Μια ακόμη πράξη στην επιχείρηση πειθάρχησης και καταστολής του δημόσιου Πανεπιστημίου εκτυλίσσεται μεθοδικά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτή τη φορά υπό το πρόσχημα της «ασφάλειας».

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα πραγματοποιήθηκε άτυπη προπαρασκευαστική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών, όπου —όπως ανακοινώθηκε— δρομολογούνται άμεσες «πρωτοβουλίες» από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με την «ασφάλεια» στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Nα σημειωθεί ότι αφορμή για αυτήν τη σύσκεψη αποτέλεσε η καταδικαστέα και τραμπούκικη επίθεση στη Νομική Αθηνών, η οποία, όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο, αξιοποιείται τα μέγιστα από την κυβέρνηση για να ενισχύσει την καταστολή και τον αυταρχισμό στα Πανεπιστήμια. 

Η λέξη-κλειδί των παρεμβάσεων, όπως διαρρέεται από κυβερνητικούς κύκλους, είναι η «συνέπεια» – δηλαδή ποινικές, πειθαρχικές και αστικές κυρώσεις. Το ενδιαφέρον σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι οι ποινές δεν θα περιορίζονται στους φοιτητές που κινητοποιούνται, αλλά επεκτείνονται και στα ίδια τα Ιδρύματα, αν αυτά δεν συμμορφώνονται με τις κυβερνητικές εντολές και τη νομοθεσία που ψηφίστηκε για να καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να επεκτείνει την εφαρμογή των λεγόμενων «Σχεδίων Ασφαλείας» σε όλα τα Ιδρύματα, αξιοποιώντας ως «πρότυπο» τις αστυνομικές εκκενώσεις καταλήψεων και τις επιχειρήσεις καταστολής της προηγούμενης περιόδου. Πρόκειται για ξεκάθαρη απόπειρα μετατροπής των πανεπιστημίων σε ζώνες επιτήρησης και πειθάρχησης, με πλήρη κάμψη της αυτονομίας τους, στο πρότυπο των αστυνομικών μέτρων που εφαρμόζονται στα γήπεδα.

Δεν είναι τυχαία η επιμονή της κυβέρνησης στη σύνδεση του δημόσιου πανεπιστημίου με το «έγκλημα» και την «ανομία» — μια ρητορική που επιδιώκει να νομιμοποιήσει την καταστολή της συλλογικής διεκδίκησης, της διαμαρτυρίας, ακόμα και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Μετά την κατάργηση του ασύλου το 2019, οι σημερινές εξαγγελίες αποτελούν το επόμενο βήμα στη μετατροπή των Ιδρυμάτων σε αποστειρωμένους χώρους χωρίς φωνή, χωρίς σύγκρουση, χωρίς πολιτική.

Αυτή η εξέλιξη, θα πρέπει να συνδέεται με την αγωνία της κυβέρνησης για την κατάργηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος, σε συνδυασμό την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων