Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μέτρα προστασίας από τον καύσωνα ζητούν τα Συνδικάτα – Συστάσεις «ατομικής ευθύνης» από την κυβέρνηση

Τριήμερος καύσωνας αναμένεται από σήμερα με αποκορύφωμα την Πέμπτη όταν ο υδράργυρος θα φτάσει -κατά τόπους- ακόμη και τους 42..

Τριήμερος καύσωνας αναμένεται από σήμερα με αποκορύφωμα την Πέμπτη όταν ο υδράργυρος θα φτάσει -κατά τόπους- ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Την Παρασκευή η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται μεταβολή του καιρού στη Bόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

Εργατικά Σωματεία: Διεκδικούν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

 
 

Μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες διεκδικούν τα σωματεία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Ιούνη αντιπροσωπείες Συνδικάτων σε κλάδους που είναι εκτεταμένη η εργασία σε εξωτερικούς χώρους (οικοδόμοι, Μέταλλο, Επισιτισμός – Τουρισμός, Κατεργασία Ξύλου, ΟΤΑ) έκαναν παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας.

Απαίτησαν να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση που θα δεσμεύει τους εργοδότες για τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, με απαγόρευση εργασιών όταν η θερμοκρασία καταγράφει από 38 βαθμούς Κελσίου και πάνω, παίρνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες ανά κλάδο, όπως και τις Συλλογικές Συμβάσεις που προβλέπουν αντίστοιχα μέτρα. Κατήγγειλαν ότι ήδη από τις πρώτες μέρες του Ιούνη, ενώ η θερμοκρασία κάτω από τον ήλιο ξεπέρασε τους 43 βαθμούς Κελσίου, οι διανομείς, οι οικοδόμοι, οι εργάτες στα ναυπηγεία και στους δήμους συνέχιζαν να δουλεύουν σε αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες.

«Ατομική ευθύνη» από την κυβέρνηση

 
 

Οι συνήθεις «συστάσεις» περί ατομικής ευθύνης ήταν το αποτέλεσμα της «έκτακτης τηλεδιάσκεψης» που έγινε χτες στο υπουργείο Υγείας, τάχα για να ληφθούν «μέτρα προστασίας των πολιτών ενόψει του επερχόμενου καύσωνα». Στο τρισέλιδο δελτίο Τύπου του υπουργείου είναι εμφανές ότι το κράτος δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για να προστατεύσει τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων, των ευπαθών ομάδων. Αντίθετα, μετακυλίεται και πάλι στον λαό, που θα πρέπει με τα τιμολόγια-φωτιά του ρεύματος να παραμένουν «σε χώρους που κλιματίζονται», να ντύνονται ελαφρά και να φορούν καπέλο. Δεν παίρνει ούτε ένα μέτρο ελέγχου των εργοδοτών και προστασίας των εργαζομένων, ειδικά εκείνων που είναι εκτεθειμένοι σε καιρικές συνθήκες, αλλά συστήνει να… «αποφεύγουν» βαριά σωματική εργασία και τα πολύωρα ταξίδια με μέσα συγκοινωνίας που δεν διαθέτουν κλιματισμό!

Ακόμα και η έλλειψη κρατικών προνοιακών υπηρεσιών για την τρίτη ηλικία «μπαλώνεται» με τη σύσταση «οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους, αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα». Καλεί τα «ιδρύματα που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες» να έχουν κλιματισμό και το αποψιλωμένο ΕΚΑΒ να βρίσκεται σε «ετοιμότητα».

Τηλεργασία στο Δημόσιο – Κλειστά σχολεία σε ορισμένες περιοχές

 
 

Σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται για τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας.

Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, θα μπορούν επίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης. Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00-17.00).

Με εγκύκλιο που εστάλη σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας αναφέρεται σε σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν για να προστατευθούν οι μαθητές από τον επερχόμενο καύσωνα. Παράλληλα σε αρκετές περιοχές σχολεία θα μείνουν κλειστά.

Σχετικά θέματα

Απόψεις