Σε παραπέρα αύξηση των ήδη τεράστιων στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ και σε κατάρτιση αντίστοιχου σχεδιασμού, προκειμένου ο αμερικανικός στρατός να έχει την ετοιμότητα και την ικανότητα να διεξάγει πόλεμο σε πολλαπλά θέατρα πολέμου σε όλο τον κόσμο, καλεί έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου για την αμυντική στρατηγική των ΗΠΑ, αποτυπώνοντας με χαρακτηριστικό τρόπο την πολεμική προετοιμασία της Ουάσιγκτον και όλων των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων για μεγάλη πολεμική κλιμάκωση μέσα στα επόμενα χρόνια.
Στο ίδιο πλαίσιο, εν μέσω της σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, διεξάγονται τεράστιες στρατιωτικές ασκήσεις – πρόβες γενικότερου πολέμου, όπως τα ρωσικά ναυτικά γυμνάσια που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες με τη συμμετοχή σχεδόν 300 σκαφών και η κοινή ρωσο-κινεζική ναυτική άσκηση στον Κόλπο της Φινλανδίας, ενώ ταυτόχρονα δοκιμάζονται νέα οπλικά συστήματα, όπως οι δοκιμές υπερηχητικών όπλων από τις ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκαν στη Φλόριντα.
Αποκαλυπτική έκθεση για την «Εθνική Αμυντική Στρατηγική» των ΗΠΑ
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας θα πρέπει να διασφαλίσει την παροχή πόρων και τον σχεδιασμό για να μπορούν οι ΗΠΑ να διεξάγουν πολέμους σε πολλά μέρη του κόσμου, αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής για την Εθνική Αμυντική Στρατηγική των ΗΠΑ, μιας διακομματικής επιτροπής Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων με εντολή του Κογκρέσου, επιφορτισμένης με την ανάλυση και την παροχή συστάσεων σχετικά με την «Εθνική Αμυντική Στρατηγική» που παρουσίασε το 2022 η κυβέρνηση Μπάιντεν.
Με βάση τα παραπάνω, η έκθεση καλεί σε παραπέρα αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, σε ρυθμό πάνω από τον πληθωρισμό, για την αντιμετώπιση της Κίνας και της Ρωσίας.
Η Επιτροπή «διαπιστώνει ότι η αμυντική βιομηχανική βάση των ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες εξοπλισμού, τεχνολογίας και πυρομαχικών των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων και εταίρων τους. Μια παρατεταμένη σύγκρουση, ειδικά σε πολλαπλά θέατρα, θα απαιτούσε πολύ μεγαλύτερη ικανότητα παραγωγής, συντήρησης και αναπλήρωσης όπλων και πυρομαχικών».
Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για «υποεπενδύσεις», «κενά στο εργατικό δυναμικό, ανεπαρκείς υποδομές παραγωγής και εύθραυστες αλυσίδες εφοδιασμού».
Η Επιτροπή καλεί επίσης να επανεξεταστούν οι επιχειρησιακές οδηγίες του στρατού των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του συντονισμού της Κίνας και της Ρωσίας σε όλο τον κόσμο.
Επισημαίνει ακόμα ότι η «Εθνική Αμυντική Στρατηγική» του 2022 «δεν λαμβάνει επαρκώς υπόψη τον παγκόσμιο ανταγωνισμό ή την πολύ πραγματική απειλή ταυτόχρονης σύγκρουσης σε περισσότερα από ένα θέατρα».
Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή καλεί σε ανάπτυξη στρατηγικής για ικανότητα πολέμου σε πολλαπλά μέτωπα, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι αυτή η στρατηγική δεν έχει σχέση με τη στρατηγική «δύο πολέμων» που είχε σχεδιαστεί για «χωριστούς πολέμους εναντίον λιγότερο ικανών κρατών, ουσιαστικά ένα στη βορειοανατολική Ασία και ένα στη Μέση Ανατολή» (εννοεί τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν).
Σήμερα, αναφέρει η έκθεση, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ πρέπει «να υπερασπιστούν την πατρίδα», να ηγηθούν στην «αποτροπή της εδαφικής επιθετικότητας της Κίνας στον Δυτικό Ειρηνικό – και να πολεμήσουν και να κερδίσουν αν χρειαστεί», να ηγηθούν «στον σχεδιασμό και τη δομή του ΝΑΤΟ για να αποτρέψουν και, αν χρειαστεί, να νικήσουν τη ρωσική επιθετικότητα», να αντιμετωπίσουν «μαζί με εταίρους στη Μέση Ανατολή» τις «ιρανικές κακόβουλες δραστηριότητες».
Οι αντιθέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ
Σε δημοσίευμά του για την έκθεση της Επιτροπής, το αμερικανικό περιοδικό «Foreign Policy» αναδεικνύει τις αντιθέσεις που εκφράζονται στο εσωτερικό των ΗΠΑ αναφορικά με τις προτεραιότητες της «αμυντικής στρατηγικής» της Ουάσιγκτον.
Όπως επισημαίνει, ο Τόμας Μάνκεν, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, καλεί συγκεκριμένα σε μια αμυντική στρατηγική όπου το Πεντάγωνο θα προετοιμάζεται για πόλεμο σε τρία μέτωπα.
Άλλοι «ειδικοί» διαφωνούν: Ο Elbridge Colby, ο οποίος συμμετείχε στη διαμόρφωση της «Αμυντικής Στρατηγικής» το 2018 επί προεδρίας Τραμπ, δήλωσε σε εκδήλωση του «Foreign Affairs» αυτόν τον μήνα ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν τον στρατό που μπορεί να πολεμήσει δύο πολέμους. Πιστεύω ότι η Ασία είναι πιο σημαντική από την Ευρώπη. Αυτό είναι γεγονός σε δύο διαδοχικές εθνικές αμυντικές στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης Μπάιντεν».
Η έκθεση της Επιτροπής αναγνωρίζει ότι οι πόροι των ΗΠΑ δεν είναι απεριόριστοι και γι’ αυτό αναφέρει ότι πρέπει να τεθούν στόχοι για τις στρατιωτικές δυνατότητες που πρέπει να έχουν οι «σύμμαχοι» των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ώστε «να μειωθεί η υπερβολική εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Αλλά ακόμα και αν οι ΗΠΑ εστίαζαν μόνο στην Κίνα, αναφέρει η έκθεση, ο στρατός των ΗΠΑ πρέπει να έχει παρουσία σε όλο τον κόσμο, για να αντιμετωπίσει τα παγκόσμια συμφέροντα της Κίνας.
Υπογραμμίζεται δε ότι «οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την Κίνα, τη Ρωσία και τους εταίρους τους μόνες τους – και σίγουρα δεν μπορούν να κερδίσουν έναν πόλεμο έτσι. Δεδομένης της αυξανόμενης ευθυγράμμισης των αυταρχικών κρατών, οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν στην ενίσχυση των συμμάχων τους και στην ολοκλήρωση των στρατιωτικών (και οικονομικών, διπλωματικών και βιομηχανικών) προσπαθειών τους με τις δικές τους».
Δοκιμή υπερηχητικών όπλων από τις ΗΠΑ
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο στρατός και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ πραγματοποίησαν δοκιμή υπερηχητικών όπλων στη διαστημική βάση στο Κέιπ Κανάβεραλ της Φλόριντα.
«Αυτή η δοκιμή ήταν ένα ουσιαστικό σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη της επιχειρησιακής τεχνολογίας υπερήχων» και «τη συνεχή πρόοδο προς την ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων», δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Στα μέσα Ιούλη το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει επίσης την πραγματοποίηση δοκιμαστικής πτήσης υπερηχητικού πυραύλου από πυραυλική βάση στη Χαβάη, στον Ειρηνικό.
Τεράστιες ασκήσεις από το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό
Σε ένα τέτοιο φόντο και εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό ξεκίνησε τεράστιες ασκήσεις.
Σε αυτές συμμετέχουν σχεδόν 300 σκάφη, συμπεριλαμβανομένων υποβρυχίων, έως και 50 αεροσκάφη και πάνω από 20.000 μέλη προσωπικού, στρατιωτικοί και πολίτες, ενώ αφορούν διαφορετικούς στόλους της χώρας, όπως ανακοίνωσε χτες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Οι ρωσικοί στόλοι του Βορρά, του Ειρηνικού και της Βαλτικής, καθώς και ο στόλος της Κασπίας συμμετέχουν στις ασκήσεις που θα διεξαχθούν στις αντίστοιχες επιχειρησιακές τους ζώνες, διευκρίνισε το υπουργείο σε ανακοίνωση στο «Telegram».
«Ο ουσιαστικός στόχος των ασκήσεων είναι να δοκιμαστούν οι ενέργειες της στρατιωτικής ναυτικής διοίκησης σε όλα τα επίπεδα, καθώς και το επίπεδο ετοιμότητας των πληρωμάτων των πλοίων, των μονάδων αεροπορίας του ναυτικού και των στρατευμάτων παράκτιων περιοχών», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Στη διάρκεια των ασκήσεων, που θα διαρκέσουν «κάποιες ημέρες», οι στόλοι θα πραγματοποιήσουν «πάνω από 300 ασκήσεις με τη χρήση όπλων», σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο.
Παράλληλα διεξάγεται κοινή ρωσο-κινεζική άσκηση στον Κόλπο της Φινλανδίας, ο οποίος βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας, μεταξύ Φινλανδίας, Ρωσίας και Εσθονίας.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η άσκηση έλαβε χώρα στη ναυτική βάση του Στόλου της Βαλτικής στην περιφέρεια του Λένινγκραντ και σε αυτήν συμμετείχαν η κορβέτα «Soobrazitelny» του ρωσικού στόλου και το κινεζικό αντιτορπιλικό «Jiaozuo».
Μεταξύ άλλων η άσκηση περιλάμβανε εντοπισμό και καταστροφή εχθρικών ναρκοπεδίων, ενέργειες έρευνας και διάσωσης κ.ά.
Τοποθετήσεις και «διαρροές» για ενδεχόμενο συμβιβασμό με εδαφικές παραχωρήσεις
Στο μεταξύ, με φόντο τη δυσμενή κατάσταση για τις ουκρανικές δυνάμεις στο στρατιωτικό πεδίο της σύγκρουσης με τη Ρωσία, την ίδια ώρα που το ευρωατλαντικό μπλοκ αυξάνει συνεχώς τη στρατιωτική και οικονομική στήριξη του Κιέβου -υπενθυμίζεται ότι μόλις τη Δευτέρα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέο πακέτο όπλων ύψους 1,7 δισ. ευρώ- πληθαίνουν και μια σειρά από τοποθετήσεις, αναλύσεις και «διαρροές» σε «δυτικά» ΜΜΕ για το ενδεχόμενο ενός προσωρινού συμβιβασμού στη σύγκρουση.
Στο πλαίσιο δε αυτών των τοποθετήσεων «ζυμώνεται» η προοπτική της αποδοχής των εδαφικών απωλειών από την πλευρά της Ουκρανίας.
Σε άρθρο του στους «Financial Times», ο Gideon Rachman, επικεφαλής αρθρογράφος διεθνών θεμάτων της εφημερίδας, αναφέρει ότι με βάση την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο πεδίο, «είναι απίθανο το Κίεβο να μπορέσει να πάρει πίσω όλα τα εδάφη του με τη δύναμη των όπλων. Οι Ουκρανοί και οι κύριοι Δυτικοί υποστηρικτές τους το γνωρίζουν αυτό, ακόμα κι αν δεν το αναγνωρίζουν δημόσια».
Επισημαίνει δε ότι «το να υπάρξουν εδαφικές παραχωρήσεις σε αντάλλαγμα για την ειρήνη κερδίζει κάποια υποστήριξη από το ουκρανικό κοινό, αν και δεν είναι ακόμη πλειοψηφική θέση».
Ο ίδιος προσθέτει μάλιστα ότι «το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη δεν είναι η βαθιά απροθυμία της Ουκρανίας να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις», αλλά οι «εγγυήσεις ασφαλείας» για το Κίεβο και η απαίτηση της Μόσχας για ουδετερότητα της Ουκρανίας και μη ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Η Ρωσία θα απαιτούσε ακόμα μια διευθέτηση που θα περιλάμβανε την υποταγή του 80% της Ουκρανίας που δεν ήλεγχε. Οι Ουκρανοί χρειάζονται διαβεβαιώσεις ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει μια ειρηνευτική διευθέτηση για να επανεξοπλιστεί και μετά να επιστρέψει στην επίθεση», αναφέρει ο G. Rachman.
Ο ίδιος εκτιμά ότι «η Ρωσία φαίνεται να περιμένει τις εξελίξεις στην Αμερική», καθώς «η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα συμφωνήσει στην ουδετερότητα της Ουκρανίας. Αλλά μια κυβέρνηση Τραμπ – Βανς μπορεί».
Αντίστοιχα, η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», επικαλούμενη πηγές στις Βρυξέλλες, αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες και στρατιωτικοί δεν πιστεύουν πλέον στη στρατιωτική επιτυχία του ουκρανικού στρατού και περιμένουν μία συμφωνία εκεχειρίας να υπογραφεί μέσα σε 6 με 9 μήνες.
«Πρακτικά, κανείς στις Βρυξέλλες δεν περιμένει ότι η Ουκρανία θα ανακτήσει τα χαμένα εδάφη της. Κανείς δεν θέλει να μιλήσει για αυτό, τουλάχιστον όχι επίσημα», αναφέρει η εφημερίδα, λέγοντας ότι οι πηγές της αναφέρουν πως οι εξελίξεις στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι «πολύ χειρότερες» για το Κίεβο από ό,τι πιστεύεται στη «Δύση». Η διάρρηξη της ουκρανικής δεύτερης γραμμής άμυνας από τη Ρωσία είναι «απλώς θέμα χρόνου», είπαν.
«Στη σημερινή κατάσταση δεν βλέπω άλλη διέξοδο από την ταχύτερη κατάπαυση του πυρός», είπε μία από τις πηγές, προσθέτοντας βέβαια ότι και μετά από αυτό «μια τέτοια κατάσταση μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, με τοπική παραβίαση της εκεχειρίας να συμβαίνει ξανά και ξανά». Aπό 902.gr