Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα: «Δεν πάει άλλο με την ακρίβεια» – Όχι στην εμπλοκή στον πόλεμο

Δεκάδες χιλιάδες λαού διαδήλωσαν στο Σύνταγμα, στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση Συνδικάτων και φορέων. Το «δεν πάει άλλο με την ακρίβεια»..

Δεκάδες χιλιάδες λαού διαδήλωσαν στο Σύνταγμα, στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση Συνδικάτων και φορέων.

Το «δεν πάει άλλο με την ακρίβεια» ακούστηκε δυνατά στο κέντρο της Αθήνας που βούλιαξε από τον κόσμο. 

Στάλθηκε μήνυμα κλιμάκωσης της πάλης μπροστά στην Εργατική Πρωτομαγιά, για αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις, αλλά και ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή.

Σημαντικό βήμα κλιμάκωσης της πάλης του εργατικού, λαϊκού κινήματος, χαρακτήρισε  τη σημερινή  απεργία, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δήλωσή του από την απεργιακή  συγκέντρωση στο Σύνταγμα. 

Εργαζόμενοι από δεκάδες κλάδους που από τα χαράματα έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, γυναίκες, φοιτητές, μαθητές, οικογένειες με μικρά παιδιά έδωσαν εργατική – λαϊκή απάντηση στην ακρίβεια και τα κυβερνητικά μέτρα-ψίχουλα, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας, στις επιπτώσεις αυτής της εμπλοκής.

Το Σύνταγμα κατακλύστηκε από χιλιάδες απεργούς με τα πανό τους, με τα μαχητικά μπλοκ τους που απλώθηκαν σε όλους τους γύρω δρόμους. Η Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας, η Όθωνος, η Γεωργίου Σταύρου ήταν γεμάτες με απεργούς, ενώ τα μπλοκ απλώνονταν και στην Πανεπιστημίου.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας που έκαναν το βήμα και απήργησαν έδωσαν εργατική – λαϊκή απάντηση στην ακρίβεια και στην εμπλοκή στον πόλεμο.

Μεγάλοι χώροι δουλειάς, σημαντικοί κλάδοι όπως οι συγκοινωνίες και οι μεταφορές νέκρωσαν. Εκατοντάδες απεργοί τράβηξαν χειρόφρενο στα λεωφορεία ακυρώνοντας στην πράξη το νόμο έκτρωμα Χατζηδάκη και τα εμπόδια που βάζουν όλοι οι οι αντεργατικοί νόμοι  στο απεργιακό δικαίωμα.

«Πανάκριβο το ρεύμα πανάκριβη η ζωή, οργάνωση και αγώνας η μόνη επιλογή» και «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», κάποια από τα συνθήματα που δόνησαν το κέντρο της Αθήνας.

Οι προσυγκεντρώσεις που είχαν σχηματιστεί νωρίτερα, γέμισαν τους δρόμους με ανθρώπινα ποτάμια από χιλιάδες απεργούς.

Για περισσότερα από 20 λεπτά οι προσυγκεντρώσεις έφταναν στο Σύνταγμα. 

«Συνεχίζουμε τον ανυποχώρητο αγώνα», τόνισε ο Βάλσαμος Συρίγος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων επισημαίνοντας: «Χωρίς να χαθεί μέρα. Από αύριο κιόλας συνεδριάζουν οι διοικήσεις των συνδικάτων, οργανώνονται συνελεύσεις και συγκεντρώσεις, θέτουν συγκεκριμένο σχέδιο ανά κλάδο και χώρο δουλειάς με κλιμάκωση των αγώνων μας την Πρωτομαγιά. Αυτή η Πρωτομαγιά έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί ο λαός μας δοκιμάζεται σε συνθήκες ενός νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου και πληρώνει πανάκριβα τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Εμείς όμως δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών. Είμαστε με τους λαούς, ενάντια στη φτώχεια, τον πόλεμο, στην προσφυγιά, στην εκμετάλλευση. Αυτό το μήνυμα πρέπει να κυριαρχήσει στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων, την Κυριακή της Πρωτομαγιάς, στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα και σε κάθε πόλη της Ελλάδας».

«Διεκδικούμε τα αυτονόητα. Να μπορέσουμε να δουλέψουμε στα μαγαζιά μας, για να ζήσουμε τις οικογένειές μας με αξιοπρέπεια» επεσήμανε ο Δημήτρης Βιτάλης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). «Ο αγώνας που δίνουμε, δεν είναι μόνο δικός μας αγώνας, δεν παλεύουμε μόνο για μας. Τα αιτήματά μας αφορούν όλο τον λαό» πρόσθεσε.

Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα προστασίας του εισοδήματός ενάντια στην ακρίβεια, που εξανεμίζει τους μισθούς στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα απαίτησε ο Βασίλης Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Γάλα – Ποτά – Τρόφιμα. 

Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις