Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η εναντίωση του λαού μας στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκφραστεί στις Ευρωεκλογές

του Δρ. Ανδρέα Γ. Καλλιακμάνη, Ειδικός Παθολόγος,  Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής ,                     Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Ωρωπού

Οι Ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη πλησίασαν, σε μια βδομάδα περίπου ψηφίζουμε. Η ψήφος μας θα πρέπει να είναι με βάση τα τεκταινόμενα  τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) (αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κλπ.) όσο η υλοποίηση των πολιτικών της από την Κυβέρνηση της κάθε χώρας. Πρέπει οι πολιτικές αυτές να αναλύονται και να ενημερώνονται οι εργαζόμενοι, οι μικροεπαγγελματίες, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, η νέα γενιά και άλλοι και οι επιπτώσεις των πολιτικών αυτών που σχεδιάζονται στο Ευρωκοινοβούλιο και υλοποιούνται από την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά και από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Άρα είναι σαφές ότι βρίσκονται υπό αυστηρή κρίση, βρίσκονται στο στόχαστρο από το λαό μας οι πολιτικές που σχεδιάζονται στην ΕΕ και ψηφίζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που κατά βάση είναι αντιλαϊκές και την πολιτική ευθύνη έχει η τωρινή Κυβέρνηση της ΝΔ που υλοποίησε και υλοποιεί μέχρι σήμερα αυτές τις πολιτικές και επίσης η ευθύνη μετακυλύεται στις παρελθοντικές κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, και των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που κυβέρνησαν και υλοποίησαν τέτοιες πολιτικές.

Οι εκλογές αυτές θα εκλέξουν τους Ευρωβουλευτές που θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Ανάλογα με τα κόμματα που θα εκλέξουν Ευρωβουλευτές θα φανεί η πολιτική ωριμότητα της ψήφου του λαού μας γιατί τα κόμματα του Ελληνικού κοινοβουλίου είναι αυτά που στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση ψήφισαν και ψηφίζουν αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ. Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τα ίδια κόμματα κοκορομαχούν δηλώνοντας από τη μια την υποκρισία τους και από την άλλη τον εμβριθή λαϊκισμό τους που στόχο τους έχουν να μην αντιληφθεί ο Ελληνικός λαός τις επιπτώσεις που έχουν στη ζωή του. Μόνο ένα κόμμα, το ΚΚΕ είναι συνεπές με την θεωρία και την πράξη του και έντιμο, δεν ψηφίζει τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κοινή αγροτική πολιτική της ΕΕ που την ψήφισαν όλα τα Ελληνικά κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου εκτός από το ΚΚΕ με αποτέλεσμα οι αγρότες σιγά-σιγά να μην μπορούν να αντέξουν την πολιτική αυτή και κινητοποιούνται με στόχο πιο φθηνά να φτάνουν στα ράφια των αγορών τα προϊόντα ενάντια στην κερδοσκοπία των μεγάλων ομίλων. Αγώνες που συνδυάζονται με την ελάττωση της ακρίβειας, ενώ η κυβέρνηση αύξησε και αυξάνει αναίτια τις τιμές των προϊόντων-συστατικό στοιχείο του νεοφιλελευθερισμού, θαρρώ πως είναι γραμμένο στο DNA του νεοφιλελευθερισμού η αναίτια αύξηση των τιμών και οι λόγοι είναι απλοί, η κερδοφορία των αντίστοιχων μεγαλο-επιχειρήσεων τόσο πολύ που ένας ορθολογικός πολίτης μπορεί να το χαρακτηρίσει εσωτερικό δανεισμό των επιχειρήσεων χωρίς τη συμβολή των Τραπεζών, γιατί για αυτές φρόντισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και αυτή τώρα της ΝΔ που είναι και αυτή μνημονιακή κυβέρνηση συνεχίζοντας την μνημονιακή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Άρα οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τα αριθμημένα μνημόνια «θωράκισαν» τις Τράπεζες με το ρευστό χρήμα των μνημονίων που θα το πληρώσει ο Ελληνικός λαός και η τωρινή κυβέρνηση «θωρακίζει» την κερδοφορία μεγάλων ομίλων με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων «τζακιών» που μαζεύουν το χρήμα του λαού με τα χαράτσια που η κυβέρνηση βάζει και επιδιώκει. Έτσι αποκαλύπτεται η ίδια στρατηγική των κομμάτων του αστικού τόξου ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ & Νέα Αριστερά. Ο Ιταλός καθηγητής του Πανεπιστημίου Vita-Salute S. Raffaele του Μιλάνου στο βιβλίο του «Ευρώπη και Καπιταλισμός» λέει ότι ο Νεοφιλελευθερισμός εφευρίσκει τρόπους και δικαιολογίες για την αύξηση τιμών.

Αυτό ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και αυτό ζούμε σήμερα, μεγάλες αυξήσεις τιμών που στα αγροτικά προϊόντα συνάδουν με την καταστρεπτική Ενιαία Αγροτική Πολιτική της ΕΕ που, όπως προανέφερα ψήφισαν όλα τα κόμματα του λεγόμενου αστικού τόξου ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Η Κυβέρνηση της ΝΔ προτιμά το ξεκλήρισμα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς για να πλουτίσουν μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι.

Ένα άλλο θέμα που έχει άμεση σχέση με το προηγούμενο, είναι οι μεγάλες αυξήσεις τιμών στην ενέργεια. Εκεί τα υπερκέρδη καρπούνται μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι στην ενέργεια και ο λαός τη φτωχοποιείται, τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα το μήνα.

Ένα άλλο θέμα που έχει σχέση με την υγεία μας που αναμφισβήτητα, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα. Και όμως η Κυβέρνηση του Μητσοτάκη κατά την πανδημία του Κορωναϊού γέμισε με χρήματα τα ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ αυτά δεν δεχόντουσαν ασθενείς με Κορωναϊό. Το βάρος έπεσε στο ΕΣΥ και μάλιστα αν και υποστελεχομένο μπόρεσε να τα βγάλει πέρα. Οι υγειονομικοί με το ισχυρό κίνημά τους ανέδειξαν την υποστελέχωση του ΕΣΥ, ανέδειξαν την έλλειψη ΜΕΘ κατά την Πανδημία που χρειαζόντουσαν παρά τις αντιρρήσεις του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών, αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την ισότιμη υγεία του λαού μας και με υπερπροσπάθεια κατόρθωσαν να πάρουν τα χειροκροτήματα των απλών ανθρώπων. Ο για δεύτερη φορά υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η πρώτη του θητεία ήταν αποτυχημένη για τον λαό με το γνωστό χαράτσωμα στα φάρμακα, είχε πει το αμύθητο: «Θα μου πάρει εμένα τη δόξα η Τρόικα;». Βέβαια να σημειώσω ότι, ήταν ο υπουργός υγείας που αποκάλεσε τους υγειονομικούς που αγωνίζονται για ένα καλύτερο ΕΣΥ για το λαό της Λέσβου, με απρεπείς για υπουργό λέξεις που δείχνει τον αβαθή και τον υπερθυμικό χαρακτήρα του.

     Όλα τα προηγούμενα αποτελούν όχι μόνο κριτήρια ψήφου, αλλά επιπλέον στοχεύουν την ΕΕ και την Ελληνική Κυβέρνηση για την δημιουργία και την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών.

     Είναι σαφές ότι αντιπολίτευση αυτών των πολιτικών δεν μπορεί να γίνει από τα άλλα αστικά κόμματα γιατί αυτά τα κόμματα τις έχουν ψηφίσει στο Ευρωκοινοβούλιο. Το κόμμα που δεν τις έχει ψηφίσει είναι μόνο το ΚΚΕ και μπορεί να υποστηρίξει με οργάνωση και ανατροπή τους ακόμη με αγώνες για αυξήσεις και για υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Πολλοί από αυτούς τους αγώνες κερδήθηκαν με αποτέλεσμα να δώσουν μια ανάσα στους εργαζόμενους που αγωνίστηκαν.

     Κριτήριο ψήφου είναι η συμμετοχή της ΕΕ και της Ελληνικής Κυβέρνησης στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας με όπλα που σκοτώνουν. Με αυτήν την πολιτική διάλεξαν στρατόπεδο στο πόλεμο γιατί εκτός του ότι αποτελούν στόχο το καθένα κράτος ξεχωριστά, επιπλέον καταδικάζουν τον λαό τους στα δεινά του πολέμου, εάν η επέκταση επιτελεστεί. Η προφανής θέση, σε ένα πόλεμο που ο λαός μας δεν έχει κανένα συμφέρον, είναι η ουδέτερη στάση γιατί αυτή υποστηρίζει τον Ουκρανικό και το Ρώσικο λαό. Αυτό αποτελεί καθήκον μας σαν λαός γιατί αναδεικνύει τη διεθνιστική αλληλεγγύη του λαού μας που μόνο υγιείς φιλίες θα φέρει και θα προσομοιάσει με το αλληλέγγυο και προοδευτικό κράτος του μέλλοντος.

     Τέλος κριτήριο ψήφου είναι η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού που σκοτώνεται όχι μόνο στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ακόμη και στα δυτικά του ποταμού Ιορδάνη, πράγμα που διαψεύδει την αυτοάμυνα του Ισραήλ. Έχουν σκοτωθεί περίπου 40.000 Παλαιστίνιοι και από αυτούς 20.000 είναι παιδιά. Η δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους είναι η μόνη λύση και πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η ΕΕ και η Ελληνική Κυβέρνηση, συντάχθηκαν και συντάσσονται με το κράτος-κατακτητής του Ισραήλ και ουσιαστικά ταυτίζονται με την γενοκτονία των Παλαιστινίων, επικαλούμενοι πεζά την αυτοάμυνα του Ισραήλ. Επιπλέον αυτή η πολιτική της κυβέρνησης του Ισραήλ απέναντι στην Παλαιστίνη με δικαιολογία την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, αποτελεί μια επιθετική ενέργεια που μας θυμίζει τις πολλές επιθετικές ενέργειες του πόλεμου του 1940.

     Αναλύοντας, όλα τα βασικά κριτήρια ψήφου για τις Ευρωεκλογές, κάθε προοδευτικός πολίτης θα πρέπει να καταλήξει σε τρεις άξονες. Ο πρώτος άξονας, αφορά την πολιτική της ΕΕ τα πέντε προηγούμενα χρόνια, αλλά και διαχρονικά. Την πολιτική αυτή δεν μπορεί κανένας προοδευτικός πολίτης να της βάλλει  θετικό πρόσημο για τους λαούς της Ευρώπης και ιδιαίτερα για τον Ελληνικό λαό τόσο στην εξωτερική πολιτική όσο στις κατευθύνσεις για τη εσωτερική πολιτική της χώρας μας. Επίσης η αντιλαϊκή αυτή πολιτική της ΕΕ στο Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζεται από όλα τα Ελληνικά κόμματα εκτός του ΚΚΕ. Επομένως ο Έλληνας προοδευτικός ψηφοφόρος θα πρέπει να καταδικάσει με τη ψήφο του την ΕΕ, αλλά και όλα τα κόμματα που ψηφίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές της. Ο δεύτερος άξονας αφορά την εφαρμογή της πολιτικής ΕΕ από την Ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η εφαρμογή περιλαμβάνει δυο συνιστώσες. Η μια αφορά την κυβέρνηση που φέρνει τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ για συζήτηση και ψήφιση. Αυτό αποτελεί έργο της κυβέρνησης, ενώ η ψήφιση αυτών αφορά τόσο την κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά. Αυτά τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψηφίζουν τα περισσότερα από τα αντιλαϊκά νομοσχέδια της ΝΔ. Άρα, θα πρέπει η ΝΔ να ελαττωθεί σε ψήφους και ποσοστό σε σχέση με το 41% των βουλευτικών αλλά και κάτω από το ποσοστό των Ευρωεκλογών που ήταν περίπου 33%. Τα άλλα κόμματα του αστικού τόξου πρέπει να ελαττωθούν και αυτά γιατί ψήφισαν αντιλαϊκά νομοσχέδια. Ο τρίτος άξονας αφορά την πορεία της υλοποίησης των αντιλαϊκών πολιτικών της ΕΕ και της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η αντίσταση του λαού με τους αγώνες του. Εδώ το λόγο έχει το λαϊκό κίνημα και πως, πόσο αναπτύσσεται και που στοχεύει. Η ανάπτυξή του και η αντίστασή του αφορά όλους τους προοδευτικούς εργαζόμενους της χώρας. Επιπλέον η οργάνωση των αγώνων πρέπει να είναι τέτοια που να βάζει τη λύση βασικών αιτημάτων και πετυχαίνει νίκες. Αυτή είναι σχεδιασμένη και οργανωμένη πάλη και πρέπει να είναι ένα κόμμα με εμπειρία στους αγώνες. Αυτό στην Ελλάδα είναι το ΚΚΕ.

     Συμπερασματικά, η ψήφος που πραγματικά μπορεί να βοηθήσει το κίνημα να πάει μπροστά και μάλιστα να το οδηγήσει σε νικηφόρους αγώνες ανατρέποντας τις αντιλαϊκές πολιτικές, είναι ένα «αποκούμπι» για τον προοδευτικό πολίτη της πατρίδας μας. Είναι η ψήφος στο ΚΚΕ που σημαίνει αποτύπωση της εναντίωσης του Ελληνικού λαού στις πολιτικές της ΕΕ (που με βάση τις δημοσκοπήσεις ανέρχεται στο 47%), αποκάλυψη των επιπτώσεων των αντιλαϊκών πολιτικών της ΕΕ, οργάνωση της πάλης για την ανατροπή των πολιτικών αυτών με νίκες για τους εργαζόμενους, την αγροτιά, τους μικροεπαγγελματίες, την νεολαία και τους συνταξιούχους.  

  Δρ. Ανδρέας Γ. Καλλιακμάνης, Ειδικός Παθολόγος

 Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής                                                                Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Ωρωπού

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις