Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΚΚΕ, ΣΦΕΑ, ΠΑΜΕ, Συνδικαλιστικές Οργανώσεις: Τίμησαν με καταθέσεις στεφανιών την 1η του Μάη

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, σήμερα το πρωί, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ κατέθεσαν στεφάνια προς τιμήν..

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, σήμερα το πρωί, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ κατέθεσαν στεφάνια προς τιμήν των νεκρών της εργατικής τάξης και των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών.

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ ο Ιάσωνας Φανός, μέλος του Γραφείου. Στεφάνι κατέθεσε και η ΚΟ Καισαριανής του ΚΚΕ.

«Καλή Πρωτομαγιά σε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε όλους τους ανθρώπους του μόχθου, σε όλο το λαό μας, σε όλους τους λαούς του κόσμου» τόνισε σε δήλωσή του ο Γιάννης Πρωτούλης, προσθέτοντας «Ανάσταση λαών και καλές γιορτές σε όλους και όλες. Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς παραμένει επίκαιρο. Παραμένει επίκαιρο στη μαχητική – λαϊκή αντίσταση απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Παραμένει επίκαιρο στον αποφασισμένο αγώνα για το μέλλον που αξίζει στην ανθρωπότητα, ένα μέλλον χωρίς την καπιταλιστική βαρβαρότητα, ένα μέλλον του Σοσιαλισμού – Κομμουνισμού. Τιμή και δόξα στους 200 της Καισαριανής και σε όλες τις θυσίες του λαού μας».

Στην αντιπροσωπεία του Κόμματος συμμετείχαν ακόμη οι Λουίζα Ράζου και Θοδωρής Χιώνης, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα παραβρέθηκε ο Ηλίας Σταμέλος, πρώην Δήμαρχος Καισαριανής και ο Γιώργος Κατημερτζής, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και πρώην Δήμαρχος Καισαριανής.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ – ΦΟΡΕΙΣ

Καταθέσεις στεφάνων από το ΠΑΜΕ, την ΠΣΟ, την ΟΓΕ
και Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικες Οργανώσεις

Στεφάνια στο Σκοπευτήριο κατέθεσαν η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικες Οργανώσεις.

Σωματεία και φορείς τίμησαν ανήμερα της εργατικής Πρωτομαγιάς τους νεκρούς της εργατικής τάξης, τους νεκρούς του Σικάγο, της πρώτης Πρωτομαγιάς το 1924, του Μάη του ’36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής καταθέτοντας στεφάνια στο Σκοπευτήριο.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία δίπλα στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» και με πορεία κατευθύνθηκαν στο χώρο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής. Στην κεφαλή της πορείας οι εργαζόμενοι κρατούσαν τα στεφάνια με τα κόκκινα γαρύφαλλα.

Φτάνοντας στον τόπο της θυσίας των 200 κομμουνιστών, οι συγκεντρωμένοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων από δεκάδες Ομοσπονδίες, Σωματεία και φορείς.

Οι καταθέσεις ολοκληρώθηκαν με τις γροθιές υψωμένες και τους ήχους του πένθιμου εμβατηρίου ενώ το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για την απεργία στις 6 Μάη. 

Σε δήλωσή του ο Γιώργος Πέρρος μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ τόνισε: «Οι αγώνες και οι νεκροί του χτες φωτίζουν την εργατική τάξη για το σήμερα, στο δρόμο της ανατροπής, στον δρόμο της οργάνωσης της πάλης, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Από αυτό το ιστορικό μνημείο εδώ, από αυτή την ιστορική θυσία, δεν ξεχνάμε την εντολή που μας άφησαν οι 200 εκτελεσμένοι κομμουνιστές εδώ στην Καισαριανή, να μη λυγίσουμε, να συνεχίσουμε. Γι’ αυτό και απευθύνουμε ένα κάλεσμα σε ολόκληρη την εργατική τάξη, 6 του Μάη να δώσουμε μαζική μαχητική απάντηση στην κυβέρνηση, στους επιχειρηματικούς ομίλους, που σήμερα προωθούν το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, το χτύπημα της εμβληματικής κατάκτησης της εργατικής τάξης, του 8ωρου. Λέμε στην εργατική τάξη ότι ο μόνος δρόμος σήμερα είναι η οργάνωση της πάλης για να απαλλαγεί από τα δεσμά της εκμετάλλευσης».

Στεφάνια κατέθεσαν από τον ΣΦΕΑ ο Σπύρος Χαλβατζής (δεξιά) και από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ο Γ. Κατημερτζής (αριστερά).

ΠΑΜΕ: Κατάθεση στεφάνων στο Πολυτεχνείο

Στεφάνια και στο Πολυτεχνείο, στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων, κατέθεσε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, ανήμερα της Πρωτομαγιάς, τιμώντας τον αγώνα και τους νεκρούς της εργατικής τάξης και του ελληνικού λαού. 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Στο Πασαλιμάνι για τους νεκρούς της αιματηρής απεργίας του 1923

Με πορεία, από την πλατεία Κοραή, κατέφθασαν στο μνημείο των νεκρών εργατών της μεγάλης απεργίας του Αυγούστου του 1923 στο Πασαλιμάνι, εργατικά Σωματεία και φορείς του Πειραιά όπου έγινε κατάθεση στεφανιών στα πλαίσια του εορτασμού της Πρωτομαγιάς.

Νωρίτερα, κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο της ΚΝΕ. Επίσης, στην εκδήλωση παραβρέθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Στην εκδήλωση διαβάστηκε το ιστορικό της απεργίας του 1923 και μίλησε ο Θανάσης Ευαγγελάκης πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τιμάμε τους εργάτες του Σικάγου, που την 1η Μάη του 1886 με τις θυσίες και τους αγώνες τους, άναψαν την σπίθα για να κατακτήσει παγκόσμια η εργατική τάξη 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες μόρφωση, 8 ώρες ανάπαυση.Τιμάμε τους εργάτες της Πρωτομαγιάς της Θεσσαλονίκης του 1936, τιμάμε τους 200 εκτελεσθέντες κομμουνιστές αγωνιστές από τους φασίστες Γερμανούς την 1η Μάη του 1944 στην Καισαριανή. Η 1η Μάη είναι μέρα απεργίας της εργατικής τάξης. Επιθεωρεί τις δυνάμεις της, καθορίζει στόχους για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του. Σήμερα ακόμα περισσότερο σε αυτήν την περίοδο φανερώνονται τα ιστορικά όρια της κοινωνίας που ζούμε. Δυσωδία αναδύεται από όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής. Η πανδημία του κορονοϊού παγκοσμίως και στην χώρα μας με τους χιλιάδες νεκρούς και διασωληνωμένους και άλλους πολλούς που βρίσκονται ανυπεράσπιστοι με άλλες ασθένειες και σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν, αποκαλύπτουν πως αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης δεν εξανθρωπίζεται».

Επεσήμανε ότι «έχουν τεράστιες ευθύνες οι κυβερνήσεις για την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας που ακόμα και σήμερα να μην έχει προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και με χωρίς κανένα ουσιαστικό μετρό προστασίας στους χώρους δουλείας» και αναφέρθηκε στη νέα «προκλητική επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της ΝΔ πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Φέρνει με νομό την επιβολή της 10ωρης εργασίας και την ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου κατ’ εντολή του κεφαλαίου. Στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, επιδιώκει την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, νέα εμπόδια στην προκήρυξη απεργίας, ηλεκτρονικό φακέλωμα στα σωματεία, απελευθέρωση των απολύσεων, μονιμοποίηση και γενίκευση της τηλεργασίας. Άξιοι συμπαραστάτες της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, οι θιασώτες του «κοινωνικού εταιρισμού», οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΓΣΕΕ, που δεν δίστασαν από κοινού με την κυβέρνηση να προτείνουν τον εορτασμό της πρωτομαγιάς για τις 4 Μάη, για να παρατείνουν τις μέρες αργίας τους».

 «Την Πέμπτη 6 Μάη απεργούμε!» τόνισε και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κατάθεση στεφάνων στο χώρο
που έπεσαν οι πρώτοι νεκροί τον Μάη του 1936

Κατάθεση στεφάνων στο χώρο που έπεσαν οι πρώτοι νεκροί της ηρωικής εξέγερσης των εργατών, τον Μάη του 1936, πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη την Πρωτομαγιά  αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, εργατικά σωματεία και φορείς, συνεχίζοντας παράλληλα τον αγώνα για τον αγωνιστικό γιορτασμό της πρωτομαγιάς με απεργία και συγκέντρωση στις 6 Μάη.  

Αρχικά συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, από όπου ξεκίνησαν συγκροτημένα, κρατώντας τα στεφάνια στα χέρια τους, μαχητική πορεία μέχρι το χώρο θυσίας των εργατών του Μάη του ’36, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου.

Στεφάνι κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ, δεκάδων εργατικών σωματείων από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, της ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ, της ΕΔΥΕΘ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ, των Φοιτητικών Συλλόγων του ΑΠΘ, αθλητικών συλλόγων και άλλων φορέων της πόλης.

Η κατάθεση στεφάνων ολοκληρώθηκε με τη Διεθνή να σηματοδοτεί το κάλεσμα ξεσηκωμού ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, κάλεσε σε συνέχιση και κλιμάκωση της δράσης με το σύνθημα της φετινής Πρωτομαγιάς. «Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους τιμάμε όπως τους πρέπει, αγωνιστικά και διεκδικητικά, για το αίμα που έχυσαν, γι’ αυτά που κατέκτησαν το 1886 στο Σικάγο, το 1936 εδώ στη Θεσσαλονίκη. Συνεχίζουμε μαχητικά. Να φτάσουμε με το κάλεσμα για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς για τις 6 του Μάη σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε όλες τις γειτονιές, σε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο, σε κάθε άνεργο, ώστε εκείνη τη μέρα η κυβέρνηση και οι καπιταλιστές να πάρουν ένα μήνυμα, ένα χτύπημα στα σχέδιά τους.  Συνεχίζουμε αγωνιστικά και υπενθυμίζουμε σε όλους αυτούς που κλείνουν τα αυτιά τους και προσπαθούν να το ξεχάσουν, πως σε αυτό εδώ το σημείο που έπεσε ο πρώτος νεκρός εργάτης του Μάη του ’36, βρίσκονταν το μνημείο των νεκρών εργατών και απαιτούμε εδώ να γυρίσει με την ολοκλήρωση των εργασιών για το Μετρό».

ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Εργατικά σωματεία τίμησαν τους νεκρούς της εργατικής τάξης

Με καταθέσεις στεφάνων και σεμνές εκδηλώσεις, εργατικά συνδικάτα σε όλη τη χώρα, τίμησαν σήμερα την Εργατική Πρωτομαγιά και τους νεκρούς της τάξης τους.

Οι εκδηλώσεις μετατράπηκαν σε βήμα καταγγελίας της προσπάθειας της κυβέρνησης και του κεφαλαίου να καταργήσουν το 8ωρο που κατέκτησε με το αίμα της η εργατική τάξη. Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για την απεργία στις 6 Μάη, με την οποία θα τιμηθεί η Πρωτομαγιά αγωνιστικά και θα δοθεί μια πρώτη απάντηση στο αντεργατικό έκτρωμα. 

Ακροναυπλία: Σύμβολο του ηρωισμού της τάξης μας

Στο Ναύπλιο, αντιπροσωπείες των σωματείων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας, Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΦΚΑ Αργολίδας και η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία του Σωματείου Οικοδόμων απέτισαν φόρο τιμής στους ήρωες της εργατικής τάξης, πού κάτω από αντίξοες συνθήκες στο κάτεργο της Ακροναυπλίας, κράτησαν ψηλά τη σημαία και τα ιδανικά της τάξης μας.

Εκπρόσωποι των Σωματείων, κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο της Ακροναυπλίας, η οποία έγινε σύμβολο ανδρείας, αξιοπρέπειας, λεβεντιάς, περηφάνιας και απεριόριστης αφοσίωσης στο δίκιο του λαού. Εξακόσιοι είκοσι πέντε κρατούμενοι πέρασαν από την Ακροναυπλία, στην πλειοψηφία τους κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές, ηγετικά στελέχη του εργατικού κινήματος.

Καλαμάτα: Στο μνημείο της σφαγής των λιμενεργατών και των μυλεργατών

 

Στην Καλαμάτα, αντιπροσωπεία σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που έχει στηθεί στο λιμάνι για τους λιμενεργάτες και μυλεργάτες που σκοτώθηκαν το Μάη του 1934 από τους χωροφύλακες και το στρατό.

Το στεφάνι κατέθεσε εκ μέρους των σωματείων η Χρύσα Καραντούσα, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος – Τροφίμων και Ποτών Μεσσηνίας, ενώ ο Γιάννης Τζαβάρας, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Συνδικάτου Γάλακτος – Τροφίμων και Ποτών απηύθυνε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης 6 Μάη.

Χαλκίδα: Στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης

 Στην Εύβοια, το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και εργατικά σωματεία του νομού κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στην παραλία της Χαλκίδας, για να τιμήσουν τους νεκρούς της εργατικής τάξης.

Αγρίνιο: Τιμή στους δολοφονημένους καπνεργάτες

Στο Αγρίνιο, το Εργατικό Κέντρο και σωματεία διοργάνωσαν μια σεμνή εκδήλωση στο μνημείο των δολοφονημένων καπνεργατών.

Στο μνημείο κατέθεσαν στεφάνια το ΕΚ, τα σωματεία και το ΠΑΜΕ. Ακολούθησε ένας σύντομος χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Μιχάλη Κατσιγιάννη και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. 

και ενός λεπτούς σιγή . Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε ανανεώνοντας το ραντεβού για την Τετάρτη 5 Μάη στις 19.30 στην Κ. Πλατεία στην εκδήλωση του ΕΚΑ και την Πέμπτη 6 Μάη στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 στην Κ. Πλατεία.

Λέσβος: Στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης

Στη Λέσβο, το Εργατικό Κέντρο Κέντρο, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Συνδικάτο  Εργαζομένων Επισιτιστικών – Τουριστικών Επαγγελμάτων, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στην Μυτιλήνης.

Επίσης, κατέθεσαν στεφάνια η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών και Εμπόρων και ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης.

Στην Κω

Στην Κω, στεφάνια κατέθεσαν αντιπροσωπείες του Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω, του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Κω, του σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Κώ, της Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου και του Συλλόγου Γυναικών Κω (Μέλος ΟΓΕ).

Το ραντεβού ανανεώθηκε για την Τρίτη 4 Μάη, στην Πλατεία Καζούλη, στις 7 μ.μ., όπου το Εργατικό Κέντρο θα πραγματοποιήσει μουσικό αφιέρωμα στο ελληνικό και ξένο εργατικό τραγούδι, καθώς και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 6 Μάη. 

 Στην Πτολεμαΐδα

Στην Πτολεμαΐδα, το ΔΣ του Συνδικάτου Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Εορδαίας (ΣΕΥΠΕ) κατέθεσε το πρωί του Σαββάτου ανθοδέσμη στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης. Το σωματείο θα αξιοποιήσει τις λιγοστές πλέον μέρες που απομένουν μέχρι τις 6 Μάη για να μεταφέρει παντού το απεργιακό κάλεσμα.

 

ΠΗΓΗ: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις