Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κινητοποίηση στο λιμάνι των Στύρων: Φτάνει πια! Οχι στη καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Ενάντια στην επικείμενη εγκατάσταση αιολικών πάρκων γύρω και μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής

Με άμεση κινητοποίηση στο λιμάνι των Νέων Στύρων, σήμερα Τρίτη  01/02/2022,  κάτοικοι και φορείς της περιοχής απάντησαν στην απόφαση της..

Με άμεση κινητοποίηση στο λιμάνι των Νέων Στύρων, σήμερα Τρίτη  01/02/2022,  κάτοικοι και φορείς της περιοχής απάντησαν στην απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α. να φέρει στην αυριανή (2/2/2022) συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) την εξέταση της ΜΠΕ των πέντε αιολικών σταθμών της εταιρείας ΣΟΦΡΑΝΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ενώ ακόμα εκκρεμεί η οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου του λόφου «Πυργάρι» Νημποριού Στύρων.

Μάλιστα το Υπουργείο Πολιτισμού, κάτω από το βάρος των πιέσεων που ασκούνται και  προκειμένου να κλείσει τα στόματα, βάζει στην αυριανή συνεδρίαση, τόσο την αρχαιολογική οριοθέτηση του λόφου, όσο και τη ΜΠΕ του έργου. Αυτή η λογική του «κόψε- ράψε» και η καταφανής πρόθεση του Υπουργείου «να τα βολέψει όλα» θα μας βρει απέναντι της! Εφαρμόζοντας διαχρονικά τις επιταγές των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομιλών στην ενέργεια, στήνει το παζάρι του «πόσα αρχαιά θα σωθούν δίπλα στις ανεμογεννήτριες» ενώ παράλληλα ρίχνει στάχτη στα μάτια με το πρόσχημα ότι το αιολικό πάρκο θα καταστήσει τους αρχαιολογικούς χώρους επισκέψιμους.

Υπάρχει πλούσια πείρα από αυτό και μακρύς κατάλογος αρχαιολογικών χώρων της περιοχής που ρημάζουν δίπλα στις ανεμογεννήτριες.

ΩΣ ΕΔΩ! Δε θα επιτρέψουμε ο προβαλλόμενος νέος παράδεισος της «πράσινης ανάπτυξης» να γίνει οδοστρωτήρας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και συνολικά της ζωής μας.

 Η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια του πολύμορφου αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών και υποσταθμού μέσης τάσης, γύρω αλλά και μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας, αλλά και σε μικρή απόσταση από τους οικισμούς μας.

Βορειοανατολική Μεσαιωνική Πύλη της Ακρόπολης των Στύρων και άποψη υφιστάμενων αιολικών σταθμών. Λόφος «Αγ. Νικολάου», Στύρα

Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί κινητοποίηση – οδοιπορικό στην πλατεία των Άνω Στύρων και στην Ακρόπολη Στύρων- κάστρο «Άρμενο» (02/10/2021. Παράλληλα, την δυναμική απάντηση που είχαμε δώσει με κινητοποίηση στο λιμάνι των Ν. Στύρων (25/10/2021) απέναντι στην απαράδεκτη ενέργεια της πολιτικής ηγεσίας  του ΥΠ.ΠΟ.Α, να φέρει νύχτα την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αιολικών πάρκων, προς συζήτηση στο ΚΑΣ (26/10/2021),  παρακάμπτοντας εντελώς την πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας και την απαίτηση των κατοίκων  για την αρχαιολογική κήρυξη του λόφου. Όπως και την κινητοποίηση οδοιπορικό στα Ρωμαϊκά λατομεία του Νημποριού (21/11/2021), ενόψει της αυτοψίας του ΚΑΣ (26/11/2021).

Κηρυγμένο Μνημείο «Δρακόσπιτο Ίλκιζες», Λόφος «Διακόφτη» Στύρα.

Η Ακρόπολη και τα Δρακόσπιτα, κορυφαία μνημεία της περιοχής, ήδη ασφυκτιούν λόγω των υφιστάμενων αιολικών σε πολύ μικρές αποστάσεις, ενώ με τα νέα σχεδιαζόμενα έργα θα περικυκλωθούν ολοκληρωτικά από ανεμογεννήτριες ύψους 180 μέτρων. Αντίστοιχα, οι διαδηλωτές διατρανώσαμε την αντίθεση μας για το αιολικό πάρκο στη θέση «Πυργάρι» Νημποριού, περιοχή που παραμένει ακήρυχτος αρχαιολογικός χώρος αν και επισκέψιμος και που το αιολικό πάρκο θα καταστρέψει ολοσχερώς τα πολυάριθμα ρωμαϊκά λατομεία που καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση του λόφου.

Κατεστραμμένος κίονας από το Ρωμαϊκό λατομείο στη θέση «Πυργάρι» Νημποριού, Στύρων.

Για όλους εμάς, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, είναι απαραίτητο να ανατρέψουμε κάθε προσπάθεια περαιτέρω υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος, της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και συνολικά της ζωής μας. Ήδη μόνο στο Δήμο Καρύστου λειτουργούν 413 ανεμογεννήτριες, ενώ σχεδιάζεται να φτάσουν τις 847. Πολλοί αρχαιολογικοί χώροι της ευρύτερης περιοχής έχουν ήδη υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη ή και περικυκλωθεί από Α/Γ .  Όλα αυτά με το πρόσχημα της «πράσινης» ανάπτυξης, αλλά επί της ουσίας, μιας ανάπτυξης που φέρνει τεράστια κέρδη σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ελάχιστες κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας και πανάκριβο ρεύμα για το λαό.

Η απόφαση των κατοίκων να υπερασπιστούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, το περιβάλλον, αλλά και συνολικά τη ζωή μας, ενάντια στην επέλαση των ΒΑΠΕ και παρά τα τερτίπια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α., δηλώθηκε περίτρανα και άνοιξε το δρόμο για τη συνέχιση του αγώνα, απαιτώντας:

  • Να μην επιτραπεί καμία παρέμβαση στον λόφο του Νημποριού και γύρω από τον λόφο του Αγίου Νικολάου.
  • Να ακυρωθεί τώρα η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στο Νημποριό και στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων.
  • Την αρχαιολογική κήρυξη του χώρου με ζώνες προστασίας, που θα προστατεύουν τα μνημεία.
  • Την συνεχή μέριμνα από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟ για την συντήρηση, τον καθαρισμό και την ανάδειξη των χώρων.
  • Να μη γίνει κανένας δασικός αποχαρακτηρισμός και αλλαγή χρήση γης πυρόπληκτων και προστατευόμενων περιοχών.

Στην κινητοποίηση κάλεσαν οι:

Κοινότητα Νέων Στύρων, Κοινότητα Στύρων, Εξωραϊστικός Σύλλογος Νημποριού, Σύλλογος Οικιστών Δήλησου, Σύλλογος Ξενοδόχων Στύρων.

Σχετικά θέματα

Απόψεις