Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Λάρισα: Οι διαμαρτυρίες και η δυσαρέσκεια των πλημμυροπαθών οδήγησαν σε «ναυάγιο» την κυβερνητική φιέστα

Αντιμέτωποι με την διαμαρτυρία και τη δυσαρέσκεια των πλημμυροπαθών βρέθηκαν υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης, σε μια ακόμα φιέστα που..

Αντιμέτωποι με την διαμαρτυρία και τη δυσαρέσκεια των πλημμυροπαθών βρέθηκαν υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης, σε μια ακόμα φιέστα που στήθηκε στη Λάρισα, αναγκάζοντας τον  Κωστή Χατζηδάκη να παραδεχθεί στο τέλος πως «υπήρχαν επιθετικές ερωτήσεις» και «εχθρικές τοποθετήσεις». Συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και Λ. Αυγενάκης και  οι υφυπουργοί Οικονομίας και Κλιματικής Προστασίας Θ. Πετραλιάς και Χρ. Τριαντόπουλος, μαζί τους στο πάνελ και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας.

Το κλίμα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση άρχισε να διαμορφώνεται έξω από την αίθουσα όπου έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι αγρότες της Αγιάς που δεν τους αναγνωρίζεται η ζημιά που έπαθαν λόγω του «Ντάνιελ» στις δεντροκαλλιέργειες και οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν με τα ΜΑΤ, όταν ζήτησαν μια αντιπροσωπεία να εισέλθει στην αίθουσα για να θέσει το ζήτημα.

Τη φωνή των αγροτών μετέφερε μέσα στην αίθουσα ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, που παίρνοντας το λόγο μετά τις τοποθετήσεις των υπουργών, ζήτησε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των Θεσσαλών αγροτών και να αποζημιωθούν οι δεντροκαλλιεργητές της Αγιάς που είναι ο μοναδικός πλημμυρόπληκτος δήμος που δεν έχει πάρει ούτε καν προκαταβολή αποζημίωσης!

Ακολούθησε ένας …χείμαρρος διαμαρτυριών για τη διαχείριση της πλημμύρας, από πολλούς που πήραν τον λόγο. Μάλιστα ένας από αυτούς είπε πως «είμαι δεξιός, αλλά ο Ρίζος ο Μαρούδας τα είπε καλά και μας εκπροσωπεί». Άλλοι αγρότες έθεσαν θέμα για αποζημιώσεις σε κεράσια, κάστανα, μήλα, σταφύλι οινοποιήσιμο. Κτηνοτρόφοι έθεσαν θέμα μη αποζημίωσης σταβλικών εγκαταστάσεων, κάτοικοι του χωριού-φάντασμα του Βλοχού ζήτησαν να μάθουν εννέα μήνες μετά αν θα γίνει μετεγκατάσταση. Σεισμόπληκτος από το Ζάρκο ανέφερε τα προβλήματα των κατοίκων του, που ζουν από το 2021 σε κοντέινερς. Ακούστηκε η δυσαρέσκεια για τον ΕΝΦΙΑ στους πλημμυροπαθείς, για τη μη ένταξη σε πρόγραμμα αποζημιώσεων των χωραφιών με φερτά υλικά. Λόγω των πολλών παρεμβάσεων σε κλίμα δυσαρέσκειας, παραπόνων και διαμαρτυριών η  εκδήλωση διήρκεσε σχεδόν 4 ώρες από τις 8.00 έως τις 11.20 το βράδυ της Τετάρτης.

Έγινε πασιφανές ότι είχε «ναυαγήσει» η προσπάθεια υπουργών και υφυπουργών να παρουσιάσουν μια εικόνα ότι δήθεν η κυβέρνηση στηρίζει από την πρώτη μέρα της καταστροφής τον λαό της Θεσσαλίας για να ζητήσουν την ψήφο του στη ΝΔ. Άλλωστε το αφήγημα αυτό δεν θα μπορούσε να σταθεί, αφού το κυβερνητικό κλιμάκιο απλά επαναλάμβανε τα «παχιά» λόγια που λέγονται μήνες, όταν υπάρχουν ακόμα πλημμυροπαθείς που δεν έλαβαν την πρώτη αρωγή και τα …επιδόματα ενοικίου! 

Ο Κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα είναι παρούσα στη Θεσσαλία «μέχρι όλα να δρομολογηθούν» και εμφανίστηκε ικανοποιημένος που προχώρησε γρήγορα «η διαχείριση των υδάτων μέσω του ΟΔΥΘ», δηλαδή μέσω μιας Ανώνυμης Εταιρείας, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης – ιδιωτικοποίησης του νερού, δείχνοντας ποιες είναι οι κυβερνητικές προθέσεις για την «επόμενη μέρα πέρα από τις πληγές».

Ο Λ. Αυγενάκης είπε ότι δρομολογείται το «αγροτικό 112» για να γνωρίζει ο αγρότης ότι έρχεται π.χ. καταιγίδα, δηλαδή η σωτηρία των καλλιεργειών και των κοπαδιών από φυσικά φαινόμενα θα είναι ατομική ευθύνη του αγρότη και του κτηνοτρόφου!  Για τις αποζημιώσεις λόγω «Ντάνιελ» απέφυγε να πει πόσο θα είναι το τελικό ύψος τους, επαναλαμβάνοντας ότι θα δοθούν στο τέλος του Ιούνη. Για τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς υποστήριξε ότι ο ΕΛΓΑ δεν βεβαιώνει ζημιά και πως πρόκειται για κακή εμπορική συγκυρία λόγω του πολέμου. Για τη μη αποζημίωση σταβλικών εγκαταστάσεων χωρίς άδεια είπε ότι δεν υπάρχει τρόπος να αποζημιωθούν.

Ο Χρ. Τριαντόπουλος έδειξε μια διάθεση της κυβέρνησης να ρίξει τις προσδοκίες για τις αποζημιώσεις λέγοντας ότι  «οι πόροι θα πάνε εκεί που χρειάζεται και δεν θα δοθούν χρήματα από το ελικόπτερο». Άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η αποκατάσταση θα τραβήξει για χρόνια, λέγοντας ότι «είναι ένας μαραθώνιος», καθώς έως σήμερα «ο μέσος όρος για την αποκατάσταση ενός κόκκινου σπιτιού είναι τα 7 χρόνια»! Ανέφερε ότι έχουν δοθεί 225 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία, πως γίνονται διασταυρώσεις και έλεγχοι και ότι εκκρεμούν 50.000 φάκελοι για κρατική αρωγή. Το μόνο καινούριο που ακούστηκε ήταν πως θα είναι 12 οι μέρες για κοινωνικό τουρισμό όσων είναι δικαιούχοι από τη Θεσσαλία.

Για «στενή συνεργασία» με την κυβέρνηση έκανε λόγο για μια ακόμα φορά ο περιφερειάρχης Δ. Κουρέτας  για να εισπράξει δημόσια τη χαρά του Κ. Χατζηδάκη «για τη σύγκλιση του ολλανδικού σχεδίου με το σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας». Από 902.gr  

Σχετικά θέματα

Απόψεις