Πολιτική

Η Μενδώνη καλοδέχεται εφοπλιστή που “χ@@@ζει πρωθυπουργούς”…

Η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη είχε συνάντηση στο γραφείο της με τον κ. Πάνο Λασκαρίδη! Τον υποδέχτηκε μάλιστα μαζί με την Κ. Δελλαπόρτα, αν. προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και στενή της συνεργάτιδα.

Μετά τις γνωστές στο πανελλήνιο πια δηλώσεις του Πάνου Λασκαρίδη στο ντοκιμαντέρ «Black Trail», ξεσηκώθηκαν οι πάντες. Και πώς να μην ξεσηκώνονταν, όταν ο εφοπλιστής έκανε δηλώσεις που έθιγαν ευθέως όχι απλώς το πρόσωπο του πρωθυπουργού, αλλά τον ίδιο τον θεσμό. Και βέβαια, ο τρόπος που ο κ. Πάνος Λασκαρίδης πήγε να ανασκευάσει, ήταν ανεπαρκέστατος, αφού πήγε να το φορτώσει στους δημοσιογράφους, που δήθεν διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις του, ενώ το βίντεο ήταν ξεκάθαρο: ο Πάνος Λασκαρίδης είπε όλα αυτά τα προσβλητικά μπροστά στην κάμερα, εν γνώσει του ότι δίνει συνέντευξη σε ξένους δημοσιογράφους!

Η κυβέρνηση θορυβήθηκε, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε «είναι απαράδεκτες δηλώσεις, οι οποίες δεν επιδέχονται καμία διόρθωση». Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενοχλήθηκε και εκνευρίστηκε πολύ από την απρέπεια του Π. Λασκαρίδη. Και μάλλον φρόντισε να το δείξει, επιβάλλοντας το δημόσιο «άδειασμα» του εφοπλιστή από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, που οδήγησε τελικά, δυο μέρες πριν, στην παραίτηση του Π. Λασκαρίδη από το συμβούλιο της Ένωσης. Ακόμη και ο αδερφός του, Αθανάσιος Λασκαρίδης, πήρε αποστάσεις δηλώνοντας «Αναφορικά με τον πρόσφατα δημιουργηθέντα θόρυβο σχετικά με τις δηλώσεις του αδελφού μου Παναγιώτη Λασκαρίδη σε συνέντευξη του στο European Investigative Collaboration, επιθυμώ να δηλώσω ότι αυτές είναι προσωπικές του απόψεις τις οποίες όχι μόνο δεν συμμερίζομαι, αλλά με βρίσκουν εκ διαμέτρου αντίθετο».

Η υπόθεση θα μπορούσε να έχει τελειώσει εδώ, με μια νίκη των πολιτικών θεσμών απέναντι σε αμετροεπείς εκπροσώπους ενός οικονομικού κλάδου. Κι αυτό θα ήταν το σωστό, γιατί τίποτε θετικό δεν προμηνύεται όταν οποιοσδήποτε επιχειρηματίας της χώρας αισθάνεται τόσο ισχυρός ώστε να μιλάει δημόσια τόσο υποτιμητικά για τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας και τον αρμόδιο Υπουργό. Κι αυτό δεν είναι θέμα προσώπων, είναι θεσμικό ζήτημα που θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν από κοινού όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και όλοι οι πολιτικοί, γυρνώντας την πλάτη σε όποιον επιδίδεται σε τέτοιες θεσμικές απρέπειες.

Κι όμως, δεν το ‘χουν καταλάβει όλοι αυτό. Πριν δύο ημέρες η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη είχε συνάντηση στο γραφείο της με τον κ. Πάνο Λασκαρίδη! Τον υποδέχτηκε μάλιστα μαζί με την Κ. Δελλαπόρτα, αν. προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και στενή της συνεργάτιδα. Τύποις η συνάντηση έγινε για την αρχαιολογική έρευνα του ναυαγίου των Αντικυθήρων, για να διαβεβαιώσει ο κ. Π. Λασκαρίδης τη Λ. Μενδώνη και την Κ. Δελλαπόρτα για τη συνέχιση της στήριξής του στην προσπάθεια για την υποβρύχια έρευνα του ναυαγίου, που είναι ένα από τα σημαντικότερα του αρχαίου κόσμου. Ουσιαστικά όμως είναι σαφές ότι ο Π. Λασκαρίδης, μετά την κατακραυγή από όλους, ψάχνει να βρει κυβερνητικά ερείσματα και αφορμές να δείξει ότι δεν υπάρχει πια δυσαρέσκεια από την κυβέρνηση για το πρόσωπό του. Όσο κι αν η Λ. Μενδώνη δεν είναι «πολιτικός», όπως η ίδια λέει, αλλά «τεχνοκράτης», δεν παύει να είναι Υπουργός και οφείλει να κατανοεί τις δεσμεύσεις που έχει αυτή η θέση. Όποια κι αν ήταν η αφορμή για τη συνάντηση, το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπει η συνάντηση είναι ένα: ότι ο Π. Λακαρίδης είναι κυβερνητικός συνομιλητής, παρά την προσβολή του στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Κι αυτό είναι ένα αντιδημοκρατικό και, ως εκ τούτου, επικίνδυνο μήνυμα!

Άραγε γνώριζε ο Πρωθυπουργός ή κάποιος άλλος από το Μαξίμου, για την πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού να συναντηθεί με τον εφοπλιστή Π. Λασκαρίδη; Αν γνώριζαν, γιατί δεν το σταμάτησαν; Αν δεν γνώριζαν, για πόσο καιρό θα ανέχονται την Λ. Μενδώνη να τους φέρνει σε δύσκολη θέση με τις επιλογές της;

Και κάτι τελευταίο: δεν μας ενδιαφέρει πόσα χρήματα έχει δώσει ή θα δώσει ο κ. Πάνος Λασκαρίδης για το ναυάγιο των Αντικυθήρων. Οι αρχαιότητες δεν πουλιούνται και δεν αγοράζονται και το αρχαίο ναυάγιο δεν ανήκει στον Π. Λασκαρίδη. Μετά από όσα συνέβησαν, το Υπουργείο Πολιτισμού όφειλε να μην επιτρέψει στον Π. Λασκαρίδη να συνδέει άλλο το όνομά του με το ναυάγιο ή να το χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για να ξεπλύνει τη ντροπιαστική του δήλωση. Ας δώσει η κυβέρνηση από τα χρήματα του ελληνικού δημοσίου για την έρευνα, ή ας βρει έναν άλλο εφοπλιστή να χορηγήσει την έρευνα στα Αντικύθηρα (σίγουρα θα βρίσκονταν πολλοί με προθυμία να το κάνουν). Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ο Π. Λασκαρίδης ως «χορηγός» του Υπουργείου Πολιτισμού και οποιουδήποτε άλλου Υπουργείου, γιατί τότε το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι «όλα πουλιούνται και αγοράζονται, ακόμη και η αξιοπρέπεια του Πρωθυπουργού».

Πηγη: newpost/Η.Ρώδης

(Επισκέψεις: 678 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend