Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μητσοτάκης: Έδωσε διαπιστευτήρια στον Μπάιντεν και παραγγελία ενός σμήνους F-35

Με την ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις (που μετατρέπουν τη χώρα σε αμερικάνικο οικόπεδο) «ανά χείρας» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης..

Με την ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις (που μετατρέπουν τη χώρα σε αμερικάνικο οικόπεδο) «ανά χείρας» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε απέναντι από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δίνοντας διαπιστευτήρια και προτάσσοντας τη στρατηγική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης για βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο την Ουκρανία και στα επικίνδυνα ΝΑΤΟικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή. 

Παράλληλα εξήγγειλε την αγορά από την Ελλάδα ενός σμήνους μαχητικών αεροσκαφών F – 35, το κόστος του οποίου ξεπερνάει τα 3 δισ. δολάρια με την αποπληρωμή του να φορτώνεται στις πλάτες του ελληνικού λαού προσφέροντας ζεστό χρήμα στα αμερικάνικα μονοπώλια όπλων. 

Πάντα «αμερικανοτσολιάδες» στη «σωστή πλευρά της ιστορίας»…   

«Ήμασταν πάντα μαζί στην σωστή πλευρά της ιστορίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στις σύντομες δηλώσεις των δύο ηγετών επαναφέροντας με πιο εύηχο τρόπο το «ανήκομεν εις την Δύσιν» και το «στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «είναι προνόμιο μου να είμαι στο Λευκό Οίκο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο όχι μόνο τα αμυντικά θέματα αλλά στο εμπόριο. Υποστήριξε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ αντιμετωπίζουν αλληλέγγυες τον πόλεμο στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να έχουμε κοινή θέση», δηλώντας ουσιαστικά έτοιμος για βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση. 

Επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ενεργειακός κόμβος, εμφανιζόμενους ουσιαστικά έτοιμος να προσφέρει γη και ύδωρ στα αμερικάνικα μονοπώλια ενέργειας με στόχο να ενισχύσει και τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης. 

Σε αυτό το πλαίσιο έκανε ειδική αναφορά στην κύρωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, επισημαίνοντας το ρόλο της Αλεξανδρούπολης τόσο για τα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ όσο και για τις προσπάθειες αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου από αμερικανικό LNG.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Αλεξανδρούπολη είναι μόλις 500 μίλια από την Ουκρανία και πέρα από τη σπουδαιότητα για το ΝΑΤΟ είναι κόμβος για το υγροποιημένο φυσικό αέριο».

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του τόνισε ταυτόχρονα την πρόθεση του να συμμετέχει ενεργά η χώρα σε οποιαδήποτε μελλοντική πολεμική σύρραξη αναφέροντας ότι «απαντηθεί με σθένος και από κοινού» οποιαδήποτε επιθετική κίνηση.  

Εξήγγειλε ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα θα κινηθεί για την αγορά μιας μοίρας αμερικανικών μαχητικών F-35.

Όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσουμε τη μακρά συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών μας, αποκαλύπτοντας πως η Ελλάδα θα εκκινήσει τη διαδικασία για την αγορά ενός σμήνους F-35.

«Θα προσθέσουμε αυτό το καταπληκτικό αεροπλάνο στην πολεμική αεροπορία μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Οι ευχαριστίες Μπάιντεν μυρίζουν μπαρούτι… 

«Ελλάδα και ΗΠΑ είναι εκεί (στον πόλεμο στην Ουκρανία) σαν μια φωνή», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του σε δεξίωση που έγινε στο Λευκό Οίκο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δείχνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση απροκάλυπτα έχει εμπλέξει το λαό στα πολεμικά σχέδια των ΝΑΤΟικών.

Ταυτόχρονα ο Μπάιντεν εξήρε το «σθένος» του Έλληνα πρωθυπουργού να προσφέρει όπλα και απλόχερη στήριξη στην Ουκρανία. 

Θα συζητήσουμε για τον πόλεμο, την εμβάθυνση των αμυντικών σχέσεων, την ενέργεια, την ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή είχε αναφέρει νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν δίνοντας το στίγμα των επαφών στις σύντομες δηλώσεις πριν την έναρξη της συνάντησης. Ευχαρίστησε θερμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκφράζοντας την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για την ενεργή εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στον πόλεμο αλλά και για την πρόσφατη κύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις Βάσεις από την Βουλή. 

Αναφέρθηκε στις σχέσεις «φιλίας» των ΗΠΑ και της Ελλάδας και υποστήριξε πως η ρωσική επιθετικότητα είναι απειλή στη δημοκρατία και «βάλλει κατά της καθεστηκυίας τάξη», εμφανίζοντας την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία μεταξύ του ΝΑΤΟικού μπλοκ και της Μόσχας σαν σύγκρουση μεταξύ δημοκρατικών και απολυταρχικών καθεστώτων.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Σχετικά θέματα

Απόψεις