Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Καταστολή από την Αστυνομία και προσαγωγές στα Εξάρχεια – “Έχουν ευθύνη για την κοπή των δέντρων στην πλατεία όσοι ενέκριναν το σχεδιασμό του Μετρό”, τονίζει η “Λαϊκή Συσπείρωση”

Με τη συνήθη μέθοδο των καταστολής απάντησε η κυβέρνηση στις διαμαρτυρίες των κατοίκων στα Εξάρχεια για την κατασκευή του σταθμού..

Με τη συνήθη μέθοδο των καταστολής απάντησε η κυβέρνηση στις διαμαρτυρίες των κατοίκων στα Εξάρχεια για την κατασκευή του σταθμού μετρό στην πλατεία και την κοπή των δέντρων. Σε προσαγωγές τεσσάρων ατόμων  τεσσάρων  προχώρησε νωρίς το πρωί η Αστυνομία με την κατηγορία ότι παρεμπόδιζαν την είσοδο στο εργοτάξιο του μετρό.

Πρόκειται για ανθρώπους που έμειναν όλη τη νύχτα στο σημείο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστροφή των δέντρων και της πλατείας Εξαρχείων. Θυμίζουμε ότι χθες οι κάτοικοι των Εξαρχείων συμμετείχαν σε δυναμική κινητοποίηση διαμαρτυρίας. 

«Έχουν ευθύνη όλοι όσοι ψήφισαν και ενέκριναν το σχεδιασμό του Μετρό στη πλατεία Εξαρχείων. Δεν μπορούν σήμερα να κρύβονται πίσω από την παραχώρηση του χώρου στην “Αττικό Μετρό ΑΕ” που οι εργολάβοι της άρχισαν να κόβουν δέντρα στην πλατεία Εξαρχείων και προκειμένου να βγάλουν την ευθύνη από πάνω τους, να λένε στους εργαζόμενους του Δήμου που δέχονται αλλεπάλληλες καταγγελίες για την εξέλιξη αυτή, ότι “ο Δήμος δεν έχει ευθύνη για την κοπή των δέντρων”», επισημαίνει σε σχόλιό της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας.

Τονίζει επίσης πως «έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε συνεχώς να γίνονται έργα με τη συνοδεία Αστυνομίας! Συνεχίζουν να προχωρούν χωρίς να παίρνουν υπόψη τις παρατηρήσεις κατοίκων της περιοχής. Είναι απαράδεκτο επίσης, ότι για άλλη μια φορά δεν έχει προηγηθεί η απαραίτητη συζήτηση και η ψηφοφορία επί του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο για κοπή δέντρων στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς να έχει δοθεί μελέτη από την εταιρεία και το Δήμο για την αντικατάστασή τους» και συμπληρώνει ότι «όσες – τεχνικού τύπου – εγγυήσεις δίνονται, αφορούν τη μεταφορά των δέντρων σε άλλη περιοχή και την εξασφάλιση του “περιβαλλοντικού αποτυπώματος” συνολικά στην Αθήνα και δεν αντικαθιστούν το κενό που δημιουργούν στην ήδη ασφυκτική κατάσταση που βιώνουν κάτοικοι και εργαζόμενοι στα Εξάρχεια».

Ξεκαθαρίζει πως «η ύπαρξη του σταθμού Μετρό είναι αναγκαία για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους στην περιοχή, αλλά με τους όρους που έχει σχεδιαστεί προσθέτει ένα ακόμα πρόβλημα σε μια γειτονιά που ασφυκτιά από έλλειψη ελεύθερων χώρων και πράσινου. Με κριτήριο το κόστος για την “Αττικό Μετρό ΑΕ”, προβλέπεται ότι θα κυριαρχήσει το τσιμέντο, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό της επιφάνειας της πλατείας θα καταλαμβάνει πλέον το σύστημα εξαερισμού, το ασανσέρ και οι σκάλες εισόδου κι εξόδου του σταθμού, εξαφανίζοντας το πράσινο».  Συμπληρώνει ότι η ένταση της καταστολής «είναι αναγκαίο συμπλήρωμα μιας πολιτικής που έχει για θεό την προστασία και προώθηση των επενδύσεων και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων και ταυτόχρονα την αντιμετώπιση του οργανωμένου λαϊκού παράγοντα που αντιπαλεύει αυτή την πολιτική ευρύτερα. Ούτε οι εργαζόμενοι μπορούν να εργάζονται με την συνοδεία αστυνομικών, ούτε οι κάτοικοι μπορούν να συνεχίζουν να βιώνουν την αστυνομοκρατία στη περιοχή των Εξαρχείων».

Γι’ αυτό και διεκδικεί:

– «Αναθεώρηση της αρχικής μελέτης της εταιρείας που να παίρνει υπόψη την προστασία των ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου των γειτονιών της Αθήνας και θα δίνει μια συνδυασμένη λύση και στα Εξάρχεια, με κριτήριο τόσο την μετακίνηση όσο και την ποιότητα ζωής κατοίκων και εργαζομένων, με το κόστος να επιβαρύνει την εταιρεία.

– Καμία καθυστέρηση στα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου. Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις, με ευθύνη της αναδόχου εταιρείας. Να μην πληρωθούν επιπλέον αποζημιώσεις στον ανάδοχο.

– Να αποζημιωθούν όσες μικρές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα λειτουργίας για το διάστημα κατασκευής του σταθμού του Μετρό, με ευθύνη του κράτους και της εταιρείας Αττικό Μετρό ΑΕ. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για όλη την περίοδο των εργασιών.

– Να σταματήσουν οι επιχειρήσεις τρομοκρατίας και καταστολής της αστυνομίας στην περιοχή.

– Οι εργαζόμενοι στο έργο δεν χρειάζονται αστυνομική συνοδεία, αλλά αυξήσεις μισθών, σταθερό ωράριο, μέτρα προστασίας υγιεινής και ασφάλειας.

– Οι κάτοικοι να απαλλαγούν από τη πληρωμή ελεγχόμενης στάθμευσης και να εξασφαλιστεί δωρεάν χώρος πάρκινγκ.

– Να απαιτήσει ο δήμος από την κυβέρνηση προσλήψεις προσωπικού στους τομείς της καθαριότητας, του πρασίνου και σε άλλες υπηρεσίες. Να παρθούν άμεσα μέτρα βελτίωσης της κατάστασης στις παιδικές χαρές της περιοχής, στους ελεύθερους χώρους, στα σχολεία.

– Μείωση της τιμής των εισιτηρίων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δωρεάν μεταφορά των εργαζομένων από και προς τη δουλειά τους, όπως επίσης για ανέργους, μαθητές, φοιτητές και ΑμεΑ».

Τι λέει η Αττικό Μετρό

Απαντώντας στους κατοίκους της περιοχής, που αντιδρούν στο κόψιμο των δέντρων με αφορμή τις εργασίες για το μετρό, η εταιρεία «Αττικό Μετρό» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι τα 72 δέντρα που κόπηκαν «θα μεταφυτευτούν προσωρινά» στο φυτώριο του Δήμου Αθηναίων και, όταν τελειώσουν τα έργα θα φυτευτούν σε χώρους πρασίνου κοντά στην πλατεία Εξαρχείων.

Υποστηρίζει δε ότι «κατά την αρχική φάση έναρξης των εργασιών να φυτευτούν 2.000 νέα δένδρα σε θέσεις που θα υποδείξει ο Δήμος Αθηναίων», επιπλέον αυτών που η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. έχει υποχρέωση να φυτεύσει.

Σχετικά θέματα

Απόψεις