«Σχετικά σύντομα» αναμένει να εγκριθεί το ελληνικό αίτημα για την προμήθεια των μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ δήλωσε με καμάρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Χαρακτήρισε το αίτημα «απολύτως ώριμο», χωρίς βέβαια να αναφερθεί στο γεγονός πως θα χρυσοπληρώσουμε για μια ακόμα φορά το εμπόριο όπλων των Αμερικανών.
Nα σημειωθεί ότι το κόστος των F-35 είναι ιδιαίτερα υψηλό και υπερβαίνει τα 80 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα (χωρίς τα όπλα). Το κόστος χρήσης είναι 15.000 δολάρια ανά ώρα πτήσης κατά μέσο όρο. Για 20 μαχητικά το συνολικό κόστος αναμένεται να φτάσει 1.6 δισ. δολάρια (χωρίς πυραύλους).
Στη γνωστή αμερικανοΝΑΤΟϊκή στάση της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περηφανεύτηκε πως και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν παρατήρησε πως δεν θυμάται ποτέ ξανά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε καλύτερο επίπεδο.
Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως σε δύο εβδομάδες θα βρεθεί στις ΗΠΑ όπου θα παρουσιάσει στους Αμερικανούς επενδυτές «τη μεγάλη επιτυχία της ελληνικής οικονομίας», κάτι που σημαίνει κάλεσμα για φθηνό ξεπούλημα και «επενδύσεις».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είχε προαναγγελθεί, αναφέρθηκε στη σχετική νομοθετική ρύθμιση που προωθεί κυβέρνηση για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Θα νομοθετήσουμε την ισότητα στον γάμο, την αποφυγή όποιας διάκρισης», είπε. Για άλλη μια φορά απέφυγε να θέσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και υποστήριξε: «Θέλω να ωριμάσει αυτή η συζήτηση» προτού η κυβέρνηση προχωρήσει, συμπλήρωσε. «Δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», ισχυρίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός, μπροστά στο εσωτερικό ζήτημα που αντιμετωπίζει στο κόμμα του, δήλωσε: «Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία στους βουλευτές», ακόμα και στους υπουργούς της κυβέρνησης.
Yπενθυμίζεται ότι στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ (Βορίδης, Πλεύρης, Σιμόπουλος, Χαρακόπουλος κ.α), όπως και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έχουν δηλώσει ανοιχτά τη διαφωνία τους για τη νομοθετική ρύθμιση Μητσοτάκη.
Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, ότι ο Μητσοτάκης, έδωσε και «γραμμή» στους «διαφωνούντες» προτείνοντας αποχή: «Νομίζω ότι η αποχή είναι μία αξιοπρεπής στάση που μπορεί να εκφράσει κανείς τη διαφωνία του χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση. Είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να έχουν οι βουλευτές».