Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Λίβανος: Στους δρόμους ξανά διαδηλωτές παρά την απαγόρευση λόγω κορωνοϊού

Οι διαδηλώσεις άρχισαν ξανά στον πολύπαθο Λίβανο, έξι μήνες μετά την έναρξη της εξέγερσης στη χώρα. Οι πολίτες τήρησαν τα..

Οι διαδηλώσεις άρχισαν ξανά στον πολύπαθο Λίβανο, έξι μήνες μετά την έναρξη της εξέγερσης στη χώρα. Οι πολίτες τήρησαν τα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του Covid-19 μένοντας σπίτι, αλλά τις τελευταίες μέρες βγήκαν ξανά στους δρόμους, παραμένοντας κυρίως στα αυτοκίνητά τους, για να διαμαρτυρηθούν για την επιδείνωση της οικονομίας και το φορολογικό σύστημα, τη διαφθορά, την ανισότητα, το βιοτικό επίπεδο σε σημαντικό μέρος της κοινωνίας.

Την Κυριακή διαδηλωτές παραβλέποντας την απαγόρευση κυκλοφορίας έκλεισαν δρόμους σε όλο τον Λίβανο για να διαμαρτυρηθούν για την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα με τις δυνάμεις ασφαλείας να επεμβαίνουν για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στους αυτοκινητόδρομους, όπου πολίτες έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων.

Αυτό συνέβη στην Τρίπολη όταν στον αυτοκινητόδρομο Ντάμουρ, νεαροί έκαψαν λάστιχα για να καταγγείλουν την οικονομική κατάσταση, όπως και στην Ντμπάιγε, βόρειο προάστιο της Βηρυτού. Στην περιοχή Ζάλκα έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν και έλαβαν τις πρώτες βοήθειες, σύμφωνα με τον Ρόντνεϊ Έιντ, αξιωματούχο του λιβανέζικού Ερυθρού Σταυρού.

Το κίνημα αμφισβήτησης υπόσχεται να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν στις 17 Οκτωβρίου 2019 όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της χώρας για να ζητήσουν ανανέωση της πολιτικής τάξης, την οποία κατηγορούν για διαφθορά.

Άλλωστε εδώ και μήνες ο Λίβανος έχει βυθιστεί σε βαθιά οικονομική κρίση, η οποία έχει επιδεινωθεί από την επιδημία του κορονοϊού. Περίπου το 45% του πληθυσμού ζει πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, κατά 12% αναμένεται να συρρικνωθεί η οικονομία της χώρας, η οποία τον περασμένο μήνα δήλωσε για πρώτη φορά στην ιστορία της αδυναμία πληρωμής 1,2 δισ. του χρέους της. Επικριτές της κυβέρνησης αναφέρουν πως η κακή διαχείριση αντιμετώπισης της πανδημίας έχει αυξήσει τους φόβους ότι ο Λίβανος οδηγηθεί σε μεγάλη ύφεση το 2020.

Σχετικά θέματα

Απόψεις