας είχε δηλώσει ότι η Νέα Δημοκρατία με το νομοσχέδιο αντιγράφει τις θέσεις της Ελληνικής Λύσης.

Άλλωστε όπως δείχνουν τα πράγματα από τις τοποθετήσεις των κομμάτων η Νέα Δημοκρατία και η Ελληνική Λύση θα είναι τα μόνα δύο κόμματα στην Βουλή που θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο που παρουσίασαν από κοινού στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων η Νίκη Κεραμέως και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

Στις παρεμβάσεις τους οι δύο υπουργοί φρόντισαν καταστήσουν σαφές ότι δεν επιθυμούν το νομοσχέδιο αυτό να έχει την τύχη παλιότερων νομοθετημάτων που ποτέ δεν εφαρμόστηκαν. Αντίθετα, σημείωσαν πώς στοχεύουν να αλλάξουν την εικόνα των πανεπιστημίων της χώρας. Πάντως την αισιοδοξία τους δεν φαίνεται να συμμερίστηκαν άλλοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αφού στην δική του παρέμβαση ο Γιάννης Λοβέρδος επισήμανε ότι δεν είναι σίγουρος ότι το νομοσχέδιο θα μπορέσει να εφαρμοστεί.

Στα αξιοσημείωτα καταγράφεται το ότι ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος παραδέχθηκε ότι ανάλογη πρακτική δεν ακολουθείται πουθενά στην Ευρώπη λέγοντας πως «οχι, δεν θέλουμε αστυνομία στα ΑΕΙ. Δεν είναι η δουλειά της ΕΛΑΣ αυτή. Δεν υπάρχει αστυνομία στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Όμως, δεν υπάρχει στην Ευρώπη και το χτίσιμο καθηγητών. Προφανώς δεν θέλουμε αστυνομία, αλλά φτάσαμε σε μια κατάσταση που έχει ξεφύγει».

Το ίδιο επιχείρημα επιστράτευσε και η Νίκη Κεραμέως σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Μπορούμε να παριστάνουμε ότι όλα βαίνουν καλώς στο πανεπιστήμιο, δεν είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; Αν είναι αυτή, τότε γιατί πανεπιστήμια επιλέγουν να κάνουν τις εκδηλώσεις τους εκτός πανεπιστημιακού χώρου; Αν όλα βαίνουν καλώς, γιατί είδαμε αποτρόπαιες εικόνες διαπόμπευσης πρύτανη πανεπιστημίου; Υπάρχουν συστημικές εστίες παραβατικότητας που αμαυρώνουν την εικόνα πανεπιστημίου και εμποδίζουν την ανάπτυξή του. Η λύση που προτείνουμε είναι για θέματα φύλαξης, για θέματα αξιόποινων πράξεων, δεν μπορεί να έχει αρμοδιότητα ο πρύτανης». Στην ίδια λογική ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επισήμανε ότι οι διατάξεις για ένα αστυνομικό σώμα στα πανεπιστήμια οφείλεται και στις πρυτανικές αρχές. Υποστήριξε ότι «η  συνήθειά τους να διευθύνουν, ανεχόμενοι και συνυπάρχοντας με τις ακραίες βίαιες μειοψηφίες, δεν αποτελεί προσόν, είναι μέρος του προβλήματος. Είναι κατά κάποιο τρόπο εθισμένοι στην απειλή κακοποίησης θεωρώντας τη αναγκαίο κακό».

Το νομοσχέδιο κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται να ψηφιστεί στην Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα μάλιστα με όλες τις ενδείξεις στην συνεδρίαση θα παραβρεθεί και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να το υποστηρίξει.

Πάντως περισσότερο …αναγκασμένο από τις κινητοποιήσεις που καταγράφονται στον χώρο της παιδείας να καταψηφίσει το νομοσχέδιο εμφανίστηκε το ΚΙΝ.ΑΛ. Η εκπροσωπός του Χαρά Κεφαλίδου παρέπεμψε στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το κόμμα της Φ.Γεννηματα. Σε αυτή προτείνει την σύσταση σώματος φύλαξης των ΑΕΙ που όμως θα υπάγεται στις πρυτανικές αρχές. Παράλληλα η Χαρά Κεφαλίδου εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι με τις επιλογές βοηθά στην …συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά θέματα

Απόψεις