Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Να αποσυρθεί το εκτρωματικό νομοσχέδιο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ζητούν τα Σωματεία του Πειραιά

Κινητοποίηση την Τετάρτη 31 Αυγούστου στις 4 μ.μ. στην συγκέντρωση έξω από τη Βουλή

Να αποσυρθεί τώρα το εκτρωματικό νομοσχέδιο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας τόνισαν οι εκπρόσωποι Σωματείων και φορέων στη σύσκεψη που κάλεσε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το απόγευμα της Δευτέρας.

Εξέφρασαν τη στήριξή τους στον αγώνα των μεταλλεργατών στα Ναυπηγεία για να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας, τα δεδουλευμένα και τα κατεκτημένα με αγώνες δικαιώματα τους. Παράλληλα καλούν κάθε εργαζόμενο να καταδικάσει το εκτρωματικό νομοσχέδιο, να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του, συμμετέχοντας την Τετάρτη 31 Αυγούστου στις 4 μ.μ. στην συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

 

Το κοινό κάλεσμα των Σωματείων και των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη

 

syskepsi

 

Στον στόχο της σύσκεψης να συμβάλει στη διεύρυνση των εργατικών λαϊκών δυνάμεων που έχουν συμφέρον να βγουν στο προσκήνιο, να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση ενάντια στο ξεπούλημα των ναυπηγείων, αναφέρθηκε εισηγητικά ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου. 

Η τελική φάση του σχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ για τα ναυπηγεία, όπως επισήμανε, οδηγεί στο όνομα της «εξυγίανσης» σε επίθεση ενάντια στους όρους αμοιβής και εργασίας. Παράλληλα, κάνει αβέβαιη τη συνέχιση της λειτουργίας μιας ακόμα μεγάλης παραγωγικής μονάδας. Το ίδιο έχει συμβεί και συνεχίζει να συμβαίνει, υπενθύμισε, σε μια σειρά άλλα μεγάλα εργοστάσια που θα μπορούσαν να ακμάζουν. Παρόλα αυτά συμβαίνει το αντίθετο «γιατί αυτό επιβάλλει ο νόμος του κέρδους» με τις κυβερνήσεις να έχουν τεράστιες ευθύνες διαχρονικά, όπως και η σημερινή της ΝΔ. Στο φόντο αυτό, υπενθύμισε την πικρή πείρα που έχουν οι εργαζόμενοι σε άλλα μεγάλα ναυπηγεία της χώρας από το πέρασμα των επιχειρήσεων αυτών από τα χέρια του ενός…«σωτήρα» – επενδυτή στον άλλο.

 

Νομοσχέδιο – «πιλότος» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

 

Ο Σ. Πουλικόγιαννης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχουν κάνει συνδικάτα, σωματειακές επιτροπές, Εργατικά Κέντρα και λαϊκοί φορείς αναπτύσσοντας δράσεις και αντιπαλεύοντας αυτή την πολιτική, αποκαλύπτοντας στους εργάτες τους στόχους της. Κοινές συσκέψεις, κινητοποιήσεις, περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς είναι μερικές από τις πρωτοβουλίες που πήραν.

«Αυτός ο αγώνας», είπε, «θέλουμε να διευρυνθεί μεθαύριο. Όσο γίνεται περισσότεροι εργάτες των Ναυπηγείων να βρεθούν στη σωστή, στην αγωνιστική, στην εργατική, στην περήφανη πλευρά, στις 4 μ.μ., στο Σύνταγμα». Οπως εξήγησε, η μαζική συμμετοχή εργαζομένων άλλων κλάδων δεν αφορά μόνο την έκφραση αλληλεγγύης αλλά την απάντηση σε έναν νόμο που θέλει να προσαρμόζει τη δουλειά, το μισθό, τα δικαιώματα στα μέτρα του κάθε επενδυτή. «Πρόκειται για ένα ακόμα αντιδραστικό βήμα στο ήδη υπάρχον αντεργατικό νομικό πλαίσιο, που κάνει ειδικές οικονομικές ζώνες τους χώρους δουλειάς», σημείωσε και ξεκαθάρισε πως ο αγώνας ενάντια του είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων.

Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε κάθε εργαζόμενο να απορρίψει «τις θλιβερές εξαιρέσεις των κυβερνητικών συνδικαλιστών, στην πραγματικότητα τα φερέφωνα της κυβέρνησης και των καινούργιων επενδυτών που τίποτα άλλο δεν κάνουν όλο αυτό το διάστημα παρά να απειλούν, εκφοβίζουν, εκβιάζουν τους εργάτες να δεχτούν να βάλουν τα χέρια τους και να βγάλουν τα μάτια τους». Όπως σχολίασε, μάλιστα, οι εν λόγω δυνάμεις «φτάνουν στο σημείο να καλούν σε αντισυγκέντρωση υπεράσπισης του ελεεινού νομοσχεδίου» την ώρα που στη Βουλή θα ψηφίζεται ο σφαγιασμός των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. 

«Τις λίγες ώρες που μας απομένουν δίνουμε βροντερό αγωνιστικό ”παρών”. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για πλατιά συμμετοχή στη συγκέντρωση της Τετάρτης», τόνισε ο Σ. Πουλικόγιαννης. «Οι εργάτες ό,τι κέρδισαν το κέρδισαν με πάλη και αγώνα, όχι εκπλιπαρώντας και ποντάροντας σε “κουτσά άλογα”, που άλλο δεν έκαναν τόσα χρόνια από το να μας ξεζουμίζουν και να μας εκμεταλλεύονται», κατέληξε. 

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν εκπρόσωποι σωματείων και επιτροπών από διαφορετικούς χώρους δουλειάς.

 

Κάθε εργαζόμενος πρέπει να στηρίξει αυτό τον αγώνα

 

«Οι μεταλλεργάτες ενωμένοι διεκδικούμε τα αυτονόητα», ανέφερε ο Λεωνίδας Γραμματικός, από την Σωματειακή Επιτροπή στα ναυπηγεία «Σπανόπουλου». «Οι εξελίξεις στα ναυπηγεία Ελευσίνας κρούουν τον κώδωνα για όλους τους χώρους», ξεκαθάρισε και υπογράμμισε την ανάγκη την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία, στο Μέταλλο, σε άλλους κλάδους, να βρεθούν μαζικά στον δρόμο.

Στην επίθεση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι αναφέρθηκε ο Θανάσης Γκόγκος, από το Συνδικάτο Φαρμάκου, καλώντας σε μαζική και ενωμένη απάντηση των εργαζομένων. 

Την εκτεταμμένη εργολαβοποίηση σε κλάδους όπως η Ενέργεια ανέδειξε ο Γιώργος Σχίζας, από το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια. «Όταν ακούμε εξυγίανση, ξέρουμε ότι μιλάνε για την εξυγίανση των κερδών τους», σχολίασε. 

«Είναι χρέος μας να συμμετέχουμε στη συγκέντρωση της Τετάρτης», υπογράμμισε ο Σταύρος Τουμανίδης, από το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, επισημαίνοντας πως η κοινή αγωνιστική δράση με το Συνδικάτο Μετάλλου όλα τα προηγούμενα χρόνια οδήγησε σε μικρότερες και μεγαλύτερες νίκες για τους εργαζόμενους. 

Για την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων που συνοδεύει την ενισχυμένη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, μίλησε ο Κώστας Προφύρης, από το Συνδικάτο Τροφίμων – Ποτών. «Όπου δεν υπάρχει αλληλεγγύη δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα. Για εμάς νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», είπε. 

 

Πλούσια πείρα μεταφέρθηκε στη σύσκεψη

 

Την πείρα από τις κινητοποιήσεις για την απόσπαση αυξήσεων, την υπογραφή Συμβάσεων, την ακύρωση απολύσεων μετέφερε ο Γιώργος Δρέττας, από την Ένωση ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας. Ο αγωνιστικός αυτός βηματισμός, όπως τόνισε, θα συνεχιστεί με τη συμμετοχή στην κινητοποίηση της Τετάρτης.

Την κοινή πείρα από το μεγάλο διάστημα ανεργίας και ανασφάλειας που μοιράζονται οι εργαζόμενοι στη Ζώνη με τους συναδέλφους τους στα ναυπηγεία Ελευσίνας ανέδειξε ο Δημήτρης Δημόπουλος, από Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου. Όπως εξήγησε, η πείρα από τη Ζώνη δείχνει ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να θυσιάσουν τα δικαιώματα τους στο όνομα της προσπάθειας να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο.

Στις μεγάλες ανάγκες της χώρας για ναυπήγηση πλοίων, αναφέρθηκε ο Θανάσης Ευαγγελάκης, από την ΠΕΜΕΝ, φέρνοντας το παράδειγμα των υπερήλικων πλοίων της Ακτοπλοΐας. Παράλληλα, κατήγγειλε τα σχέδια που συναντούν την κατασκευή των απαραίτητων πλοίων με τις παχυλές επιδοτήσεις στους βιομηχάνους και στην ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι από τη θέση της μειοψηφίας στο επιχειρησιακό Σωματείο, μετέφερε ο Άκης Δουλόπουλος, από το παράρτημα Θριάσιου του Συνδικάτου Μετάλλου, εργαζόμενος στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και μέλος της Διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου. Όπως εξήγησε, οι 600 εργαζόμενοι ζουν με την απληρωσιά να τους συνοδεύει εδώ και μια δεκαετία, είναι αναγκασμένοι να αναζητούν αλλού μεροκάματο. «Η σημερινή σύσκεψη, η συμμετοχή συναδέλφων από το ναυπηγείο μας δίνει μεγάλη δύναμη», τόνισε και πρόσθεσε: «Δίνουμε ραντεβού στη συγκέντρωση της Τετάρτης».

Από 902.gr

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις