Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κοινό Ψήφισμα Φοιτητικών Συλλόγων: «Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, θέλουμε πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές»

Σε θέση μάχης βρίσκονται Φοιτητικοί Σύλλογοι όλης της χώρας, για να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη..

Σε θέση μάχης βρίσκονται Φοιτητικοί Σύλλογοι όλης της χώρας, για να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αγωνίζονται και διεκδικούν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση, σπουδές και πτυχία με αξία.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι έχουν σημάνει συναγερμό. Με κοινό ψήφισμά τους, 115 Φοιτητικοί Σύλλογοι, υπογραμμίζουν: «Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θέλουμε πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές». Καλούν δε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, όλους τους φοιτητικούς συλλόγους σε «Γενικές Συνελεύσεις – συλλαλητήρια – καταλήψεις».

Άλλωστε, την ώρα που το νομοσχέδιο παρουσιαζόταν στο Υπουργικό Συμβούλιο, οι φοιτητές με ένα γιγαντοπανό έξω απο την Βουλή ξεκαθάριζαν: «Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Δεν θα διαλύσετε τις σπουδές και τη ζωή μας».

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας δηλώνει ότι οι μαθητές στέκονται απέναντι στις επιδιώξεις της κυβέρνησης που θεσπίζει «πιο πολλές εξετάσεις για τους πολλούς και πρόσβαση στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις για τους λίγους που τα έχουν!», ενώ ετοιμάζουν αγωνιστική απάντηση μαζί με τους φοιτητές.

Κάλεσμα για να οργανωθεί η πάλη για να μην περάσει το νομοσχέδιο, απευθύνει και το ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι «μαζί με τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τους Συλλόγους των Εκπαιδευτικών και όχι μόνο να δώσουμε μαζική μαχητική απάντηση. Θα μας βρουν μπροστά τους. Είμαστε αποφασισμένοι».

Συνεχίζει τον εμπαιγμό η κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, επανέλαβε σήμερα προκλητικά τα περί «στήριξης του δημόσιου Πανεπιστημίου», κατά την διάρκεια της συνάντησης του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου, βαφτίζοντας «στήριξη» την ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της Παιδεία και την μεγαλύτερη προσαρμογή των δημόσιων πανεπιστημίων στις ανάγκες των επιχειρηματιών. 

Αφού δήλωσε ότι «η μεταρρύθμιση αυτή συνοδεύεται από ακόμα πιο τολμηρές αλλαγές για την λειτουργία του δημόσιου Πανεπιστημίου», ισχυρίστηκε ότι «οι προδιαγραφές που θα τεθούν για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστημιακά ιδρύματα που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα, θα είναι εξαιρετικά υψηλές», για να δικαιολογήσει την δημιουργία μιας τεράστιας αγοράς που θα πωλούνται και θα αγοράζονται τίτλοι σπουδών πολλαπλών ταχυτήτων και επιπέδων, που θα ανοιγοκλείνουν τμήματα και προγράμματα σπουδών ανάλογα με τη βιωσιμότητά τους, την ώρα που το δημόσιο πανεπιστήμιο θα είναι πλήρως εγκλωβισμένο και εξαρτημένο από την αναζήτηση χρηματοδότησης για να είναι βιώσιμο, κερδοφόρο (κι ας μην ονομάζεται κερδοσκοπικό), ώστε να ανεβαίνει σκαλοπάτια στην κατάταξη του ανταγωνισμού με κριτήρια που ορίζει, αλλάζει, επιβάλλει η αγορά για τις ανάγκες αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Αναλαμβάνοντας τη «ζύμωση» του επικείμενου νομοσχεδίου στην κοινή γνώμη ο υπουργός Παιδείας, Κυρ. Πιερρακάκης, σε συνεντεύξεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς έδωσε έμφαση στην διαδικασία επέκτασης της «εξωστρέφειας» των δημόσιων πανεπιστημίων και εγκαθίδρυσης παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων. «Ποια πανεπιστήμια θα έρθουν; Τα πολύ μεγάλα ξένα πανεπιστήμια θα έρθουν μέσω των δημοσίων πανεπιστημίων. Τους δίνουμε μια θεσμική δυνατότητα κι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για να μπορέσει – να πω ένα παράδειγμα – ένα μεγάλο πανεπιστήμιο της Αμερικής π.χ. το Yale, να κάνει μεταπτυχιακό δικό του, εντός του ΕΚΠΑ. Αυτό δηλαδή θα πάει μαζί και η ναυαρχίδα θα είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο. Κι αυτό θα γίνει και με χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση επιδιώκει ξεκάθαρα να παίξουν τα δημόσια πανεπιστήμια ρόλο «δούρειου ίππου» για τη δημιουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα αυτοτελούς ίδρυσης ξένων παραρτημάτων, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα θέσει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Σε κάθε περίπτωση, τα παραρτήματα θα είναι με δίδακτρα, τα οποία η κυβέρνηση τα θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ και μάλιστα απαντά ρητά αρνητικά ότι δεν θα ορίσει κανένα πλαφόν σε αυτά, αλλά θα ρυθμίσουν η ίδια η αγορά και τα ξένα ιδρύματα το πόσο υψηλά μπορεί αυτά να είναι. Σε αυτήν την αγορά, θα ενταθεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε όλους τους «παίκτες», δημόσια πανεπιστήμια και «μη κραΑτικά μη κερδοσκοπικά» παραρτήματα ξένων, για την προσέλκυση επενδύσεων, π.χ. στην έρευνα, φοιτητών – πελατών κ.ά., εντείνοντας παραπέρα την επιχειρηματική λειτουργία και των δημόσιων πανεπιστημίων.  Aπό 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις