Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μαχητική συγκέντρωση των διανομέων της «Wolt» έξω από τα γραφεία της εταιρείας

Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας «Wolt» πραγματοποιούν οι διανομείς, στο πλαίσιο της απεργίας τους και των πολυήμερων κινητοποιήσεών..

Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας «Wolt» πραγματοποιούν οι διανομείς, στο πλαίσιο της απεργίας τους και των πολυήμερων κινητοποιήσεών τους.

Με τη μαζική τους συμμετοχή αντιδρούν στην απόφαση της εταιρείας να μειώσει την αμοιβή τους ανά παραγγελία.

Με κορναρίσματα και υψωμένες γροθιές συνεχώς προστίθενται νέα μηχανάκια διανομέων.

Eκπρόσωποι από τα σωματεία και Επιτροπή των απεργών έχουν ζητήσει συνάντηση με την εταιρεία, προκειμένου να πάρουν απαντήσεις στα αιτήματα που έχουν διαμορφώσει.

Ωστόσο, η εταιρεία έχει φτιάξει δική της λίστα και θέλει να επιλέξει με ποιους θα μιλήσει. Συγκεκριμένα, θέλει να αποκλείσει από την Επιτροπή με την οποία θα συναντηθεί τον εκπρόσωπο του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού.

«Αυτό σημαίνει ότι θέλει να συνεχίσει η αδήλωτη εργασία στους στολάρχες. Αυτό σημαίνει ότι θέλει να συνεχίσουν εκατοντάδες συνάδελφοι μετανάστες να δουλεύουν σε τέτοιες συνθήκες», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Εκτός από το καθεστώς του “συνεργάτη”, σημαντικό μέρος των διανομέων εργάζονται σε ακόμα χειρότερες συνθήκες, ως υπάλληλοι “εργολάβων”, που τους απασχολούν με λειψά ένσημα και ασφάλιση, ενώ παρακρατούν μεγάλο μέρος των αποδοχών τους.

Την ώρα της κινητοποίησης, έγιναν καταγγελίες ότι στολάρχες απειλούν διανομείς να πιάσουν δουλειά γιατί αλλιώς θα τους “κλείσουν” την εφαρμογή. Στο πλαίσιο αυτό, το Συνδικάτο ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των διανομέων.

Κάτω από την αποφασιστικότητα των απεργών, στην αντιπροσωπεία θα συμπεριληφθεί ο αντιπρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου.

Στο μεταξύ, στην κινητοποίηση των εργαζομένων φτάνουν μηνύματα αλληλεγγύης. «Σε μια ώρα ξεκινάει απεργία από τους συναδέλφους της Wolt της Γερμανίας. Είμαστε μαζί τους. Τους στέλνουμε κι από εδώ το μήνυμα της νίκης», τόνισαν οι εργαζόμενοι. Στη συνέχεια, από τα μεγάφωνα ακούστηκε μήνυμα αλληλεγγύης που έστειλαν στους συναδέλφους τους ντελιβεράδες της πλατφόρμας από τη Γεωργία.

«Όλοι μαζί, Έλληνες και μετανάστες, εργαζόμενοι από όλες τις χώρες της Ευρώπης, γινόμαστε μια γροθιά», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού, Γιώργος Στεφανάκης.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν, καμία μείωση των αποδοχών ανά παραγγελία, επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα του Μάρτη του 2022 με αποζημίωση 0,40 ευρώ ανά χιλιόμετρο από το πρώτο μέτρο. Να σταματήσει η αδήλωτη εργασία. Συμβάσεις αορίστου χρόνου απευθείας με τη «Wolt» με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όσους διανομείς εργάζονται μέσω έμμεσου εργοδότη. Δωρεάν χορήγηση όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας. Κράνος – μπουφάν μηχανής – εξοπλισμός. Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

 

Δυναμική πορεία και στην Πάτρα

 

Μαζική, μαχητική μοτο-πορεία στους δρόμους της Πάτρας, απαιτώντας να μην προχωρήσουν τα μέτρα μείωσης της μισθοδοσίας των εργαζομένων της «Wolt», πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας διανομείς στην πόλη, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Διανομέων – Ντελιβεράδων Αχαΐας, στο πλαίσιο της τετράωρης στάσης εργασίας που εξήγγειλε, με συμμετοχή συνολικά στον κλάδο. 

«Είμαστε δίπλα σας, μαζί σας. Η απεργία σας είναι απόλυτα επιτυχημένη, όπως και η 4ωρη στάση εργασίας του συνδικάτου. Από το βράδυ της Κυριακής, η εφαρμογή για παραγγελίες στη “Wolt” έχει σταματήσει να λειτουργεί.  Φαίνεται ξανά, τι μπορούν να πετύχουν οι εργαζόμενοι παλεύοντας», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Νίκος Κουφαλάκος, στη συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας, με συμμετοχή διανομέων της ίδιας, αλλά και από άλλους χώρους δουλειάς. 

Τόνισε, πως η πάλη δεν σταματά, εκφράζοντας συνολικά την αποφασιστικότητα των διανομέων, να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. 

Στο πλευρό τους, βρέθηκε η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, με επικεφαλής το μέλος του ΔΣ, Βασίλη Βασιλείου, σημειώνοντας: «Και ο αγώνας σας, δείχνει το δρόμο της πάλης και της οργάνωσης και για άλλους εργαζόμενους σε αρκετούς χώρους, ανεξάρτητα του τι θα επιφέρουν οι συναντήσεις με τη διοίκηση της εταιρίας».

Η μοτοπορεία πέρασε και από τμήματα σχολών των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου. Στήριξη στον αγώνα των διανομέων εξέφρασαν και αρκετοί φοιτητικοί σύλλογοι με ψηφίσματά τους. Σημείωσαν, ότι είναι κοινός ο αγώνας τους και λόγω του γεγονότος, ότι και αρκετοί φοιτητές αναγκάζονται να εργάζονται και ως διανομείς, προκειμένου να μπορέσουν να τα φέρουν βόλτα στα καθημερινά μεγάλα έξοδα των σπουδών τους. 

ΠΗΓΗ: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις