Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κυπριακό: συνάντηση επώδυνων διευθετήσεων

Για "50η επέτειο διαίρεσης (!) μιλάνε οι ΗΠΑ. Ούτε εισβολή, ούτε κατοχή!

Με αφορμή τη συνάντηση του πρόεδρου ΗΠΑ Biden με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Το περιεχόμενο της εν λόγω ανακοίνωσης είναι όχι μόνο προκλητικό αλλά κι’ επικίνδυνα ανησυχητικό καθότι ο Λευκός Οίκος κάνει μια μεθοδευμένα βιαστική αναφορά στο κυπριακό. Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στην «50ή επέτειο διαίρεσης».

Αυτό. Ουδεμία αναφορά σε εισβολή και κατοχή από την Τουρκία. Πρόδηλα η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν αποτελεί ένα pro forma έγγραφο. Τουναντίον, ως επίσημη ανακοίνωση έχει τη δική της πολιτική σημειολογία, καθότι η απουσία ονομαστικής αναφοράς στο δράστη του εγκλήματος της εισβολής και κατοχής, δηλαδή στην Τουρκία, υποδηλοί περισσότερα απ` όσα αναφέρονται στο συγκεκριμένο κείμενο. Ο Λευκός Οίκος γνωρίζει τόσο για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο πραξικόπημα του `74, όσο και για τις πέντε δεκαετίες διχοτόμησης της Κύπρου λόγω εισβολής και κατοχής της νήσου από την ΝΑΤΟϊκή Τουρκία. Ωστόσο ποιεί την νήσσαν, όπως ακριβώς πράττει εδώ και χρόνια ρυμουλκώντας ταυτόχρονα τις κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που έρχονται κι` επανέρχονται στο επίκεντρο επώδυνων διευθετήσεων. Ας σημειωθεί πάντως πως ενώ ουδεμία αναφορά γίνεται στην Τουρκία ως εισβολέα, εντούτοις στην ίδια ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος δεν ξεχνά ν` αναφέρει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πρόδηλα, ο Λευκός Οίκος επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την πολιτική των διαφορετικών κριτηρίων που ασκεί το `βαθύ κράτος` των ΗΠΑ.

Όχι τυχαία, άλλωστε, αυτό που ξεχωρίζει στη σχετική ανακοίνωση είναι η ακροτελεύτια παράγραφος με ειδική μνεία στη στήριξη του προέδρου των ΗΠΑ στο διχοτομικό σχέδιο “λύσης” του κυπριακού με βάση τη δικοινοτική-διζωνική ομοσπονδία. Συνολικά, η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου βρίσκεται σε συνάρτηση με τα γεωπολιτικά συμφέροντα και σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ήτοι του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή. Σχέδια, τα οποία οδηγούν επι της ουσίας στη στρατιωτικοποίηση και, συνακόλουθα, στη διχοτόμηση της Κύπρου. Πρόκειται για σχεδιασμούς και διευθετήσεις που θέτουν ακόμα πιο βαθιά τον κυπριακό λαό στο “στόμα του λύκου”.

Αυτό επομένως που έχει σημασία για την ερμηνεία των σημερινών εξελίξεων, είναι ότι πολλαπλασιάζονται οι πιέσεις για οδυνηρούς συμβιβασμούς, καθώς γίνεται πιο ευδιάκριτη, ιδιαίτερα μέσα από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η απουσία αντιμετώπισης του κυπριακού ως διεθνούς προβλήματος εισβολής, εποικισμού και κατοχής.

Άλλωστε οι υπό εκκόλαψη διαπραγματεύσεις για το κυπριακό και το Αιγαίο διεξάγονται με αμερικανική εποπτεία, στη βάση του λεγόμενου “οδικού χάρτη” που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη του 2023, με πολύ σοβαρούς κινδύνους για τους λαούς, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτού του οδικού χάρτη πραγματοποιήθηκε και ο πρώτος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ-Κύπρου στη Λευκωσία, ωθώντας έτσι τ` όλο ζήτημα των διευθετήσεων κάτω από ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα. Και μάλιστα σε μια περίοδο έντασης του ιμπεριαλισμού, όπου -για παράδειγμα-  ευρωατλαντικός άξονας και Ισραήλ, αξιοποιώντας τις αγγλο/αμερικανικές βάσεις σε Κύπρο κι` Ελλάδα, κλιμακώνουν τη σφαγή σε Παλαιστίνη και Λίβανο.

Επομένως η συνάντηση της 30ης Οκτωβρίου μεταξύ Biden και Χριστοδουλίδη διεξάγεται ακριβώς στο πλαίσιο των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών στόχων με επίκεντρο την προώθηση των συμφερόντων των ενεργειακών μονοπωλίων, την ενίσχυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας της λυκοσυμμαχίας, τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και, βέβαια, τη διχοτόμηση της Κύπρου. Επομένως με βάση τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου σε συνθήκες γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και με πρόσχημα την ανθρωπιστική βοήθεια, η συνάντηση της 30ης Οκτωβρίου αποτελεί μέρος στην αλυσίδα διαιώνισης του αρνητικού και επικίνδυνου ρόλου που διαχρονικά διαδραματίζουν στο κυπριακό ΗΠΑ-ΗΒ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, μετατρέποντας την Κύπρο σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. 

Συνολικά, η συνάντηση, ο σχετικός στρατηγικός διάλογος και, συνακόλουθα, οι συνομιλίες στοχεύουν στη δημιουργία τετελεσμένων διχοτομικού σχεδίου διζωνικής-δικοινοτικής ή/και συνομοσπονδιακής μορφής, με στόχο ν` ανοίξει μεταξύ άλλων ο δρόμος για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων του νησιού προς όφελος των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των ευρωατλαντικών σχεδιασμών.  

 

——————-

*Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και πρώην πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές ήταν υποψήφιος με το ΚΚΕ.

Σχετικά θέματα

Απόψεις