Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Με 850 κιλά κοκαΐνη πιάστηκε πλοίο συμφερόντων του εφοπλιστή Λασκαρίδη στη Βενετία

Οι ιταλικές αρχές εντόπισαν κοκαΐνη αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ κρυμμένη σε ένα bulker της Laskaridis Shipping, την οποία διοικεί ο Πάνος Λασκαρίδης,..

Οι ιταλικές αρχές εντόπισαν κοκαΐνη αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ κρυμμένη σε ένα bulker της Laskaridis Shipping, την οποία διοικεί ο Πάνος Λασκαρίδης, μεταδίδει ο ναυτιλιακός ενημερωτικός ιστότοπος TradeWinds.

Το δημοσίευμα, όπως μεταφέρει το euro2day.gr σε δημοσίευμα το , κάνει λόγο για πλάνα τραβηγμένα από ελικόπτερο, που δείχνουν έναν αριθμό σκαφών του λιμενικού να περιβάλλουν τον ελληνόκτητο «Atlas» 75.000 dwt (κατασκευής 2012) στη Βενετία. Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι παρουσιάζονται να μελετούν τα σχέδια του πλοίου με σημαία Λιβερίας, πριν σταλούν δύτες για να επιθεωρήσουν το κύτος. Μπλοκ ναρκωτικών τυλιγμένα σε μαύρο πλαστικό ανακτώνται και μεταφέρονται σε ταχύπλοο.

Η Guardia di Finanza είπε ότι η κοκαΐνη ήταν κρυμμένη μέσα σε αγωγούς εξαερισμού. Συνολικά βρέθηκαν 570 δέματα, βάρους 850 κιλών.

 

Το σκάφος υποβλήθηκε σε περαιτέρω επιθεωρήσεις την Πέμπτη. Κανένας από τους ναυτικούς που επέβαιναν στο πλοίο δεν έχει συλληφθεί. Χρειάστηκαν αρκετές έρευνες για την εύρεση των ναρκωτικών. Το πλοίο παρέμεινε αγκυροβολημένο στη Βενετία σήμερα το πρωί. Είχε αναχωρήσει από το Σάντος στη Βραζιλία στις 23 Μαρτίου και έφτασε στη Βενετία στις 17 Απριλίου. Το euro2day.gr αναφέρει ότι επικοινώνησε με την εταιρεία για σχόλιο. Στελέχη της βρίσκονταν σε σύσκεψη και επιφυλάχθηκαν να ανταποκριθούν στο αίτημα.

Εταιρεία Λασκαρίδη: Τα 850 κιλά κοκαΐνης βρέθηκαν σε σημείο που είναι προσβάσιμο μόνο από δύτες

Ανακοίνωση για την υπόθεση της εύρεσης των 850 κιλών κοκαΐνης στο πλοίο συμφερόντων της εταιρείας Λασκαρίδη, έβγαλε η πλοιοκτήτρια εταιρεία, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι αφενός συνδράμει στις έρευνες των τοπικών αρχών και αφετέρου ότι δεν εμπλέκεται ούτε η ίδια ούτε το πλήρωμα σε αυτήν την υπόθεση. 

Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, και προσπαθώντας να δώσει εξηγήσεις, αναφέρει πως το παράνομο φορτίο βρέθηκε σε ένα σημείο του πλοίου (θυρίδες αναρρόφησης θαλασσινού νερού) το οποίο βρίσκεται «περίπου 11 μέτρα κάτω από την ίσαλο γραμμή» και το οποίο «μπορεί να προσεγγιστεί μόνο από δύτες».   

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η εταιρεία Laskaridis Shipping, εμπορικός διαχειριστής του πλοίου μεταφοράς χύδην φορτίου ATLAS (IMO: 9642368), συνδράμει στις έρευνες των τοπικών αρχών και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στην Ιταλία μετά την ανακάλυψη ύποπτου λαθρεμπορίου (που πιστεύεται ότι είναι κοκαΐνη) στις θυρίδες αναρρόφησης θαλασσινού νερού του πλοίου – περίπου 11 μέτρα κάτω από την ίσαλο γραμμή. Οι θυρίδες αναρρόφησης θαλασσινού νερού είναι ένα μέρος του πλοίου που δεν είναι προσβάσιμο από το εσωτερικό του και μπορεί να προσεγγιστεί μόνο από δύτες.

Το πλήρωμα παρείχε πλήρη συνεργασία στις αρχές, οι οποίες μετά από ενδελεχή έρευνα σε όλο το πλοίο, διαπίστωσαν ότι ούτε το πλήρωμα, ούτε η εταιρεία, εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στο σχετικό γεγονός.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι φόρτωσης στο Σάντος της Βραζιλίας στις 23 Μαρτίου και έφτασε, μέσω του Γιβραλτάρ για πετρέλευση, στη Βενετία της Ιταλίας για εκφόρτωση στις 17 Απριλίου 2023.

Το λαθρεμπόριο εντοπίστηκε από τις τοπικές αρχές ενώ το πλοίο βρισκόταν στο αγκυροβόλιο της Βενετίας.

Έκτοτε το πλοίο προχώρησε στον ελλιμενισμό, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, και οι εμπορικές εργασίες για την εκφόρτωση εξελίσσονται ομαλά».

Εφοπλιστής Λασκαρίδης: «Οι πλοιοκτήτες (…) δεν χρειάζονται τον πρωθυπουργό, μπορούν να χέσουν πάνω στον πρωθυπουργό”»

Ανεξαρτήτως των παραπάνω, να υπενθυμίσουμε ότι ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης είναι εκείνος που είχε μιλήσει σε ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού οργανισμού EIC (European Investigative Collaboration) που διεξάγει έρευνα με τίτλο «Black Trail».

 

«Αυτό πρέπει να το καταλάβετε καλά. Οι πλοιοκτήτες δεν χρειάζονται την ελληνική κυβέρνησηΔεν χρειάζονται το υπουργείο. Δεν χρειάζονται την ΙΜΟ (International Maritime Organisation), δεν χρειάζονται τον πρωθυπουργό, μπορούν να χέσουν πάνω στον πρωθυπουργόΟ πρωθυπουργός για αυτούς δεν έχει καμία χρησιμότητα. Γιατί; Γιατί η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τίποτα που θα κερδίσει ένας πλοιοκτήτης από την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία για την Ελλάδα, δεν υπάρχουν ναυλοσύμφωνα από την Ελλάδα, τίποτα στην Ελλάδα. Μόνο τα γραφεία τους είναι στην Ελλάδα. Το 80% των πλοίων τους είναι με ξένη σημαία. Δεν τους νοιάζει η ελληνική σημαία», ήταν τα λόγια του εφοπλιστή Λασκαρίδη...

Το βίντεο των δηλώσεων είχαν δείξει οι δημοσιογράφοι του ρεπορτάζ στον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη. Τις παραπάνω «ομορφιές» μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί.  Να σημειωθεί ότι ο εφοπλιστής Λασκαρίδης μετά τον σάλο είχε προχωρήσε… διευκρινιστική δήλωση του όπου εξέφρασε την «εκτίμηση και τον σεβασμό του» στον πρωθυπουργό

… και “προστάτης” των αρχαίων

Λίγες ημέρες μετά – και παρά τις δηλώσεις του Π. Λασκαρίδη – η υπουργός Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, υποδέχεται τον εφοπλιστή με αντικείμενο συζήτησης τη συνέχιση της χορηγίας της ανασκαφής στο ναυάγιο των Αντικυθήρων από το Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

image

Οταν έγινε αυτή η συζήτηση, ο εφοπλιστής όχι μόνο είχε προβεί στις παραπάνω δηλώσεις, αλλά είχε προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή των Αντικυθήρων καθώς το Αύγουστο του 2022 φερόταν να έχει ανελκύσει παράνομα δύο αρχαιά αντικείμενα, να τα έχει μεταφέρει σε ιδιωτικό χώρο, χωρίς να έχει λάβει καμία σχετική άδεια και εν τέλει να τα έχει παραδώσει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων μετά από καταγγελίες και δημοσιοποίηση του θέματος. 

Συγκεκριμένα, η ανέλκυση έγινε στις 12 Αυγούστου του 2020 και τα ευρήματα μεταφέρθηκαν σε ιδιωτική αποθήκη. Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ενημερώθηκε για την ανέλκυση κατόπιν εορτής μετά από έξι ημέρες και αφού προηγήθηκε καταγγελία από πολίτες που κατέθεσαν και φωτογραφικά ντοκουμέντα. 

Σημειώνεται, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία έχει πάρει τη δικαστική οδό δεν έχει τελεσιδικήσει.

Σχετικά θέματα

Απόψεις