Πολιτική

Kυβερνητικό «δωράκι» στους εργοδότες: Απαλλαγή από τη δήλωση της υπερεργασίας των εργαζομένων

Προσέξτε πόσο «άριστοι» είναι όταν πρόκειται να εξυπηρετήσουν εργοδοτικά συμφέροντα: Ο τίτλος του δελτίου Τύπου του υπουργείου Εργασίας (εδώ) είναι «Πώς θα επαληθεύεται η ιδιότητα του διευθυντικού στελέχους» και περιγράφεται μια Υπουργική Απόφαση (δείτε την ολόκληρη στο τέλος του κειμένου).

Λίγο παρακάτω η καλή (για τους εργοδότες) κυβέρνηση ενημερώνει: 

«Με την ίδια Υπουργική Απόφαση, τροποποιείται η απόφαση “Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)” (Β΄3520/19-9-2019)  του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:

Από την 29η/11/2021 για λόγους απλούστευσης της διαδικασίας παύει να υφίσταται η υποχρέωση των εργοδοτών να καταχωρούν στο έντυπο Ε8 του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ την υπερεργασία των εργαζομένων τους που ούτως ή άλλως εντασσόταν και εντάσσεται στο νόμιμο ωράριο. Διατηρείται ωστόσο η υποχρέωση προαναγγελίας των υπερωριών…».

Πρόκειται για ένα ενισχυτικό «δωράκι», μετά το μεγάλο «δώρο» του νόμου Χατζηδάκη με τον οποίο νομιμοποίησαν το 10ωρο δουλειάς (η διαβόητη διευθέτηση του χρόνου δουλειάς για να για να μπορεί ο εργαζόμενος να πάει να… μαζέψει ελιές).

Επί της ουσίας αυτό που ονομάζουν «νόμιμο ωράριο» είναι ανεξέλεγκτο, με το νόμο Χατζηδάκη.Με απαλλαγή της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί την υπερεργασία (που εντάσσεται στο… «νόμιμο ωράριο») προσφέρουν ένα ακόμα όπλο εργοδοτικης ασυδοσίας.

Δείτε ολόκληρη την υπουργική απόφαση:

ΥΑ-ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΕΣ-ΠΡΟΣΩΠΑ-ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ-ΤΕΛΙΚΟ.docx-1

(Επισκέψεις: 1.359 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend