Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Λίβυος πρωθυπουργός: Είμαστε δεσμευμένοι στο τουρκολυβικό μνημόνιο

Ενώ ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν.Δένδιας βρισκόταν στη Βεγγάζη, μερικά μόνο 24ωρα από την επίσκεψη του Κ.Μητσοτάκη στη Λιβύη, η απάντηση..

Ενώ ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν.Δένδιας βρισκόταν στη Βεγγάζη, μερικά μόνο 24ωρα από την επίσκεψη του Κ.Μητσοτάκη στη Λιβύη, η απάντηση ήρθε από τουρκικό έδαφος δια στόματος του μεταβατικού Λίβυου πρωθυπουργού Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά: Η συμφωνία μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

«Επαναβεβαιώνουμε την εγκυρότητα του πλαισίου που αποτέλεσε τη βάση των συμφωνιών μας με την Τουρκία σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και την ασφάλεια, καθώς εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών» δήλωσε ο κ. Ντμπεϊμπά σε συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Άγκυρα.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Λιβύης ανέφερε επίσης ότι στόχος του είναι να δημιουργήσει έναν «μεσογειακό διάλογο», δηλαδή ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου, όπου τα κράτη θα μπορούν να συζητήσουν για τα κοινά τους συμφέροντα.
Από πλευράς του ο Ερντογάν σημείωσε πως η χώρα του θα συνεχίσει τη στρατιωτική υποστήριξη στη Λιβύη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019.
«Η προστασία της κυριαρχίας της Λιβύης, της εδαφικής ακεραιότητας, της πολιτικής ενότητας, της ευημερίας του λαού της Λιβύης είναι οι κορυφαίοι στόχοι της Τουρκίας» δήλωσε ο Ερντογάν.
Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ανέφερε πως η υποστήριξη της Τουρκίας για τη Λιβύη απέτρεψε την πτώση της Τρίπολη, νέες σφαγές, υπό την προϋπόθεση κατάπαυσης του πυρός. «Εκείνοι που πήραν το μέρος των πραξικοπηματιών στη Λιβύη αντί για τη νομιμότητα ήταν σύμμαχοι σε σφαγές» δήλωσε ο Ερντογάν, καταλήγοντας πως η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει όλη την υποστήριξη στην κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν επίσης σειρά συμφωνιών που έχουν στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας, ιδίως της οικονομικής, μεταξύ των δύο χωρών.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας και τη συνεργασία μας (…) Θα υποστηρίξουμε την κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον ίδιο τρόπο που υποστηρίξαμε την προηγούμενη νόμιμη κυβέρνηση (της Τρίπολης)», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος. Τουρκικές εταιρείες, δε, θα διαδραματίσουν «σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Λιβύης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λιβύης, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί σήμερα Τρίτη με Τούρκους επιχειρηματίες.

Ο Δένδιας στην Βεγγάζη

Στη Βεγγάζη της Ανατολικής Λιβύης βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, στο ΝΑΤΟικής κοπής παζάρι για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατ. Μεσόγειο. Την ίδια ώρα, ο Λίβυος πρωθυπουργός, βρέθηκε στην Άκγυρα, όπου επιβεβαίωσε την «δέσμευση» στο παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Τρίπολης…

Ο Νίκος Δένιας, συναντήθηκε διαδοχικά με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Hussein Atiya Abdul Hafeez Al Qatrani, τον δήμαρχο της Βεγγάζης, Saqr Bujwari, και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Aguila Saleh Issa, με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται στις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις, ενώ εξετάστηκαν και ζητήματα που αφορούν την προσεχή έναρξη λειτουργίας του γενικού προξενείου Βεγγάζης.

Μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης, ο Ν. Δένδιας, σε δηλώσεις του, τόνισε την «πλήρη στήριξη» της ελληνικής κυβέρνησης στη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης και στην εκλογική διαδικασία που θα λάβει χώρα το Δεκέμβρη. Ευχαρίστησε δε τον αναπληρωτή πρωθυπουργό για την «ευθεία τοποθέτησή» τους για το παράνομο τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» που υπογράφτηκε το Νοέμβρη 2019 για τις θαλάσσιες ζώνες. Ο Al Qatrani θύμισε την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης (με έδρα τη Βεγγάζη) να μην κυρώσει αυτό το παράνομο «μνημόνιο».

Ο Ν. Δένδιας επανέλαβε ότι «η Ελλάδα είναι στη διάθεση της Λιβύης για να συμφωνήσουμε στις θαλάσσιες ζώνες μας. Είχαμε φτάσει, άλλωστε, όπως πολύ σωστά μου είπατε, εξαιρετικά κοντά το 2010. Δεν απέμεναν παρά ελάχιστα πράγματα για να ολοκληρωθεί τότε αυτή η συμφωνία», θύμισε. «Και βέβαια, είμαστε εδώ για να ενεργοποιήσουμε όλο το πλαίσιο των συμφωνιών με τη Λιβύη και να συνάψουμε και καινούριες συμφωνίες για να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην ανοικοδόμηση της χώρας», πρόσθεσε, παραπέμποντας σχετικά και «στην παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων που και έχουν μείνει εδώ και λειτουργούν εδώ στη Λιβύη και τη Βεγγάζη, και είναι έτοιμες, επίσης, να βοηθήσουν με γνώση της περιοχής στην ανοικοδόμηση της φίλης χώρας, της Λιβύης».

Αργότερα στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Aguila Saleh, την οποία χαρακτήρισε «εγκάρδια», ο Δένδιας μετέφερε ξανά «τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ανοικοδόμηση της χώρας με την πλήρη αποχώρηση των ξένων δυνάμεων». Κατά διπλωματικές πηγές, ο Saleh συμφώνησε ότι το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» είναι παράνομο, ο δε Δένδιας ζήτησε η λιβυκή Βουλή να συνεχίσει σε αυτήν την κατεύθυνση και να μην κυρώσει το κείμενο, να μη δώσει άδεια στην τουρκική εταιρεία υδρογονανθράκων ΤPΑΟ για έρευνες στην περιοχή που ορίζει το εν λόγω μνημόνιο και επικαλύπτει ελληνικές θαλάσσιες ζώνες νότια της Κρήτης.

Σε συνέχεια των παραπάνω, αύριο το βράδυ αναμένεται στην Αθήνα ο νέος επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ – Μενφί. Παλιός γνώριμος, ο πρ. πρέσβης της βορειοαφρικανικής χώρας στην Ελλάδα (είχε απελαθεί μετά από την υπογραφή του τουρκο-λιβυκού μνημονίου το Νοέμβρη 2019), θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη διαδοχικά με τον Κυρ. Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Οι Μενφί και Μητσοτάκης είχαν συνάντηση και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τρίπολη την προηγούμενη Τρίτη.

 
(Με πληροφορίες από: 902, ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, «Reuters», «Anadolu», Sputnik)  

Απόψεις