Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Νίκος Αμπατιέλος – Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ: Στο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή κάθε νέος και νέα θα βρει απαντήσεις στις αγωνίες του

«τώρα είναι η ώρα η νέα γενιά να συμπορευτεί ακόμα πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά με το ΚΚΕ στις μάχες που έρχονται, για να δυναμώσει αυτή η προοπτική, να ανοίξει ένας διαφορετικός δρόμος από τη σημερινή βαρβαρότητα»

Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια ημέρα πριν την έναρξη των εκδηλώσεων του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», επισημαίνει ότι το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για “το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό” (Ν. Μπελογιάννης) – Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα» που είναι φράση του Νίκου Μπελογιάννη, «ταιριάζει πάρα πολύ καλά στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ – “Οδηγητή” και σηματοδοτεί, επίσης, ότι τώρα είναι η ώρα η νέα γενιά να συμπορευτεί ακόμα πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά με το ΚΚΕ στις μάχες που έρχονται, για να δυναμώσει αυτή η προοπτική, να ανοίξει ένας διαφορετικός δρόμος από τη σημερινή βαρβαρότητα».

Αναφέρει ότι κάθε νέος και νέα που επισκέπτεται το Φεστιβάλ «θα βρει απαντήσεις στις αγωνίες και τα ερωτήματά του και θα μπορέσει να πάρει μια μεγάλη “ανάσα πολιτισμού”, κόντρα στη σαπίλα και την υποκουλτούρα που προσφέρει απλόχερα το σύστημα».

Ο Ν. Αμπατιέλος επισημαίνει τη διεθνή διάσταση του Φεστιβάλ με περισσότερες από 30 Οργανώσεις Νεολαίας από Ευρώπη, Ασία, Αμερική και Αφρική να έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, προσθέτει ότι η παρουσία της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας «με την οποία η ΚΝΕ διατηρεί στενές συντροφικές σχέσεις, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του γεγονότος ότι οι δύο λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν».

Από τις εκδηλώσεις στη «Διεθνούπολη» ξεχωρίζει τη συζήτηση με θέμα «Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και η στάση των κομμουνιστών», που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22/9 και στην οποία, εκτός από ομιλία στελέχους του ΚΚΕ, θα γίνουν παρεμβάσεις από Κομμουνιστικές Οργανώσεις Νεολαίας, τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία.

Ο Ν. Αμπατιέλος στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει πως «το γεγονός ότι μεγαλύτερο κομμάτι της νέας γενιάς δεν τρέφει πλέον ελπίδες από μια ενδεχόμενη κυβερνητική εναλλαγή και από τα διάφορα “σχήματα” που ακούγονται και δείχνουν ότι -πλην ΚΚΕ- μπορούν να πάνε όλοι με όλους, δεν σημαίνει ότι η νέα γενιά δεν ασχολείται με το τι συμβαίνει γύρω της», τονίζει την αναγκαιότητα ισχυροποίησης της συμμετοχής των νέων στους αγώνες, προσθέτοντας πως «αυτοί οι αγώνες είναι που πρέπει να δυναμώσουν και εγγύηση γι’ αυτό είναι ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, σχολιάζοντας τις παρουσίες του πρωθυπουργού και του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, σημειώνει ότι «τα όσα είπαν, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τα έχουν σχολιάσει επαρκώς οι ίδιοι. “Εγγύηση σταθερότητας” της σημερινής άθλιας κατάστασης, “κοστολογημένα προγράμματα”, με βάση τα γνωστά “κοστολόγια” της φτώχειας για τους πολλούς, ώστε να πλουτίζουν οι λίγοι κλπ.».

Προσθέτει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί, πλέον, να εμφανίζεται ως “αθώα περιστερά”, όπως έκανε το 2012 και το 2015».

Τέλος, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλά για τις διάφορες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη στις 20.30 με κεντρικό ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα με 350 καλλιτέχνες σε 5 σκηνές, επισημαίνοντας, ιδιαίτερα, ότι η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένη στον Κώστα Καζάκο.

Η συνέντευξη του Νίκου Αμπατιέλου, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Μηλιώνη:

– «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για “το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό” (Ν. Μπελογιάννης) – Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα» είναι το σύνθημα του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», οι εκδηλώσεις του οποίου κορυφώνονται το τριήμερο 22-23-24 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Τρίτση. Γιατί επιλέξατε αυτό το σύνθημα;

– Αρχικά να πούμε ότι «το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό» είναι φράση του ήρωα του ΚΚΕ Νίκου Μπελογιάννη, από την εκτέλεση του οποίου συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια. Πίστευε ότι αυτά τα τρία συστατικά πρέπει να έχει η ζωή και εξηγούσε: «Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ’ τη ζωή. Το ωραίο είναι καθετί που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη…».

Νομίζουμε, λοιπόν, ότι αυτά τα λόγια ταιριάζουν πάρα πολύ καλά στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», ενός θεσμού που εδώ και σχεδόν 50 χρόνια «ντύνει» με μουσική, με ποίηση και με όλες τις μορφές της Τέχνης τον αγώνα χιλιάδων νέων για μια καλύτερη ζωή, για τη σοσιαλιστική – κομμουνιστική κοινωνία που είναι, όπως λέμε και στο σύνθημα, η απάντηση στα μεγάλα προβλήματα του 21ου αιώνα.

Το σύνθημα του Φεστιβάλ σηματοδοτεί, επίσης, ότι τώρα είναι η ώρα η νέα γενιά να συμπορευτεί ακόμα πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά με το ΚΚΕ στις μάχες που έρχονται, για να δυναμώσει αυτή η προοπτική, να ανοίξει ένας διαφορετικός δρόμος από τη σημερινή βαρβαρότητα.

– Το Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», πριν την κορύφωση των εκδηλώσεών του στην Αθήνα, «ταξιδεύει» προηγουμένως σε όλη την Ελλάδα. Ποιο ήταν το μήνυμα των εκδηλώσεων αυτών; Τι αναζητά ένας νέος άνθρωπος που έρχεται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ;

– Κάθε νέος και νέα έχει δεκάδες λόγους να έρθει στο Φεστιβάλ για πρώτη φορά, αν δεν το έχει κάνει στο παρελθόν. Εκεί θα βρει πολλούς ακόμα σαν αυτόν, μαθητές, φοιτητές, νέους εργαζόμενους και ανέργους, σπουδαστές της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Νέους και νέες με τις ίδιες αγωνίες για το σήμερα, για τον μισθό, το ενοίκιο, τις πανελλήνιες, τις σπουδές, αλλά και για το αύριο, δηλαδή για το τι μπορεί να γίνει, για να μπορέσουμε να ζήσουμε καλύτερα από τους γονείς μας και όχι χειρότερα, όπως μας προορίζουν. Θα βρει απαντήσεις σε αυτές τις αγωνίες και τα ερωτήματά του στις δεκάδες εκδηλώσεις, συζητήσεις, εκθέσεις του Φεστιβάλ. Εννοείται ότι θα μπορέσει να πάρει μια μεγάλη «ανάσα πολιτισμού», κόντρα στη σαπίλα και την υποκουλτούρα που προσφέρει απλόχερα το σύστημα, με το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Γι’ αυτό και οι εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις και τα νησιά της χώρας, που ξεκίνησαν στις αρχές Αυγούστου και ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και αλλού, χαρακτηρίστηκαν από ιδιαίτερη μαζικότητα, σε αρκετές περιπτώσεις ήταν οι μαζικότερες των τελευταίων χρόνων, και βάζουν τον πήχη για τις κεντρικές εκδηλώσεις της Αθήνας πολύ ψηλά.

– Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε μια περίοδο που «μαίνεται» η σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ και οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας δεν είναι στην καλύτερή τους φάση. Πώς θα αποτυπωθούν αυτά στις εκδηλώσεις σας;

– Μου δίνετε την ευκαιρία να σταθώ σε μια ακόμα διάσταση που έχει το Φεστιβάλ, αυτή της διεθνούς εμβέλειάς του. Στον χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργήσει και φέτος η «Διεθνούπολη», που αποτελεί πλέον ετήσιο «σταθμό» για δεκάδες Κομμουνιστικές Νεολαίες και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις από διάφορες χώρες του κόσμου. Εκπρόσωποι Οργανώσεων Νεολαίας από χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αμερικής και της Αφρικής, για τρεις μέρες, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν, να ανταλλάξουν πείρα από τους αγώνες που δίνουν στις χώρες τους, σε μια περίοδο, μάλιστα, που ξεσπούν μεγάλοι αγώνες διεθνώς, να προωθήσουν την ανάπτυξη και τον συντονισμό της κοινής τους πάλης. Ήδη, τη συμμετοχή τους έχουν επιβεβαιώσει περισσότερες από 30 Οργανώσεις Νεολαίας.

Η παρουσία της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας, με την οποία η ΚΝΕ διατηρεί στενές συντροφικές σχέσεις, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του γεγονότος ότι οι δύο λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, μπορούν και θέλουν να ζήσουν ειρηνικά και αδελφωμένοι, αρκεί να ξεφορτωθούν αυτούς που πράγματι έχουν πολλά να χωρίσουν και να μοιράσουν: Τις αστικές τάξεις των δύο χωρών, τους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οι πρόσφατες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι όλοι αυτοί δεν αποτελούν εγγύηση, αλλά κίνδυνο-θάνατο για την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και των άλλων χωρών.

Θα θέλαμε να ξεχωρίσουμε επίσης τη συζήτηση με θέμα «Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και η στάση των κομμουνιστών», που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22/9 και στην οποία, εκτός από ομιλία στελέχους του ΚΚΕ, θα γίνουν παρεμβάσεις από Κομμουνιστικές Οργανώσεις Νεολαίας, τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία.

– Το 2023, σύμφωνα με όσα λέει ο πρωθυπουργός, θα είναι χρονιά εκλογών με διάφορες υποθέσεις εργασίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης να βρίσκονται ψηλά στην πολιτική συζήτηση. Από την πείρα σας, η νέα γενιά «αφουγκράζεται» τη γενική πολιτική συζήτηση; Συμμετέχει σε αυτήν; Πού εντοπίζονται οι αγωνίες της και τι την απασχολεί κυρίως;

– Το γεγονός ότι μεγαλύτερο κομμάτι της νέας γενιάς δεν τρέφει πλέον ελπίδες από μια ενδεχόμενη κυβερνητική εναλλαγή και από τα διάφορα «σχήματα» που ακούγονται και δείχνουν ότι -πλην ΚΚΕ- μπορούν να πάνε όλοι με όλους, δεν σημαίνει ότι η νέα γενιά δεν ασχολείται με το τι συμβαίνει γύρω της, όσο κι αν αποτελεί ανάγκη να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η συμμετοχή των νέων στους αγώνες, στους Φοιτητικούς Συλλόγους, τα εργατικά σωματεία κλπ.

Ένα παράδειγμα αποτελεί η μάχη που δίνουν χιλιάδες φοιτητές αυτές τις μέρες για να μην μπει μέσα στις σχολές η πανεπιστημιακή αστυνομία, να δοθούν όλα αυτά τα χρήματα που δαπανώνται για την καταστολή στη φοιτητική μέριμνα, σε επιδόματα ενοικίου, για καθηγητές, εργαστήρια, βιβλία. Και αυτή η μάχη, όσο και αν ο κ. Τσίπρας από τη ΔΕΘ τους κάλεσε να τη σταματήσουν και να περιμένουν τις εκλογές, είναι που έχει ακυρώσει το συγκεκριμένο μέτρο και έχει μετατρέψει τις λεγόμενες Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων σε Ομάδες Προστασίας Εξωπανεπιστημιακών Πλατάνων, υπό την προστασία των ΜΑΤ.

Αυτοί οι αγώνες, όπως και οι αγώνες των μαθητών, των νέων εργαζομένων είναι που πρέπει να δυναμώσουν και εγγύηση γι’ αυτό είναι ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ.

– Ο κ. Τσίπρας, από το βήμα της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, είπε, αναφερόμενος στη νέα γενιά και τα γεγονότα του ΑΠΘ, ότι «δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα να απαντήσουμε στην ένταση με ένταση. Οι επόμενες εκλογές θα είναι μία ειρηνική επανάσταση». Πώς κρίνετε αυτές τις παρεμβάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ;

– Τα όσα είπαν, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τα έχουν σχολιάσει επαρκώς οι ίδιοι. «Εγγύηση σταθερότητας» της σημερινής άθλιας κατάστασης, «κοστολογημένα προγράμματα», με βάση τα γνωστά «κοστολόγια» της φτώχειας για τους πολλούς, ώστε να πλουτίζουν οι λίγοι κλπ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, επανέλαβε αρκετές φορές φράσεις όπως «θα κάνουμε ό,τι κάνουν όλες οι χώρες της ΕΕ», θα μείνουμε «στα όρια που θέτει η ΕΕ» κλπ. Και αυτά, την ώρα που οι λαοί σε όλη την ΕΕ στενάζουν από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, πολλοί από αυτούς, μάλιστα, βγαίνουν δίκαια στους δρόμους. Αξίζει, όμως, να παρατηρήσει κανείς την εξέλιξη σε αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012, που θα πήγαινε στην ΕΕ και θα τους έλεγε «να κατεβάσουν κάτω τα μολύβια», στο 2015 που παραμύθιαζε τον κόσμο με το σύνθημα «η Ευρώπη αλλάζει, η ελπίδα έρχεται», μέχρι αυτά που λέει σήμερα.

Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα αντικειμενικό στοιχείο: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί, πλέον, να εμφανίζεται ως «αθώα περιστερά», όπως έκανε το 2012 και το 2015. Έχει δώσει δείγματα γραφής, τόσο ως κυβέρνηση, όσο και ως αξιωματική αντιπολίτευση, έχοντας ψηφίσει αυτά τα 3 χρόνια τα μισά νομοσχέδια της «χειρότερης κυβέρνησης που έχει περάσει ποτέ», όπως ο ίδιος λέει. Πώς να πείσει, για παράδειγμα, τους φοιτητές ότι θα εξασφαλίσει δωρεάν φοίτηση στα μεταπτυχιακά, όταν η κυβέρνησή του γενίκευσε τα δίδακτρα σε προπτυχιακά;

Τέλος, δεν μας διέφυγε και το γεγονός ότι, απαντώντας σε ερώτηση για τους μετανάστες και πρόσφυγες, χρησιμοποίησε όλα τα «κλισέ» που έχουμε συνηθίσει να ακούμε από ακροδεξιούς, όπως για «μετανάστες και πρόσφυγες που κάθονται και παίρνουν επιδόματα», προτείνοντας ως λύση «να πάνε στην ύπαιθρο να κάνουν τις δουλειές που δεν θέλουν να κάνουν οι Έλληνες» ή αλλιώς να απελαθούν. Αυτή είναι, όμως, σε τελική ανάλυση, η ουσία της πολιτικής της ΕΕ, είτε εκφράζεται από εθνικιστές είτε από «κοσμοπολίτες» του κεφαλαίου.

– Ποιες εκδηλώσεις, ομιλίες ή συζητήσεις θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν οι επισκέπτες του 48ου Φεστιβάλ;

– Όσον αφορά στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα είναι από τα πιο «πλήρη» που έχουμε καταφέρει να παρουσιάσουμε τα τελευταία χρόνια, με 350 καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν σε 5 σκηνές τις 3 μέρες των εκδηλώσεων, καθιστώντας το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς στη χώρα.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συναυλίες αγαπημένων καλλιτεχνών, αλλά και πολύ ενδιαφέροντα αφιερώματα με κορυφαίους συντελεστές. Φυσικά, όπως πάντα, η ΚΝΕ δίνει «βήμα» και σε νέους καλλιτέχνες, μαθητικά, φοιτητικά και άλλα νεανικά σχήματα για να παρουσιάσουν το έργο τους. Εκτός από το μουσικό πρόγραμμα, δεν θα λείψει το stand up comedy, οι θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, παρουσιάσεις δίσκων, αθλητικές δραστηριότητες κ.ά.

Πολλές και ενδιαφέρουσες θα είναι οι συζητήσεις στα διάφορα Στέκια και χώρους του Φεστιβάλ και βέβαια υπάρχει η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 20.30 με κεντρικό ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι, αμέσως μετά την είδηση του θανάτου του αγαπημένου μας συντρόφου Κώστα Καζάκου, αποφασίσαμε οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας να είναι αφιερωμένες σε εκείνον. Έτσι, το πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής του Φεστιβάλ θα ανοίξει με ένα βίντεο – αφιέρωμα στον Κώστα Καζάκο και στη συνέχεια το ήδη προγραμματισμένο αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη, με τίτλο «Άκουσε τη φωνή μου κι έλα…», θα τροποποιηθεί, περιλαμβάνοντας ένα μεγάλο μέρος από την εμβληματική παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο». Όμως, ο Κώστας Καζάκος θα είναι «παρών» και στη θεατρική παράσταση «Παραμύθι χωρίς όνομα» της θεατρικής ομάδας της ΚΝΕ, που ο ίδιος είχε προσωπική συμβολή στην προετοιμασία της.

Σχετικά θέματα

Απόψεις