Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κηδεύτηκαν στο χωριό τους 104 Γεζίντι σφαγιασθέντες το 2014 από τον ISIS

Στο νεκροταφείο του χωριού Κότσα (Koça) στην περιοχή Σενγκάλ (Σιντζάρ) στο Νότιο Κουρδιστάν (Β. Ιράκ) έγινε χτες Σάββατο 6.2. η..

Στο νεκροταφείο του χωριού Κότσα (Koça) στην περιοχή Σενγκάλ (Σιντζάρ) στο Νότιο Κουρδιστάν (Β. Ιράκ) έγινε χτες Σάββατο 6.2. η κηδεία 104  θυμάτων των Ισλαμοφασιστών του ISIS σύμφωνα με τις παραδόσεις των Γεζίντι.

Τα θύματα σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια της εισβολής των ισλαμοφασιστών μισθοφόρων του ISIS στο Σενγκάλ τέλος του Ιούλη αρχές Αυγούστου 2014 και θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους.

Κυβερνητικές και διεθνείς ομάδες, εξειδικευμένες στην αναζήτηση και την αποκάλυψη μαζικών τάφων κατάφεραν να βρουν 17 μαζικούς τάφους στο Κότσα. Οι μαζικοί τάφοι περιείχαν τα λείψανα εκείνων που σκοτώθηκαν στα χέρια των μισθοφόρων του ISIS στις 15 Αυγούστου 2014, 12 ημέρες μετά την επίθεση στην επαρχία Σενγκάλ.

Τα λείψανα 104 από αυτούς που εντοπίστηκαν στους μαζικούς τάφους, αναγνωρίστηκαν μετά από έρευνες και αναλύσεις DNA.

Στις 3 Αυγούστου 2014 η γενοκτονία των Γεζίντι είχε ξεκινήσει. Οι εξτρεμιστές μισθοφόροι της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» καταλαμβάνουν την πόλη Σιντζάρ παίρνοντας στη κατοχή τους δυο μικρά κοιτάσματα πετρελαίου και την πόλη Ζουμάρ, εκτελώντας σχέδιο για να περάσουν στον έλεγχό τους το ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας υδροηλεκτρικό φράγμα της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, το μεγαλύτερο φράγμα της χώρας.

Οι περίπου 12.000 Κούρδοι Πεσμεργκά (Γενναίοι) που στάθμευαν στην περιοχή, κάτω από τις διαταγές του κυβερνητικού PDK (Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα) του Μπαρζανί, αποχωρούν ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση, αφήνοντας τις κοινότητες των Γεζίντι ανυπεράσπιστες στα χέρια του ISIS.

Μένοντας χωρίς βοήθεια και άμυνα, η κοινότητα των Γεζίντι υπέστη συστηματικές σφαγές, βιασμούς, βασανισμούς, εκτοπισμούς, δουλεμπόριο των κοριτσιών και των γυναικών, ακόμη και την υποχρεωτική στρατολόγηση των αγοριών, ώστε να γίνουν παιδιά στρατιώτες.

Ενας από τους κεντρικούς στόχους των ισλαμοφασιστών  είναι να αφανίσουν από προσώπου της «ιεράς γης του Χαλιφάτου» τους Γεζίτες (Γεζίντι), τους αμετανόητους «λάτρεις του Εκπεσόντος Αγγέλου». (Περισσότερα για το ποιος είναι αυτός ο λαός δες στο Ο διάβολος στη χώρα των Γεζίντι).

Το χωριό Κότσα καταστράφηκε εντελώς από το ISIS το 2014. Περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι ζούσαν στο χωριό τη στιγμή της επίθεσης στο Σενγκάλ. Στις 15 Αυγούστου το ISIS κατέσφαξε 600 περίπου νέους και άνδρες Γεζίντι επειδή αρνήθηκαν να αλλαξοπιστήσουν και να ασπαστούν το Ισλάμ. Σχεδόν 700 γυναίκες και περίπου 300 παιδιά απήχθηκαν από το Κότσα και μετατράπηκαν σε σεξουαλικούς σκλάβους ή εκπαιδεύτηκαν για να μετατραπούν σε παιδιά στρατιώτες. Μερικοί κατάφεραν να δραπετεύσουν και άλλοι διασώθηκαν από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και τον διεθνή συνασπισμό κατά του ISIS, περίπου 400 άτομα από το Κότσα εξακολουθούν να αγνοούνται.

Η Αυτόνομη Δημοκρατική Διοίκηση του Σενγκάλ δημιούργησε Επιτροπή για την Υποδοχή των Προσφύγων, στα μέσα του Μάη του 2020, η οποία εργάζεται για να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την επιστροφή των ξεριζωμένων προσφύγων. Από την Ανοιξη του 2020 οι ξεριζωμένοι Γεζίντι αρχίζουν να επιστρέφουν στο Σενγκάλ.

Αφού ταυτοποιήθηκαν τα 104 θύματα, πραγματοποιήθηκε χτες η θρησκευτική τελετή της ταφής στο Κότσα, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες κληρικοί, μαχητές από τις Μονάδες Αντίστασης Σενγκάλ (YBŞ) και τις Μονάδες Γυναικών Σενγκάλ (YJŞ), εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Αυτόνομης Διοίκησης του Σενγκάλ, το Κόμμα Ελευθερίας και Δημοκρατίας των Γεζίντι, το Γυναικείο Κίνημα Γεζίντι και εκπρόσωποι πολιτικών θεσμών, καθώς και χιλιάδες άνθρωποι από την επαρχία Σενγκάλ και ιρακινούς αξιωματούχους.

Τα λείψανα των θυμάτων θάφτηκαν στο ειδικό Νεκροταφείο των Θυμάτων Κότσα που δημιουργήθηκε στο χωριό.

Πάνω από 200 ​​οι μαζικοί τάφοι στο Σενγκάλ

Στην περιοχή του Σενγκάλ, υπάρχουν τουλάχιστον 200 μαζικοί τάφοι στους οποίους βρίσκονται θαμμένοι περίπου 12.000 άνθρωποι. Μόνο στο Κότσα δεκαεπτά τέτοιοι τάφοι έχουν ανακαλυφθεί και ανοιχτεί μέχρι το τέλος του 2020. Ο πρώτος μαζικός τάφος αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2019.

Οι εκταφές πραγματοποιούνται από την ερευνητική ομάδα της UNITAD (Ερευνητική ομάδα των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση της λογοδοσίας για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από την Daesh / ISIS) υπό την ηγεσία του Καρίμ Ασαντ Αχμαντ Κχαν, ενός βρετανού δικηγόρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυτόνομο  Δημοκρατικό Συμβούλιο του Σένγκαλ:
Θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι της σφαγής του Κότσα

Το Αυτόνομο Δημοκρατικό Συμβούλιο του Σενγκάλ  (MXDŞ) εξέδωσε γραπτή δήλωση σχετικά με τη σφαγή του Κότσα και την εγκατάλειψη του Σενγκάλ από τις δυνάμεις του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (τους Πεσμεργκά), τονίζοντας «Δεν θα αφήσουμε το αίμα των μαρτύρων του Γεζιντιστάν να πάει χαμένο. Θα αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Σενγκάλ. Οι συνυπεύθυνοι αυτής της σφαγής θα λογοδοτήσουν. Όποιος επιτίθεται στους Γεζίντι θα μας βρει μπροστά του».

 Η δήλωση του MXDŞ έχει ως εξής:

«Ως Αυτόνομο Δημοκρατικό Συμβούλιο του Σενγκάλ, τιμούμε όλους τους μάρτυρες της γενοκτονίας των Γεζίντι, και ιδιαίτερα τους μάρτυρες του Κότσα, και σε αυτές τις τόσο δύσκολες και κρίσιμες μέρες εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειές τους. Δυστυχώς, εκτός από τους 104 μάρτυρες μας που αναπαύονται σήμερα εδώ, υπάρχουν εκατοντάδες λείψανα που δεν έχουν βρεθεί ακόμα.

Ως MXDŞ ρωτάμε όλους εκείνους που έκαναν αποχαιρετιστήριες ομιλίες στις κηδείες χτες: Πού ήταν στις 15 Αυγούστου 2014; Τι κάνουν; Το ερώτημα που μπαίνει είναι: Γιατί μέχρι σήμερα κανένας από αυτούς που ευθύνονται για την τραγωδία αυτή δεν έχει θεωρηθεί υπεύθυνος; Γιατί κανένας από αυτούς που εγκατέλειψαν το Σενγκάλ δεν έχει συλληφθεί και δεν έχει δικαστεί μέχρι σήμερα;

Δυστυχώς, όσοι διευκόλυναν αυτές τις σφαγές εξακολουθούν να ασκούν καθήκοντα στα γραφεία τους και προσπαθούν να συγκαλύψουν όλα όσα συνέβησαν εναντίον του Σενγκάλ και των Γεζίντι. Ενεργούν σαν να μην συνέβη τίποτα στο Σενγκάλ. Βλέπουν τις σφαγές ως φυσιολογικές ή αλλάζουν τα γεγονότα.

Σήμερα πολλές ξένες δυνάμεις έχουν σχέδια για το Σενγκάλ αυτή τη στιγμή. Θέλουν να πετύχουν ό,τι δεν κατάφερε να πετύχει το ISIS και να εισβάλουν στα εδάφη του Γεζιντιστάν (Êzidîxan). Οι εχθροί της θρησκείας, της πίστης και του πολιτισμού μας θέλουν να υποβάλλουν ξανά τους Γεζίντι σε γενοκτονία.

Αλλά όπως αντισταθήκαμε, από την πρώτη σφαγή, για την ελευθερία και την αυτονομία του Γεζιντιστάν. Δεν θα αφήσουμε το αίμα των μαρτύρων του Γεζιντιστάν να πάει χαμένο. Θα αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Σενγκάλ. Οι συνυπεύθυνοι αυτής της σφαγής θα λογοδοτήσουν.

 Όποιος επιτίθεται στους Γεζίντι θα μας βρει μπροστά του.»

 

Απόψεις