Πολιτική

Τελείωσαν τα δωρεάν… εκλογικά γεύματα

Η κυβέρνηση «χωρίζεται», λέει, σε «υπεύθυνους», που επισπεύδουν την υλοποίηση των μέτρων, και σε «φιλολαϊκούς», που επιχειρούν να ξανατεθούν κάποια θέματα υπό διαπραγμάτευση. Σάχλες για λαϊκή κατανάλωση…
Το σενάριο αυτό είναι, δυστυχώς, χιλιοπαιγμένο και κουράζει αφόρητα. Κυρίως αυτούς που υφίστανται τα βάρη και δεν έχουν καμιά όρεξη να ξανακούσουν ούτε λέξη σχετική με το συστηματικό εμπόριο ψεύτικων ελπίδων, το οποίο αποσκοπεί μόνο στη συγκράτηση της διαρρέουσας εκλογικής πελατείας.Η υλοποίηση των «προαπαιτούμενων» και εν γένει των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο των μνημονίων θα υπηρετηθεί απολύτως, όπως κάθε φορά συνέβη στο παρελθόν, παρά τη φασαρία, αφού ακόμη και στα θερινά τμήματα της Βουλής οι βουλευτές είναι έτσι κατανεμημένοι ώστε κανένα κρίσιμο θέμα να μην βρει σημαντικές αντιστάσεις.Τελευταίο παράδειγμα το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», το οποίο τελικά εισάγεται στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την Τετάρτη 2 Ιουλίου. Ολόκληρη φασαρία έκαναν κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ βάζοντας προϋποθέσεις για την ιδιωτικοποίηση, τις οποίες αυτονοήτως οι όποιοι αγοραστές θα γράψουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Κατά τα λοιπά, ήδη από χθες, συμφώνησαν για την από έτους συμφωνημένη πώληση.

Όταν έρθει η ώρα της ψήφου τους, και κυρίως της πώλησης, θα μάθουμε, πιθανότατα, άλλη μια φιγούρα κωλοτούμπας από τις αμέτρητες που διαθέτει το ρεπερτόριό τους.

Το πραγματικό αντικείμενο της διαμάχης μεταξύ «υπεύθυνων» και «φιλολαϊκών» δεν είναι το περιεχόμενο της πολιτικής – άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεσμεύεται περιοδικά, με τις «τυπικές» επιστολές του, ότι ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμος να λάβει κάθε μέτρο που θα κριθεί απαραίτητο για να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου. Και ο αντιπρόεδρός του δεν έχει το παραμικρό να αντιτάξει.

Το πολιτικό διακύβευμα της περιόδου αφορά την εκλογική επιβίωση κομμάτων και στελεχών της κυβέρνησης.

Πολλοί υπουργοί και βουλευτές, και στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, φέρονται πεπεισμένοι ότι το φθινόπωρο θα πάμε σε εκλογές – με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού – και, εφ’ όσον ο χρόνος μέχρι τότε είναι λίγος, ο καθένας προσπαθεί να κατοχυρώσει για τον εαυτό του την έτσι κι αλλιώς πολύ δύσκολη επανεκλογή του. Πέραν αυτού, ουδέν.

Λίγο το Μουντιάλ, λίγο τα καλοκαιρινά μπάνια, οι… «φιλολαϊκοί» της κυβέρνησης προσπαθούν να καβαντζάρουν ένα τρίμηνο με την ελπίδα ότι ο κόσμος θα ασχοληθεί ελάχιστα με όσα οι ίδιοι θα πράττουν στα θερινά τμήματα εντείνοντας την αναδιανομή εισοδήματος και περιουσίας υπέρ μεγάλων συμφερόντων και ευνοούμενων επιχειρηματιών, με τίμημα ακόμη και την ακραία καταστροφή του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και την εξαθλίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών.

Το ίδιο διάστημα η νέα φορολογική επιδρομή θα αφανίζει ό,τι έχει απομείνει από τις περικοπές, την ανεργία και τα λουκέτα.

Με αυτά τα δεδομένα και σε αυτό το κλίμα, η προσχηματική εκστρατεία… «φιλολαϊκότητας» δεν έχει να προσφέρει πολιτικά ωφελήματα στους εξ επαγγέλματος κωλοτούμπες.

Προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, τη γερμανικής εμπνεύσεως ρήση ότι έχουν τελειώσει γι’ αυτόν «τα δωρεάν γεύματα». Άρα πρέπει, προφανώς, να πληρώνουν ακριβά για ό,τι τους δίδεται, ακόμη και αν πρόκειται για ελεημοσύνη.

Δυστυχώς για τους προαναφερθέντες κωλοτούμπες, παρά τη διατήρηση του καθεστώτος διαφθοράς και συναλλαγής με επιχειρηματικά συμφέροντα, ομοίως τελείωσαν και τα δωρεάν… εκλογικά γεύματα. Αυτό άρχισαν ήδη να το αντιλαμβάνονται, γι’ αυτό τρέχουν να μοιράσουν και τα τελευταία ψίχουλα. Ακόμη και τζάμπα, ώστε να διατηρήσουν και στο μέλλον την εύνοια των νυν «κολλητών» τους.

* Ο Σταύρος Χριστακόπουλος είναι διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα «Ποντίκι».

(Επισκέψεις: 14 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend