Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Το Ιράκ καταδικάζει την τουρκική εισβολή αλλά επιτίθεται στους Κούρδους του Σενγκάλ

Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των Κούρδων για την τουρκική εισβολή σε όλη την Ευρώπη -- Ο ιρακινός στρατός επιτίθεται σε θέσεις YBŞ και YJŞ στο Σενγκάλ

Δήλωση για τις επιθέσεις του τουρκικού κράτους έκανε ο πρόεδρος του Ιράκ Μπαρχέμ Σαλίχ. «Παρακολουθούμε στενά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το τουρκικό κράτος», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτές οι επιθέσεις απειλούν ξεκάθαρα την εθνική μας ασφάλεια. Αυτές οι συνεχιζόμενες επιθέσεις πραγματοποιούνται χωρίς την συγκατάθεσή μας. Έχουμε ζητήσει στο παρελθόν να σταματήσουν αυτές οι επιθέσεις».

Ο Σαλίχ ζήτησε διάλογο για τη λύση των προβλημάτων και είπε: «Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσω διαλόγου και δημοκρατικών μεθόδων. Το έχουμε ζητήσει πολλές φορές. Απορρίπτουμε και δεν αποδεχόμαστε τη συνέχιση των επιθέσεων του τουρκικού κράτους. Αναμένουμε σεβασμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» και συμπλήρωσε: «Η ιρακινή εξωτερική μας πολιτική και οι κρατικές αποφάσεις μας απορρίπτουν απολύτως τις επιθέσεις του τουρκικού κράτους. Δεν θα το δεχτούμε αυτό με κανέναν τρόπο».

Παρόλη τη «δυσαρέσκεια» της κυβέρνησης του Ιράκ και σαν σε συνεννόηση με τους Τούρκους εισβολείς ο ιρακινός στρατός, παράλληλα με την επίθεση εισβολής του τουρκικού στρατού στις Αμυντικές Ζώνες Medya, που ξεκίνησαν στις 17 Απρίλη, κλιμάκωσε τις επιθέσεις του, με τη στήριξη του KDP, στην αυτοδιοικούμενη περιοχή των Γιεζίντι του Σενγκάλ στο Νότιο Κουρδιστάν (Β. Ιράκ).

Αφού ο ιρακινός στρατός προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο των σημείων που κυριαρχούν οι Δυνάμεις Ασφαλείας της Δημοκρατικής Αυτοδιοικούμενης περιοχής (Êzidxan Asayiş) κοντά στο Dugire τη Δευτέρα, επιτέθηκε σε θέσεις των Δυνάμεων Ασφαλείας στο Sinune, Shengal και Xanesor .

Στις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης, οι ιρακινές δυνάμεις επιτέθηκαν στο σημείο ελέγχου Cidalê κοντά στο Tilezer. Εκεί αναφέρθηκαν συγκρούσεις. Στη συνέχεια, ο στρατός επιτέθηκε σε θέσεις των Μονάδων Αντίστασης της Σενγκάλ (YBŞ) και των Γυναικείων Μονάδων του Σενγκάλ (YJŞ) στο Geliyê Silo και στο Sikêniye. Οι συγκρούσεις για τον έλεγχο της περιοχής συνεχίζεται.

Ο ιρακινός στρατός μεταφέρει ενισχύσεις στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των YBŞ και YJŞ. Προφανώς ετοιμάζεται μια μεγάλη επίθεση.

Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των Κούρδων για την τουρκική εισβολή σε όλη την Ευρώπη

Σε πολλές πόλεις της Ευρώπης βγήκαν στους δρόμους οι Κούρδοι και διαμαρτυρήθηκαν για την τουρκική εισβολή αλλά και για την στάση του κουρδικού κόμματος KDP, του Μπαρζανί, που στέκεται εχθρικά απέναντι στις αυτοδιοικούμενες περιοχές των Κούρδων του Νότιου Κουρδιστάν.

Δυναμικές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και στο Λαύριο στην Ελλάδα.

Λονδίνο: Η βρετανική αστυνομία επιτέθηκε στην πορεία διαμαρτυρίας των Κούρδων

Εκατοντάδες άνθρωποι στο Λονδίνο συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη Βιβλιοθήκη Wood Green για να διαμαρτυρηθούν για τις επιθέσεις εισβολής που πραγματοποιεί το τουρκικό κράτος. Η διαδήλωση οργανώθηκε από την Κουρδική Λαϊκή Συνέλευση και το Βρετανικό Επαναστατικό Κίνημα Νεολαίας (TCŞ).

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μέλη του GİK-DER, της Partizan και του United Revolution Movement και μια ομάδα διεθνιστών.

Συνθήματα όπως «Κάτω ο τουρκικός φασισμός», «Κάτω η προδοσία», «Bijî berxwedana gerila», «Το Κουρδιστάν θα γίνει νεκροταφείο του φασισμού» φώναξαν συγκεντρωμένοι.

Ο Ercan Akbal και ο Yalçın Tetwan από την Κουρδική Λαϊκή Συνέλευση, ο εκπρόσωπος του KCDK-Bashur Heval Şiwan και ο Viyan Silemani εκ μέρους του TCŞ μίλησαν στο πλήθος. Είπαν: «Ο γενοκτονικός βδελυρός τουρκικός φασισμός δεν θα πετύχει ποτέ. Εάν το KDP πιστεύει ότι θα έχει αποτελέσματα με τη γραμμή της προδοσίας, θα αποδειχθεί ότι έχει άδικο στα βουνά του Κουρδιστάν. Το PKK είναι η ελπίδα αυτών των ανθρώπων. Το KDP, που βρίσκεται στη γραμμή της προδοσίας κατά του κουρδικού λαού, θα πάρει τη θέση του στις βρώμικες σελίδες της ιστορίας μαζί με αυτό το φασιστικό καθεστώς.

Η αστυνομία επιτέθηκε στην πορεία

Μετά τις ομιλίες, το πλήθος πραγματοποίησε πορεία προς το Finsbury Park. Την ώρα που ο κόσμος έκανε πορεία, μια ομάδα φασιστών έκανε προβοκάτσια στο Turnpike Line.

Όταν ο κόσμος έφτασε στο Χάριγκεϊ, η αστυνομία προσπάθησε να σταματήσει τους Κούρδους και τελικά επιτέθηκε στο πλήθος. Αρκετοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν από την αστυνομία και συνελήφθηκαν  5 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του υπαλλήλου της Yeni Özgür Politika, Renan Gündoğdu, συνελήφθησαν. Μετά τις συλλήψεις, οι διαδηλωτές έκλεισαν τον δρόμο.

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις