Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Καταγγελίες για αδιαφάνεια της ΕΕ στη διαδικασία αγοράς εμβολίων της Pfizer

Η Ευρωπαία συνήγορος του πολίτη (ξανά)βγάζει στη σέντρα την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τα μυστικά SMS που αντάλλαξε με τον Μπουρλά της Pfizer

Η Κομισιόν επιμένει να κρατά κρυφές σημαντικές πτυχές της συμφωνίας με την εταιρία Pfizer, παρά τις συνεχείς καταγγελίες στον ξένο..

Η Κομισιόν επιμένει να κρατά κρυφές σημαντικές πτυχές της συμφωνίας με την εταιρία Pfizer, παρά τις συνεχείς καταγγελίες στον ξένο Τύπο.

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Εμιλυ Ο΄Ράιλυ επέκρινε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή την έλλειψη διαφάνειας της Επιτροπής της ΕΕ, σε σχέση με την διαδικασία της αγοράς εμβολίων της Pfizer. Η Ιρλανδή «Ευρωπαία συνήγορος του πολίτη» εκτιμά ότι είναι λανθασμένη η άρνηση της Επιτροπής να παράσχει πληροφορίες σχετικά με μηνύματα που ανταλλάχθηκαν μεταξύ της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του αφεντικού της Pfizer, Αλβέρτου Μπουρλά. Δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράστηκε αυτή η άποψη, αφού το σκάνδαλο έχει απασχολήσει το διεθνή Τύπο ήδη εδώ και μήνες.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την αγορά 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κατά του Covid την περασμένη άνοιξη. Η συμφωνία λέγεται ότι «κλείστηκε» προσωπικά με κλήσεις και μηνύματα κειμένου μεταξύ δύο πλευρών. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το αίτημα για την δημοσιοποίησή τους, που κατατέθηκε στο μεταξύ από Ευρωπαίους δημοσιογράφους.

Υποστηρίζει ότι τα μηνύματα SMS και WhatsApp, ως «εφήμερες» επικοινωνίες, δεν καλύπτονται από τον νόμο της ΕΕ για την ελευθερία της πληροφόρησης (Κανονισμός 1049/2001). Αυτό οδήγησε έναν Αυστριακό δημοσιογράφο, τον Αλεξάντερ Φάντα να προχωρήσει σε σχετική καταγγελία προς την Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια. Η κυρία Ο΄Ράιλυ, πρώην δημοσιογράφος και η ίδια τονίζει, απαντώντας στην καταγγελία ότι, κατά την άποψή της, τα SMS και τα μηνύματα μέσω υπηρεσιών messenger καλύπτονται επίσης από την υποχρέωση σεβασμού της ελευθερίας πληροφόρησης.

«Εάν τα μηνύματα αφορούν το έργο της επιτροπής και αποθηκεύονται από αυτήν, τότε η επιτροπή θα έπρεπε να έχει δώσει πρόσβαση σε αυτά» αναφέρει στη σχετική της επίσημη γνωμοδότηση. Η Διαμεσολαβήτρια ζητά από την Επιτροπή να αναζητήσει τα εν λόγω μηνύματα από την επικεφαλής της Κομισιόν και το αφεντικό της Pfizer. Εάν δεν έχουν διαγραφεί, η Επιτροπή θα πρέπει να επανεξετάσει την αίτηση για δημοσιοποίηση τους.

Σε περίπτωση που η Επιτροπή δεν συμμορφωθεί με το αίτημα, ο δημοσιογράφος Αλεξ Φάντα ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αγωγή κατά της Κομισιόν ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα τοποθετηθεί επισήμως επί του θέματος σχετικά. Ωστόσο, εκπρόσωπος της επανέλαβε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες την ίδια αρχική θέση: «Οι κανόνες για την πρόσβαση στα έγγραφα αφορούν φυσικά έγγραφα, όχι οποιονδήποτε τύπο επικοινωνίας και όχι οποιοδήποτε άτομο, που εργάζεται για τα θεσμικά όργανα». Αυτό δεν σημαίνει ότι «κάθε μεμονωμένο SMS, μήνυμα Whatsapp» πρέπει να διατηρηθεί και να δημοσιοποιηθεί, είπε ο εκπρόσωπος.

Στην ουσία για μια ακόμα φορά η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια βγάζει «στη σέντρα» τις αδιαφανείς διαδικασίες λειτουργίας της Κομισιόν, που φαίνεται να έχει συνηθίσει να λειτουργεί έτσι, θεωρώντας ότι είναι υπεράνω ελέγχου και κριτικής. Στην προκειμένη περίπτωση προκαλεί εντύπωση, ότι μιλάμε για μια σύμβαση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που «έκλεισε» με τόση ευκολία και ταχύτητα, λες και επρόκειτο για κάποιο μικροποσό.

Οπως επισημαίνουν πάντως ξένοι δημοσιογράφοι η δημοσιοποίηση των μηνυμάτων είναι κάτι που θέλει να αποφύγει πάση θυσία η Κομισιόν, αφού εκτιμάται ότι η «οικειότητα», που αυτά θα έβγαζαν προς τα έξω θα έριχνε ένα διαφορετικό φως στην τακτική της για κάποιο διάστημα να ποντάρει αποκλειστικά στο εμβόλιο, ως μοναδικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με ανοικτό μάλιστα το ενδεχόμενο να συμφωνήσει με τη συγκεκριμένη εταιρία και για νέα μυθική σύμβαση για την «τέταρτη δόση».

ΠΗΓΗ: politicus.gr

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις