Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, αναφέρθηκε στη συμφωνία «εθελοντικής αποκάλυψης καταθέσεων», στο πλαίσιο της οποίας πολίτες που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία, αλλά και σε άλλες τράπεζες του εξωτερικού θα μπορούν να τις νομιμοποιήσουν, πληρώνοντας ένα φόρο 15%, χωρίς την υποχρέωση να τις επαναπατρίσουν!

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση ( μνημονιακή, προμνημονιακή, ή αντι- μνημονιακή (;)), επιχειρεί να πείσει όσους έβγαλαν παράνομα χρήμα στην Ελβετία, ή αλλού, να το δηλώσουν για να το… σώσουν.

Δεν θα σταθούμε στο γεγονός της σκανδαλώδους επιβράβευσης της παρανομίας, αφού ο παράνομος θα πληρώσει φόρο 15%, ενώ ο νόμιμος (αυτός που δήλωσε στην Ελλάδα το ίδιο ποσό) θα πληρώσει 30%!

Θα σταθούμε στο γεγονός ότι, υπό οποιεσδήποτε προϋποθέσεις,  μια τέτοια ρύθμιση συνιστά νομιμοποίηση «μαύρου» χρήματος. Διότι, αν αυτό το χρήμα ήταν «καθαρό», δηλαδή είχε αποκτηθεί από νόμιμες και διαφανείς συναλλαγές, θα είχε δηλωθεί. Η παράνομη εξαγωγή του παραπέμπει και στον τρόπο που αποκτήθηκε.

Επομένως , η «νομιμοποίηση» δεν αφορά μόνο τα κεφάλαια, αλλά και τις «συναλλαγές» από τις οποίες αποκτήθηκαν.

(Επισκέψεις: 30 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend